MotoGP, VN Andaluzije - Vročina, da te kap

Na drugi dirki letošnje sezone na dirkališču v Jerezu so se dirkači, poleg običajnega boja na stezi, spopadli še z visokimi temperaturami. Dirko je ob drugi zmagi Quartararoja (Yamaha) prav zaradi vročine zaznamovalo veliko število odstopov. Marquez (Honda), kljub poskusu v soboto, na nedeljski dirki ni nastopil.

MotoGP, VN Andaluzije - Vročina, da te kap (foto: Michelin, Dorna) Michelin, Dorna
27. 7. 2020

Da bo dirka minila v peklenski vročini, je bilo jasno vsem. Dirkači so še pred krogom za ogrevanje skrivali pred soncem, iskali vse možne načine hlajenja, inženirji so živčno pogledovali na zaslone svojih prenosnikov. Bo zdržal človek? Bo tehnika zdržala? Spomladi, ko je dirka v Jerezu običajno na sporedu, so tam že prijetne poletne temperature, sredi poletja pa je na jugu Španije peklensko vroče.

In je res bilo – zrak se je na nedeljski dirkaški dan ogrel na skoraj štirideset stopinj Celzija, asfalt jih je imel 63! Michelinove gume zdržijo temperature tja do 50 stopinj, višje temperature so za dirkače loterija. Še posebno proti koncu dirke, ko je material že utrujen.

Ne agresivno, a dovolj hitro

Po štartu dirke, kjer pa Marc Marquez zaradi zlomljene nadlahti vendarle ni nastopil, saj so bile obremenitve in bolečine prehude, je v prvi zavoj prvi pripeljal Quartararo, sledila sta ga tovarniška dirkača Yamahe Rossi in Vinales. Ta trojica se je v osredju vozila praktično celo dirko, pri tem sta Vinales in Rossi bila svoj boj in upala na napako Francoza.

Ta je vendarle pokazal, da je že izkušen dirkač, in je tako v cilj že drugič v tednu dni pripeljal kot prvi. Pri Yamahi so bili cel dirkaški vikend v skrbeh, saj je Rossijev agregat v prvi dirki pretekli teden predčasno izdahnil. Vprašanje je bilo, ali je bila okvara konstruktorska napaka – zato so vsem Yamahinim dirkačem pred drugo dirko zamenjali agregate, kar pa utegne biti v nadaljevanju sezone minus za Modre.

Strahovi so se delno uresničili, saj je poslušnost odpovedala M1 Morbidellija, ko so se mu nasmihale celo stopničke. Da je bila tehnika na meji, je izkusil tudi Bagnaia (Ducati), ki mu jo je prav tako v lovu za stopničkami zagodel Ducatijev agregat. Predvsem vročina je terjala davek še ostalih šestih, ki so dirko končali bodisi v pesku ali boksih. Dirko sta herojsko končala poškodovana Rins (Suzuki), ki je bil deseti in Crutchlow (Honda) na trinajstem mestu.

Po dveh dirkah je že jasno, da je Quartararo kandidat za osvojitev naslova, Marquezu povratek tokrat ni uspel, a bo že na naslednji dirki čez dva tedna verjetno skušal dokazati, da se v boju za naslov ne bo predal tako zlahka. Honda preveč stavi samo nanj, res je bil Nakagami tokrat četrti, A. Marquez pa osmi, vse bolj pa je jasno, da ob nenastopanju M. Marqueza Japonci nimajo resne zamenjave zanj.

Rossi je po več kot letu dni stopil na stopničke, dokazal je da še ni za staro šaro in da v boju mož na moža (Vinalesa) ne štejejo samo mladost, temveč tudi izkušnje. Vinales je malce razočaral, saj je računal na zmago, po dirki in boju z Doctorjem pa je bil popolnoma izčrpan. Razočaranje je tudi Ducati, vzpenja pa se forma fantov na KTM-ih. Tokrat so imeli sicer obilo smole, v prihodnosti pa obeta predvsem Binder.

Rezultati

1. Fabio QUARTARARO - Petronas Yamaha SRT - 41'22.666
2. Maverick VIÑALES - Monster Energy Yamaha MotoGP - +4.495
3. Valentino ROSSI - Monster Energy Yamaha MotoGP - +5.546
4. Takaaki NAKAGAMI - LCR Honda IDEMITSU - +6.113
5. Joan MIR - Team SUZUKI ECSTAR - +7.693
6. Andrea DOVIZIOSO - Ducati Team - +12.554
7. Pol ESPARGARO - Red Bull KTM Factory Racing - +17.488
8. Alex MARQUEZ - Repsol Honda Team - +19.357
9. Johann ZARCO - Hublot Reale Avintia - +23.523
10. Alex RINS - Team SUZUKI ECSTAR - +27.091

Vrstni red (po dveh dirkah od predvidenih trinajstih):

1. Fabio QUARTARARO - Yamaha - 50 točk
2. Maverick VIÑALES - Yamaha - 40 točk
3. Andrea DOVIZIOSO - Ducati - 26 točk
4. Takaaki NAKAGAMI - Honda - 19 točk
5. Pol ESPARGARO - KTM - 19 točk
6. Valentino ROSSI - Yamaha - 16 točk
7. Jack MILLER - Ducati - 13 točk
8. Alex MARQUEZ - Honda - 12 točk
9. Johann ZARCO - Ducati - 12 točk
10. Franco MORBIDELLI - Yamaha - 11 točk