MX pokalno prvenstvo: Vode ni bilo

Preteklo nedeljo je bil tudi svetovni dan voda. Voda pa bi bila zelo dobrodošla na stezi za motokros, ki leži pod viaduktom Škedenj. Proga, ki jo oskrbuje AMD Slovenske Konjice je bila odlično pripravljena, po dolgem času pa smo si lahko na tem dirkališču ogledali suho dirko pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu.

23. 3. 2009

Bilo je suho. Že cel pretekli teden in na progi je nastalo veliko prahu. V drugi vožnji je zapihal veter in dirke so bile prava poslastica. Nekaj manj kot 150 tekmovalcev in okoli 1500 gledalcev je preživelo na ta način to sončno a obenem dokaj hladno nedeljo.

Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 28 tekmovalcev

Bogomir Gaiser (AMD Feroda Celje) je dokazal, da mu med veterani ni para. Kljub temu da je v prvi vožnji padel, v drugi pa slabo štartal, je vse zamujeno pravočasno nadoknadil in prepričljivo zmagal. Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice) in Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) sta si izmenjala drugo in tretje mesto. Peršoh je bil bojši v drugi vožnji in tudi skupno zasedel drugo mesto. Četrto uvrščeni Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport) je to mesto potrdil z dvema četrtima mestoma, vendar mu tokrat ni šlo najbolje, saj je doživel padec takoj na začetku prve vožnje. Alojzij Fortuna (NIX Moto klub Semič) je bil med najhitrejšimi, celo prvi takoj po štartu druge vožnje. Mlajši vetereni so ga kmalu prehiteli in mu ušli, vseeno pa je med kokurenco nad 45 let cilj prepeljal prvi. Za njim sta imela borbe Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) in Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični), ki sta končala v tem vrstnem redu

Kategorija MX Open R2 / 45 tekmovalcev

V dveh vrstah so morali štartati motokrosisti amaterji v tej kategoriji. V prvi vožnji je skozi cilj pripeljal prvi Martin Skela (TRK Tajfun Šport), ki je imel vzpodbudo s tribun. Skela je naredil krog več od vseh, saj je v žaru borbe spregledal ciljno zastavo in se zmage posamične vožnje veselil krog kasneje.V drugi vožnji je bil šele šesti, pa vendar je zasedel skupno drugo mesto. Četrti in tretji se je skozi cilj pripeljal Sebastjan Stubelj (MK Rihenberg) in si s tema dvema konstantnima rezultatoma priboril tretjo stopničko na tej dirki. Janez Ceglar (MK ZAI) je bil zmagovalec druge vožnje, vendar v prvi ni zbral več kot 0 točk, zatorej je bilo to dovolj le za skupno deveto mesto. Zmagovalec brez zmage, prvič tretji in drugič drugi pa je bil Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični), ki se s takšno lovoriko ne kiti prvič.

Kategorija MX 125 R2 / 47 tekmovalcev

Blaž Jesenko (AMD Škofja Loka) je to dirko izkoristil za prestop iz 85 kubičnega razreda v 125. V tem »pravem« razredu je med amaterji dosegel prvi čas kvalifikacij. Na dirki mu ni šlo tako gladko, že od samega štarta. Na sredini dirke je doživel precej grd padec in z bolečinami v levem zapestju končal dirko. 45 tekmovalcev je zaključilo ti dve vožnji in najsrečnejši je bil Staš Goričar (AMD Šentvid pri Stični) z zmago v drugo in četrtim mestom v prvi vožnji. Prav v prvo se je moral zelo truditi, saj je slabo štartal in se vseeno prebil do dobre pozicije. Sebastjan Filej (GAS Vrtejba) je zmagal v prvi vožnji v drugi pa končal šele šesti in tako osvojil skupno drugo mesto. Žiga Petrič pa je bil skupno tretji z tretjim in petim mestom.

Kategorija MX 125 R1 - MX Open R1 / 29 tekmovalcev

V tej dirki dveh razredov smo videli nekaj najhitrejših slovenskih voznikov. Z dvema zmagama je gledalcem uprizoril pobeg od skupine Jaka Može (AMD Trebnje), ki tokrat ni imel konkurence med Open vozniki. Brez konkurence med 125 vozniki pa je bil Peter Tadič (MTD racing team). Ker pa fantje vozijo dirko skupaj pomešani, ta dirka dobi poseben čar. V točkovanju sta tako zgoraj omenjena odnesla poln izkupiček točk, vsak po 50. V Open je tretje mesto zasedel Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki letos tekmuje za barve Slovenskih Konjic. Novopečeni očka in aktualni prvak tega prvenstva Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) pa je po smoli v prvi vožnji vseeno zbral dovolj točk za skupno drugo mesto. Med konkurenco 125 bila boj za boljše mesto Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje), ki je bil na koncu drugi in tretji Deni Ušaj (GAS Vrtejba)

Kategorija MX 65 junior / 7 tekmovalcev

Med temi najmlajšimi sta boj za prvo mesto bila Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Jan Hribar (AMD Šentvid pri Stični). Slednji je bil srečnejši in zmagal. Za njima je sledil Luka Milec (MTD racing team) na tretjem mestu. Zvrstili pa so se še: edina predstavnica deklet Staša Braniselj (MSK Notranjnska), ter ostali fantje Tim Vindiš (MTD racing team), Žan Rijavec (GAS Vrtejba) in Jaka Zavržan (MK Notranjska).

Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 27 tekmovalcev

Še ena kategorija, kjer vozijo fantje iz dveh razredov. Za njih velja starostna omejitev. Najhitrejši, čeprav se točkuje med mlajše, je bil spet Tim Gajser (AMD Feroda Celje). Brez dileme je po sicer ne briljantnih štartih kmalu pokazal, da mednarodne izkušnje in dirkanje vsako nedeljo prinesejo za garantirano prvo mesto. Nick Škorja (TRK Tajfun šport) gre po njegovih stopinjah in letos prvič na 85 kubičnem dirkalniku dokazuje, da lanske zmage (100 procentni izkupiček točk v prvenstvu) obetajo dobro kariero. Tokrat drugo mesto. Hrvaški predstavnik Luka Križnik je zasedel tretje mesto. Med temi fanti pa so vozili njihovi leto dve starejši vrstniki. Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični) je bil med njimi dvakrat najhitrejši. Za nji pa so se zvrstili kar štirje tekmovalci z izkupičkom 38-tih točk. To so: Miran Kovačič (AMD Trebnje), Matevž Jerebic (Geodrill racing team), Jaka Juvan (Geodrill racing team) in Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični).

Matjaž Košir