MotoGP: VN Štajerske – Spielberg, kraj (ne)srečnega imena

V Svetovnem prvenstvu razreda MotoGP so se dirkači udarili na tretjem zaporednem dirkaškem vikendu. Veliko nagrado Štajerske je dobil Oliveira (KTM) v zadnjem zavoju. Po padcu Vinalesa dirka tudi tokrat prekinjena, Marquez (Honda) še odsoten.

MotoGP: VN Štajerske – Spielberg, kraj (ne)srečnega imena (foto: Proizvajalci, Dorna, Michelin) Proizvajalci, Dorna, Michelin
25. 8. 2020

»Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima,« je slovenski pregovor, v slogu katerega je Portugalec Miguel Oliveira, ki nastopa na poltovarniškem KTM-u v ekipi Tech3, izkoristil boj Millerja (Ducati) in P. Espargaroja (KTM) in potem, ko ju je v zadnjem zavoju dirke odneslo z idealne linije, privil plin, v cilj pripeljal prvi, in tako zabeležil svojo prvo zmago v najmočnejšem razredu.

To je bil hkrati tudi prva zmaga za Portugalsko. Sicer je bil v sobotnih kvalifikacijah najhitrejši P. Espargaro (KTM), kar je bil prvi 'pole position' za to avstrijsko znamko, ki je šele pred štirimi leti resneje vstopila v kraljevski razred motorističnega dirkanja.

Ko pri 200km/h odpovedo zavore

Dirka je bila sicer prekinjena zaradi padca Vinalesa, ki mu je na koncu ciljne ravnine razneslo sprednje zavorne čeljusti, zato se je pri hitrosti 200km/h v hipu odločil, da skoči z motocikla. Ta je nadaljeval pot v napihljivo zračno zaveso, nato je Yamaho zajel ogenj. Španec je pri padcu ostal nepoškodovan, z obilico sreče se je tokrat že drugič v tednu dni na dirkališču v Spielbergu izvlekel iz sila neprijetne in nevarne situacije.

Tudi Quartararo je poročal, da je imel težave z zavorami, ki ob novi zadnji Michelinovi pnevmatiki z boljšim oprijemom na vhodih v zavoje izdatneje potiska sprednji konec motocikla globje vanje, posledica pa močnejše zaviranje dirkačev. Yamaha ima pri tem še dodatno težavo, saj dirkači želijo nadomestiti pomanjkanje hitrosti z agresivnejšo vožnjo skozi zavoje; ponovno na račun izdatnejšega zaviranja, pri tem pa ne pomaga tudi hlajenje izvedeno preko sprednjih zračnih kanalov.

Do prekinitve je suvereno vodil Mir (Suzuki), ki je v ponovljenem štartu po katerem so dirkači odpeljali dvanajst krogov, s svežo zadnjo in rabljeno sprednjo gumo ni uspel loviti tempa vodilne trojice. Špancu je bilo po končani dirki žal zaradi izgubljene priložnosti, vseeno pa je upal na stopničke za zeleno mizo, saj je P. Espargaroja v zadnjem zavoju odneslo preko meje dirkališča. A direkcija dirke se ukrepanje ni odločila.

V tokratnem dirkaškem vikendu je karavano razreda MotoGP presenetila tudi novica, da naj bi bila poškodba Marqueza resnejša in da naj bi se vrnil na steze šele čez dva ali tri mesece, morda pa naj bi celo izpustil sezono. Ali pa je vse skupaj del Hondine igre?

Rezultati:

1. Miguel OLIVEIRA, Red Bull KTM Tech 3 KTM, 16'56.025
2. Jack MILLER, Pramac Racing Ducati, +0.316
3. Pol ESPARGARO, Red Bull KTM Factory Racing KTM, +0.540
4. Joan MIR, Team SUZUKI ECSTAR Suzuki, +0.641
5. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team Ducati, +1.414
6. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR Suzuki, +1.450
7. Takaaki NAKAGAMI, LCR Honda IDEMITSU Honda, +1.864
8. Brad BINDER, Red Bull KTM Factory Racing KTM, +4.150
9. Valentino ROSSI, Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha, +4.517
10. Iker LECUONA, Red Bull KTM Tech 3 KTM, +5.068

Vrstni red:

1. Fabio QUARTARARO, Yamaha, FRA, 70 točk
2.Andrea DOVIZIOSO, Ducati, ITA, 67 točk
3. Jack MILLER, Ducati, AVS, 56 točk
4. Brad BINDER, KTM, JAR, 49 točk
5. Maverick VIÑALES, Yamaha, ŠPA, 48 točk
6. Takaaki NAKAGAMI, Honda, JPN, 46 točk
7. Valentino ROSSI, Yamaha, ITA, 45 točk
8. Joan MIR Suzuki, ŠPA, 44 točk
9. Miguel OLIVEIRA, KTM, POR, 43 točk
10. Pol ESPARGARO, KTM, ŠPA,35 točk