MotoGP: V Le Mansu slavil Stoner

Dirkač Repsol Honde, avstralec Casey Stoner je v Le Mansu prvi zapeljal čez ciljno črto in si tako zagotovil novih 25 točk, zaostanek za vodilnim Lorenzom pa zmanjšal na 12 točk.

16. 5. 2011

Pa vendar Casey Stoner ni bil edini dirkač tovarniške Honde, ki je v nedeljo stopil na zmagovalne stopničke. Drugo mesto je osvojil Andrea Dovizioso, tretji pa je bil Valentino Rossi, ki je z novim Ducatijem tudi prvič stopil na tako imenovani 'podium'. Vodilni v prvenstvu Jorge Lorenzo je bil četrti.

Uspeh tovarniške Honde pa je zasenčila nesreča, zaradi katere je ekipa ponovno na nekaj naslednjih dirkah ostala brez Danija Pedrose. V 18. krogu se je v boju za drugo mesto zapletel v incident z Marcom Simoncellijem, ki mu je v levem ovinku zaprl pot, zaradi česar je Pedrosa padel in si ob tem zlomil desno ključnico.

Incident med Simoncellijem in Pedroso je organizator kaznoval z vožnjo prvega skozi bokse, glede tega pa se v javnosti krešejo različna mnenja. Nekateri menijo, da je šlo za klasičen dirkaški manever, drugi pa da je šlo za brezobrazno izsiljevanje s strani Italijana. Večina dirkačev meni, da je bil Simoncelli tokrat preveč napadalen, slednji pa se s tem še vedno ne strinja, ter pravi, da je kazen vožnje skozi bokse, ki ga je stala dobre uvrstitve bila neupravičena.

Še en incident se je zgodil med zmagovalcem Stonerjem in Randy de Punietom. Med ogrevanjem pred dirko je slednji nekoliko oviral prvega, zato ga je ta kasneje kar med vožnjo z roko odrinil. Organizator je zato oglobil Stonerja s kaznijo 5.000 eurov. Sta se pa oba vpletena v zvezi s tem tudi brez posredovanja organizatorja pogovorila in kot pravita med njima ni nikakršnih zamer.

1Jorge LorenzoŠPAYamaha78
2Casey StonerAUSHonda66
3Dani PedrosaŠPAHonda61
4Andrea DovisiozoITAHonda50
5Valentino RossiITADucati47
6Nickey HaydenZDA

Ducati39
7Hiroshi AoyamaJAPHonda36
8Marco SimoncelliITAHonda22
9Colin EdwardsZDA

Yamaha21
10Hector BarberaŠPADucati21