MotoGP: V Le Mansu tretjič letos Bastianini

Sedma letošnja dirka v prvenstvu razreda MotoGP je prinesla tretjo letošnjo zmago italijana Enee Bastianinija, ki je s tem potrdil, kar so pred začetkom sezone verjeli le redki. Da bo nanj potrebno letos računati tudi v boju za naslov prvaka!

MotoGP: V Le Mansu tretjič letos Bastianini (foto: Dorna) Dorna
16. 5. 2022

Enea Bastianini, nekdanji svetovni prvak razreda Moto2, nastopa v poltovarniškem moštvu Gresini Ducati, ki ga po smrti lastnika moštva Fausta Gresinija, vodi njegova žena Nadia Padovani. Nemalo je bilo skeptikov, ki pred začetkom sezone niso verjeli, da bo Padovanijeva sploh zbrala dovolj denarja in pokroviteljev za zagon moštva v razredu MotoGP, še manj je bilo tistih ki so verjeli, da se z dvema mladima in relativno neizkušenima italijanskima dirkačema na starih (lanskih) Ducatijih oznake GP21, lahko ekipa odreže tako dobro, kot se je v resnici v prvi tretjini letošnje sezone. 

Dirka MotoGP za VN Francije v Le Mansu je prinesla presenečenje najprej v obliki vremena. Celotni dirkaški vikend je bilo v glavnem suho in vroče, kar je presenetilo vse zbrane. Le Mans je namreč znan kot dirka, kjer je bilo običajno hladno in vetrovno, nemalokrat pa so dirkači tam dirkali tudi v mokrem. No, v dežju pa so razmerja moči tako ali tako razdeljena vedno drugače.

Letošnjo dirko sta ob štartu iz prve štartne vrste najbolje začela oba tovarniška Ducatija. Avstralec Jack Miller in italijan Francesco Bagniaia sta se ob uporabi odlične Ducatijeve štartne elektronike izstrelila z mesta. Sprva je kazalo, da bo dirko zaznamoval Jack Miller, ki je v Le Mansu kraljeval lani, a je v vodstvo kmalu prišel Bagniaia in pokazal odličen ritem v uvodnih krogih. Ljubitelji motociklizma smo v prvi tretjini dirke spremljali še boj dveh dirkaških asov nekoliko bolj zadaj, kjer sta se za peto mesto borila svetovni prvak Fabio Quartararo in španski as Marc Marquez. Marquez je bil v začetku dirke agresiven kot vedno in je bliskovito prehiteval dirkače pred seboj, Quartararo pa se je obupno trudil nadoknaditi zamujeno ob ne ravno posrečenem štartu. 

Quartararo in Marquez v ozadju

Nekaj prehitevanj in izmenjav mest med obema svetovnima prvakoma je bilo dovolj, da so vodilni dirkači pobegnili predaleč in sta oba v gneči dirkačev in motorjev pregrela svoje gume. Upov na zmago je bilo konec in štelo je le še to, kdo bo domov ob koncu pripeljal večji izkupiček točk za letošnje prvenstvo. Quartararo je pred domačimi navijači zaključil »le« na četrtem mestu in po dirki razočaranja ni skrival. Računal je vsaj na stopničke oziroma potihem celo na zmago, saj je imel na prostih treningih odličen ritem za nedeljsko dirko. Marquez pa se ni zdel pretirano razočaran nad 6. mestom na koncu. Že pred dirko je dejal: » Borimo se lahko le za čimboljšo uvrstitev. O zmagah lahko trenutno le sanjamo. Ne moj motor in ne jaz letos še nismo material za naslov prvaka, a vem in verjamem, da se bomo nekoč vrnili močnejši in da bomo spet na vrhu.«

Druga polovica dirke v Le Mansu je nato prinesla zanimivo dogajanje. Enea Bastianini, ki pred začetkom dirke v nedeljo ni sodil v najožji krog favoritov (na prostih treningih je namreč trikrat padel), se je z dobrimi časi krogov začel prebijati iz ozadja. Ujel in prehitel je vse pred seboj. Brez težav je Bastianini opravil z Millerjem, ki je pred dirko edini nataknil mehkejše gume in ujel tudi vodilnega Bagniaio. Bastianini ni napadel ampak je prisilil Bagniaio v napako. Ko je le tega odneslo z idealne linije je izkoristil prazen prostor in le odpeljal mimo. Bagniaia se je zagnal za njim, a v ovinku »Garage Vert«, kjer se steza spušča, mu je zdrsnilo prednje kolo in s padcem se je oddrsal v pesek. Dirka je bila zanj končana in Le Mans je zapustil brez točk v prvenstvu. 

»Napaka je bila povsem moja. Tako prvič, kakor tudi drugič. Vem, da s takšnim dirkanjem ne bomo postali svetovni prvaki,« se je Bagniaia kesal po dirki in opravičeval moštvu rdečih iz Bologne.

Bastianini in moštvo Gresini Ducati, so slavili zmago. Jack Miller je bil za tovarniško ekipo Ducatija vesel drugega mesta, španec Aleix Espargaro pa je zopet pripeljal letos odlični Apriliin dirkalnik na zmagovalne stopničke. »Spet smo na stopničkah. Že tretjo dirko zapored. To je noro,« je Aleix vriskal v parc fermeju. 

Manj so vriskali Francozi. 110.000 glava množica obiskovalcev je bila priča lepi dirkaški nedelji, a na svoj račun niso prišli. Lokalna junaka Quartararo in Zarco sta ostala brez zmagovalnega balkona, Marc Marquez ljubljenec občinstva in trenutno še vedno največje ime dirkaškega športa, pa prav tako.

Kup dirkačev je razočaralo

Med tiste, ki so na dirki razočarali, je treba izpostaviti še naslednje: Hitri Ducatijev španec Jorge Martin je s padcem zaključil v pesku, enako pa tudi oba Suzukijeva dirkača Rins in Mir, kijima je je v začetku kazalo odlično. Če sta oba še pred začetkom dirkaškega vikenda izpostavljala, da si ob odhajajočem Suzukiju iz razreda MotoGP ob koncu leta želita dobrih dirk, je bilo tokrat vse prej kot tako.

Brez uvrstitev so ostali tudi v moštvu Tech3 KTM, kjer sta v pesku predčasno končala Remy Gardner in Raul Fernandez. Kot novincema jim to še ne gre pretirano zameriti, bolj pa v oči bode slaba predstava Mavericka Vinalesa. Glede na to, da je njegov moštveni kolega Espargaro z Aprilijo spet osvojil stopničke, bi res že bil čas, da se med najhitrejše ob koncu dirke vpiše tudi Vinales. Očitno bo potrebno še počakati. Zaskrbljujoča je bila tudi predstava Yamahe na dirkaliču Circuit Bugatti.

Poleg Quartararoja, ki je le za las zgrešil zmagovalne stopničke, so vsi trije ostali dirkači zaključili povsem na repu razpredelnice in to na zadnjih treh mestih. Franco Morbidelli po poškodbi ne najde in ne najde prave forme, veliko hitrosti in sedaj se zdi, da tudi že motivacije, pa manjka tudi italijanu Andrei Doviziosu, ki je tokrat zaključil na predzadnjem mestu. Za njim se je uvrstil le še mladi južnoafričan Darryn Binder, ki pa svoje dirkaške izkušnje v prvi sezoni dirk v razredu MotoGP pač še vedno nabira.

Besedilo: Peter Feguš