Mika Ahola pri 37 letih odhaja v pokoj

Napovedi, da bo petkratni svetovni prvak vozil novonastajajočo znamko, so se skazile. Mika namreč odhaja v dirkaški pokoj.

3. 1. 2012

Pred časom smo pisali o podpisu pogodbe enduro dirkača Mike Ahole s španskim proizvajalcem trial in enduro motociklov Jotagas (JTG), včeraj pa je petkratni svetovni prvak v enduru objavil vest, da pri 37 letih odhaja v dirkaški pokoj. Njegovo sporočilo za javnost se glasi:

"Po 21 letih tekmovanja v enduru in pri starosti 37 let sem se po dolgem premisleku odločil, da preneham s tekmovanjem. Razlog je v tem, da preprosto nimam več tako velikih ambicij. Temu športu sem dal vse, kar sem lahko, a mi je tudi vrnil veliko več kot sem si lahko predstavljal takrat, ko sem začel dirkati. Najprej sem na Finskem postal najhitrejši dirkač na snegu. Nato sem za več italijanskih ekip vozil v svetovnem prvenstvu in kar petkrat le za eno mesto zgrešil naslov prvaka. To mi je začelo uspevati šele pri letih, ko se večina dirkačev že umakne iz profesionalnega dirkanja. Kar petkrat sem bil svetovni prvak in to v vseh kategorijah od E1 do E3. Zadnji naslov sem dosegel kot najstarejši prvak v zgodovini in s tem dosežkom v letu 2011 so bila moja pričakovanja dosežena. Trikrat sem bil najhitrejši dirkač na International Six Days Enduro in sedemkrat član zmagovalne finske ekipe. Zdaj je čas, da grem naprej in vidim kaj ponuja življenje poleg dirkanja. Želim se zahvaliti vsem, ki so me podpirali v dirkaški karieri in vsem sotekmovalcem." Mika Ahola

Na spletni strani Jotagas o njegovem odstopu od pogodbe zaenkrat ne piše nič. Ugibamo, da je morda krivo to, da enduro motocikla še niso razvili do nivoja, ki bi Miki omogočil profesionalno udejstvovanje v svetovnem prvenstvu.

Matevž Hribar