Max Biaggi se je upokojil: Slovo karizme!

Max Biaggi, eden najbolj karizamatičnih likov svetovnega motociklističnega dirkanja, je na dirkališču v Vallelungi v prvih dneh novembra najavil svoje dirkaško slovo.

12. 11. 2012

»Zaključujem tam, kjer sem začel svojo kariero. Bilo je lepo, a odhajam kot svetovni prvak. Zaenkrat se bom posvetil družini,« je bil jasen 41-letni Rimljan, ki je v sezoni 2012 osvojil naslov svtetovnega prvaka v razredu Superbike.

A njegov pravi dirkaški svet so bili dvotaktni stroji – štirikrat je osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu 250-kubičnih centimetrov (od 1994 do 96 z Aprilio, leta 1997 s Hondo),dvakrat pa je bil podprvak v razredu 500-kubičnih centimetrov (1998 s Hondo, 2000 z Yamaho). Njegov tekoči stil vožnje je bil učinkovit tudi v razredu MotoGP, saj je bil tudi tam v sezoni 2002 z Yamaho podprvak, naslednji dve sezoni pa je bil s Hondo tretji.

Zadnja leta se je skušal v razredu Superbike, kjer je uspel v sezonah 2010 in 2012 z Aprilio osvojiti naslov svetovnega prvaka. Max je bil svojska oseba med dirkači, čestokrat konflikten (spominte se celo fizičnega obračunajvanja z Rossijem in Melandrijem) in jedek, a na stezi perfekscionist. Kaj bo počel v prihodnje? Govorice pravijo, da bo vodja Apriliine bodoče MotoGP ekipe. Srečno, Max!

(Primož Jurman, foto: tovarne)