Dakar 2008 odpovedan!

Organizator dirke A.S.O. je uradno potrdil, da je 30. Dakar odpovedan zaradi varnostnih razlogov. Nevarna območja, kjer bi lahko karavano udeležencev napadle skrajne islamske skupine, so že v Maroku, največja nevarnost pa grozi v Mavretaniji. V samo grožnjo naj bi bila vpletena tudi Al Kaida.

4. 1. 2008

Miran Stanovnik: 'Kaj pomeni odpoved dirke, si ne more predstavljati nihče, tega scenarija enostavni ni in ga nikoli ni bilo. Razumel bi, da lahko odpovejo kakšno etapo ali nekaj etap, kot so to že storili, nenazadnje so nas leta 2000 prepeljali preko nemirnega dela osrednje Sahare kar z velikimi transportnimi letali, toda dirko so izpeljali. Ne vem, kako bo sedaj vsa ta množica ljudi odpotovala domov, tudi sam imam namreč letalsko karto do Lizbone kupljeno le za v eno smer. Kaj to pomeni zame, bom razmišljal na poti domov, sedaj si moram najprej poiskati način za vrnitev.'

Reli bi gostoval v Mavretaniji od 11. do 19. januarja, kar pomeni večji, predvsem pa odločujoči del same dirke. Lani so med dirko zaradi varnosti odpovedali dve etapi v Maliju.

Povod za težave je incident, kjer so bili 24. decembra ubiti štirje francoski turisti, težave pa naj bi povzročali alžirski skrajneži, ki po nekaterih trditvah sodijo pod okrilje Al-Kaide.

Na jubilejni 30. dakarski reli se je podalo 570 ekip, kar z organizatorji vred nanese krepko preko 2700 ljudi.