MotoGP, VN Nemčije: Uspeh Yamahe, žalost Aprilie ter nočna mora Honde (komentar dirke)

 Velika nagrada Nemčije bi lahko ob koncu letošnje sezone obveljala, kot ena ključnih dirk letošnjega prvenstva motociklistov v razredu MotoGP.  Dirko je namreč premočno dobil aktualni svetovni prvak, Francoz Fabio Quartararo z Yamaho, medtem ko je ponovno brez točk ostal italijan Francesco Bagniaia. No, pojdimo po vrsti. 

MotoGP, VN Nemčije: Uspeh Yamahe, žalost Aprilie ter nočna mora Honde (komentar dirke) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 6. 2022

Ob odsotnosti Marca Marqueza, ki velja za nepremagljivega na dirkališču Sachsenring, se je po petkovih treningih in sobotnih kvalifikacijah zdelo, da bosta glavni vlogi dirkaškega vikenda v Nemčiji prevzela tokrat prav Bagniaia in Quartararo. Ducatijev in Yamahin tovarniški voznik sta letos velika rivala v boju za naslov svetovnega prvaka, a je Bagniaia utrpel veliko izgubo na predzadnji dirki v Barceloni, ko je že v prvem ovinku z napako Japonca Nakagamija zaključil v pesku in ostal brez točk.  

Italijan je zato v Nemčijo prišel še dodatno motiviran. Ob zmagi Quartararoja v Barceloni, je na Saškem potreboval dobro dirko in čimboljši izkupiček točk. Na prostih treningih je bil izjemno hiter in Bagniaia je s svojim Ducatijem kot za šalo podrl rekord steze. Italijan je, enako kot v Barceloni, osvojil najboljši štartni položaj in jasno je bilo, da bo v dirki prvi favorit. A zaostanek Quartararoja je bil celotni dirkaški vikend minimalen.

Francoz je bil v lovu na hiter krog sicer za odtenek počasnejši, ampak jasno je bilo, da ima dober ritem za dirko, in da bo tudi on nevaren za zmago. Iz prve vrste je ob omenjenih dveh začel še Quartarojev  rojak Johan Zarco z Ducatijem, ki je vedno nevaren konkurent in lačen zmage, kajti svojo prvo v razredu MotoGP sedaj čaka že vrsto let. 

Quartararo že od začetka

Dirka se je začela z odličnim štartom Quartararoja, dobro pa je z mesta potegnil tudi Bagniaia.

95.000 glava množica ljubiteljev motociklizma je bila na nogah, ko so najboljši dirkači sveta odpeljali uvodne metre dirke v strnjeni koloni. Ni trajalo dolgo in že je bil tu ključni trenutek dirkaške nedelje. Peco Bagniaia je v prvem ovinku po koncu ciljne ravnine želel malce preveč in le trenutek nepazljivosti je bil dovolj, da je zdrsnil zadnji del njegovega Ducatija.

Italijan se je presenečen že drugič zapored znašel v pesku in tudi tokrat je ostal brez točk. Nadaljevanje dirke v Nemčiji nato ni prineslo večjih presenečenj. Quartataro je z ubijalskim ritmom iz kroga v krog le še povečeval svojo prednost pred zasledovalci in na koncu je brez težav in z veliko razliko tudi zmagal, ter domov odnesel maksmimalni izkupiček točk. Za dirko v nemčiji si zasluži maksimalno oceno.

Drugi in z velikim zaostankom je v cilj pripeljal njegov rojak Johan Zarco, ki je po dirki povedal: »Danes je bil Quartararo prehiter za vse. Sam sem ob začetku dirke moral biti nekoliko bolj pazljiv, saj sem imel na svojem motociklu, enako kot Bagniaia, tršo različico gum. Ko sem videl padec Bagniaie mi je postalo jasno, da je oprijema malo, in da moram biti previden. Na svoj trenutek sem računal ob koncu dirke saj sem vedel, da se je Quartararo odločil za mehkejšo gumo. Pričakoval sem, da bo njegova guma ob koncu dirke izgubila oprijem, a se to ni zgodilo.«

Vesel tretjega mesta v Nemčiji je bil tudi Avstralec Jack Miller. Hiter je bil na sobotnih kvalifikacijah, a je storil neumnost. Ko je v 13. ovinku padel Aleix Espargaro z Aprilio, so organizatorji tam izobesili rumeno zastavo. Ker je pod rumeno zastavo na istem mestu padel še Miller, si je dan kasneje na dirki prislužil kazen dolgega kroga.

No, na dirkaški dan mu je rumena zastava potem prišla celo prav, saj je ob padcu enega izmed dirkačev Miller to izkoristil in odpeljal dolgi krog, ter s tem odslužil kazen. Izguba časa je bila zanj minimalna in Miller je do konca dirke uspel ujeti še Aleixa Espargaroja z Aprilio, ki so se ponovno nasmihale stopničke. Avstralec je pred koncem dirke uspel prehiteti španca in tako je dirko kljub kazni zaključil na tretjem mestu. Po koncu dirke je tretjo osvojeno stopničko proslavljal kot zmago.

Med osmoljenci tudi Bagaia in ekipa Suzukija

Poleg najboljših treh dirkačev je bilo tudi na tokratni dirki kup osmoljencev. Najbolj razočaran po dirki je bil jasno prav Bagniaia. Drug zaporedni padec in odstop, ter druga zaporedna zmaga Quartararoja, sta krepko spremenila vrstni red v točkovanju prvenstva in Bagniaia je zdrsnil po lestvici navzdol. Za vodilnim Quartararojem sedaj močno zaostaja in letošnje prvenstvo za Bagniaio in moštvo Ducatija postaja vse trši oreh. 

Sklonjenih glav so tokrat Sachsenring ponovno zapustili tudi pri Suzukiju. Alex Rins se je z dirke odjavil že po petkovih treningih, ko je postalo jasno, da je njegova roka po padcu v Barceloni še vedno v preslabem stanju, da bi španec zdržal 30 krogov na skoraj 3700 metrov dolgem dirkališču in to pri temperaturi višji od 35 stopinj Celzija. Suzuki je tako dirko začel le z enim dirkačem. Vse upe so Japonci stavili na Joana Mira, ki pa je padel v istem ovinku kot Bagniaia in tudi zanj je bilo dirke konec predčasno. 

Dobre dirke so si nadejali pri Apriliji. Aleixu Espargaroju so se nasmihale stopničke, a je na koncu storil napako in v boju za tretje mesto ga je ujel in prehitel Miller, Espargaro pa je zaključil na še vedno zelo spodobnem četrtem mestu.  Nase je tokrat opozoril tudi Maverick Vinales. Med dirko se je kosal z Espargarojem in sprva se je zdelo, da je celo hitrejši, a je na koncu žal odpovedal sistem za zniževanja motocikla ob pospeševanju in Vinales je bil žrtev tehnične okvare.

Svoj motocikel, ki je ostal spuščen povsem na tleh, je le še parkiral pred garažo in sestopil. Vseeno je bil po dirki dobre volje. »Res sem imel smolo in konca dirke danes nisem videl, a si s tem ne belim glave. To je čudovit dan. Pokazal sem, da sem tudi z Aprilio lahko hiter in znaki napredka so še kako vidni. Komaj čakam na naslednjo dirko,« je po dirki v Nemčiji prešerno razpoložen novinarjem razlagal Vinales.

Hondini vozniki brez ene točke! 

Svojevrsten mejnik so tokrat dosegli pri Hondi, a tega niso bili veseli. Vsi njihovi dirkači so ostali brez točk, kar se pri Hondi ni zgodilo že vse od leta 1982, ko so dirkači bojkotirali dirko v Nogaru. Pri Hondi so ponovno pokazali, da so v resni krizi, in da je napočil čas za alarm.

Predčasno sta namreč v garažo zapeljala in zaključila dirko Pol Espargaro in Alex Marquez, kot rečeno, pa je Takaaki Nakagami zopet padel in odstopil. Nemec Stefan Bradl, ki je nastopil kot zamenjava za poškodovanega Marqueza, pa je dirko zaključil na zadnjem, 16. mestu in tako le za mesto zgrešil edino in zadnjo razpoložljivo točko za letošnje svetovno prvenstvo.

Tekst: Peter Feguš