MotoGP: Motegi postregel z razburljivim razpletom in odstopi najboljših

Avstralski motociklist Jack Miller je zmagovalec dirke razreda motoGP za svetovno prvenstvo v Motegiju. Ob slabem dirkalnem dnevu favoritov je Miller s sedmega startnega mesta prvi prečkal ciljno črto. Vodilni v prvenstvu Francoz Fabio Quartararo je bil osmi, a ob padcu Italijana Francesca Bagnaie povečal prednost v skupnem seštevku.

MotoGP: Motegi postregel z razburljivim razpletom in odstopi najboljših (foto: Red Bull) Red Bull
25. 9. 2022

Miller je na tovarniškem Ducatiju do vodstva prišel že v tretjem od 24 krogov in vodstva ni več izpustil iz rok. S tem je zabeležil četrto zmago v najmočnejšem razredu doslej, prvo letos.

Na drugem mestu je ciljno črto prečkal Južnoafričan Brad Binder (KTM), ki bo prihodnjo sezono združil moči z Millerjem pri avstrijski ekipi. Tretji je bil Španec Jorge Martin (Ducati-Pramac), četrti pa vodilni na današnjem startu, šestkratni svetovni prvak motoGP Marc Marquez (Honda).

Španec Marquez se je najbolje znašel v sobotnih monsunskih razmerah za osvojitev svojega prvega startnega mesta v treh letih. V današnjih vročih razmerah na dirki - prvi na Japonskem od začetka pandemije novega koronavirusa - pa je prednost hitro predal.

Že v prvem ovinku ga je prehitel Binder, kmalu zatem pa je v ospredje prišel Martin. V tretjem krogu se je do vodstva pripeljal Miller, ki je nato več krogov zaporedoma izboljšal najboljši čas kroga.

V drugi polovici deseterice je bil Quartararo na Yamahi najboljši izmed vodilnih v seštevku prvenstva, potem ko je Bagnaia (Ducati) padel med poskusom prehitevanja Francoza v zadnjem krogu. Z 219 točkami v prvenstvu je povečal prednost pred Italijanom na 18 točk.

Brez točk je ostal tudi tretji v seštevku Aleix Espargaro (Aprilia), ki je imel tehnične težave z motorjem na ogrevalnem krogu in je startal iz boksov. Za vodilnim Francozom zdaj zaostaja 25 točk.

V razredu moto2 je do zmage prišel domačin Ai Ogura, ki je tako do vodilnega v seštevku Augusta Fernandeza, danes drugega v cilju, zmanjšal zaostanek na le dve točki. V razredu moto3 je zmagal Španec Izan Guevara in povečal prednost v seštevku.