MotoGP: nad sezono je padel zastor, imamo novega prvaka

Oba kandidata za naslov prvaka sta bila tokrat nekoliko v ozadju dirke, vrstni red pa se tako na vrhu po koncu zadnje preizkušnje ni spremenil

MotoGP: nad sezono je padel zastor, imamo novega prvaka (foto: Dorna) Dorna
6. 11. 2022

Italijan Franco Bagnaia (Ducati) je svetovni prvak razreda motoGP v sezoni 2022. Na zadnji postaji sezone v Valencii je osvojil deveto mesto, kar je bilo dovolj, da je v skupnem seštevku ubranil naskok pred edinim tekmecem v boju za lovoriko, lanskim prvakom Francozom Fabiom Quartararojem (Yamaha). Ta je bil danes četrti.

Bagnaia je imel pred zadnjo dirko sezone 23 točk prednosti, kar je pomenilo, da mora končati na vsaj 14. mestu ne glede na dosežek Francoza, pa bo prvak. Quaratararo pa bi bil prvak le, če bi zmagal, Italijan pa odstopil ali bil le 15.

Razplet je na koncu pokazal, da je bila prednost Italijana dovolj velika, Bagnaia tudi ni pretirano tvegal, čeprav sta se s Quartararojem v uvodnih krogih, ko sta še vozila skupaj, celo dotaknila. A branilec naslova, ki je sicer vozil pred Italijanom, je bil daleč od zmage, ki jo je nujno potreboval.

Zadnjo dirko je sicer dobil Španec Alex Rins (Suzuki), drugi je bil Južnoafričan Brad Binder (KTM), tretji pa še en domačin Jorge Martin (Pramac Ducati).