MotoGP: dirko zaznamoval usip med najboljšimi

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v Barceloni. Na drugem mestu je končal Španec Jorge Martin (Pramac Ducati), tretji pa je bil moštveni sotekmovalec slednjega Francoz Johann Zarco.

MotoGP: dirko zaznamoval usip med najboljšimi (foto: Yamaha) Yamaha
5. 6. 2022

Preizkušnjo v Barceloni sta zaznamovala dva dogodka, ki sta vplivala na vrstni red na sami preizkušnji in tudi v seštevku sezone.

Najprej je počilo že v prvem zavoju, kjer je zdrsnil Japonec Takaaki Nakagami in s seboj v pesek potegnil še Španca Alexa Rinsa in Ducatijevega tovarniškega voznika Italijana Francesca Bagnaio, zmagovalca prejšnje dirke v Mugellu.

Z razredčeno konkurenco je tako vajeti hitro prevzel v svoje roke Quartararo in že po nekaj krogih je bilo jasno, da bodo tekmeci težko prišli blizu, če ne bo naredil kakšne napake.

Svetovni prvak je ni naredil, jo je pa nato eden od tistih, ki so bili najbližje. Za drugo mesto sta se namreč dolgo borila Martin in domačin Aleix Espargaro. Slednji je pred koncem dirke prišel na drugo mesto in kazalo je, da bo v seštevku SP zaostanek za Francozom, pred današnjo dirko ju je ločilo osem točk, le malenkostno povečal.

Nato pa je naredil začetniško napako, zaradi katere so se v garaži Aprilie le držali za glave. Ko je namreč v predzadnjem krogu prevozil ciljno črto, je upočasnil in dvignil roke, misleč, da je že konec dirke. Preden je ugotovil, da se je pošteno uštel, pa je bil že na petem mestu.

Brez uvrstitve pa je ostal tretji v SP Italijan Enea Bastianani (Ducati Gresini), ki je sredi dirke zdrsnil v pesek.

"Za las sem ostal v dirki po prvem zavoju, ko je počilo. Počasi sem se prebijal naprej in dobro je bilo, da sem bil blizu, ko je Espargaro naredil takšno napako," je srečno podedovano tretje mesto pospremil Zarco.

"Počutim se naravnost odlično. Želel sem čim hitreje priti v vodstvo in tam ostati, za nami je res odlična dirka. Mugello in Barcelona sta prizorišči, kjer Yamahi naj ne bi šlo, toda drugo in prvo mesto sta odličen dosežek. To pa je tudi velika spodbuda za naprej," je zmago ocenil vodilni Francoz, ki je sicer slavil šele drugič v sezoni po portugalski dirki.

Z novo zmago in napako Espargaroja je svetovni prvak še povečal naskoka v SP, zdaj ima 147 točk, Esparagro pa 125. Bastianini je kljub odstopu ostal tretji s 94, a se mu je z 91 že povsem približal Zarco.

Italijan Celestino Vietti in Španec Izan Guevara pa sta zmagovalca velike nagrade Katalonije v razredih moto2 in moto 3. Vietti je na dirkališču Montmelo po tesnem boju premagal Španca Arona Caneta, prehitel ga je v zadnjem krogu, in Augusta Fernandeza.

Italijan tudi vodi v skupnem seštevku, zdaj ima 16 točk prednosti pred Japoncem Aijem Oguro, ki je bil tokrat sedmi.

Sedemnajstletni Guevara je bil najhitrejši drugič letos in tretjič v karieri, tokrat je za slabi dve sekundi premagal rojaka Davida Munoza in Japonca Tatsukija Suzukija, s tem pa zmanjšal zaostanek v skupnem seštevku za moštvenim kolegom Sergiom Garcio, ki je bil četrti. Garcia ima 150 točk, Guevare pa 134.

Naslednja dirka bo preizkušnja v Nemčiji čez 14 dni.