MX PP: Prilipe

AMD Brežice so v nedeljo, 12. septembra, na svoji dirkalni progi v Prilipah gostile šesto letošnjo dirko za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu.

15. 9. 2010

Okrog stotrideset tekmovalcev, ki so se razvrstili v deset kategorij je pričakalo oblačno vreme in mokra dirkalna steza, ki je le redkim pisana na kožo, saj je zaradi svoje konfiguracije in podlage zelo zahtevna. Poleg tega imajo člani društva številne preglavice z najbližjim sosedom, ki je povsem onemogočil treninge na tem dirkališču.

Posledica tega je tudi nekaj manjša udeležba tekmovalcev, saj progo ni moč »natrenirati« in je zato vsaka dirka v Prilipah posebno doživetje. V najmočnejši kategoriji MX R1 je dvakrat prvi skozi cilj pripeljal Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje), ki tekmuje v konkurenci MX 125 R1.

Kategorija MX Open R1 – 9 tekmovalcev

V konkurenci Open R1 je še enkrat zmagal Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki tako še naprej vodi v skupnem seštevku prvenstva. Na treningu je bil najhitrejši v tej konkurenci. Štarta mu tokrat nista uspela najbolje in v obeh vožnjah je prevzel vodstvo v drugem krogu ter tekmoval za prestiž s tekmovalci iz kategorije 125. Dvakrat drugi je bil Aleksander Žafran (Geodrill racing), ki je tako osvojil skupno drugo mesto in tudi v skupnem seštevku prvenstva zaseda drugo mesto. Žafran je bil najhitrejši z 450f motrjem v prvi vožnji prvi krog. Ko ga je Urbas prehitel je obdržal drugo mesto. V drugi vožnji je štartal slabše a brez napak odpeljal dirko in se pripeljal še enkrat na drugo mesto. Aleksander Osek (TRK Tajfun Šport) je osvojil tretje mesto in je tudi v razvrstivi prvenstva tretji. Prvo vožnjo je odpeljal na četrtem mestu, kjer je izgubil boj z Borutom Koščakom (AMD Šentvid pri Stični). V drugi vožnji je med 450 konkurenco štartal najbolje in kasneje pripeljal skozi cilj na tretjem mestu.

Kategorija MX 125 R1 -10 tekmovalcev

Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje) se je v Prilipah izkazal in bil na tej dirki obe vožnji najhitrejši. V vodstvo je po slabših štartih v obeh vožnjah prišel v drugi polovici dirk. To je njegova druga zaporedna zmaga, v skupnem seštevku prvenstva pa je na petem mestu, saj je nekaj dirk izpustil zaradi poškodbe. Dvakrat drugi je bil Dejan Zver (MD Motomirči MX Monster) in s tem zasedel tudi skupno drugo mesto na dirki. Na treningu je imel Zver prvi čas, v skupnem seštevku prvenstva pa zaseda drugo mesto. Tretji v Prilipah je bil Borut Bele (TRK Tajfun Šport), ki je na treningu zasedel peto mesto. V drugi vožnji je dolgo časa vodil, vendar ni vzdržal tempa kasnejših zmagovalcev. Na lestvici zaseda tretje mesto. Vodilni v prvenstvu je Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični), ki ima pred Zverom le še točko prednosti in je v Prilipah osvojil četrto mesto s šestim in tretjim mestom v posameznih vožnjah. V drugi vožnji se je na štartu izkazal Luka Kutnar (ŠD Kegeljček), ki je potegnil najhitreje in skupino povedel. Na koncu je končal dvakrat peti.

Kategorija MX Open R2 – 21 tekmovalcev

Na »nevtralnem terenu« je potekal boj za prvaka te kategorije. Roman Cerar (AMD Lukovica) je bil tokrat brez napak in suvereno odnesel 50 točk za zmago v obeh vožnjah, kjer je bil v vodstvu vseh 20 krogov, kolikor so jih odpeljali najhitrejši. Tudi na treningu je najhitreje opravil s kvalifikacijskim krogom in dokazal, da z vožnjo brez napak letos nima konkurence. V skupnem seštevku prvenstva zaseda drugo mesto. Prvo mesto s prednostjo 8. točk zaseda Gregor Mede (AMD Trebnje), ki se je v Prilipah zanesljivo v obeh vožnjah vozil na drugem mestu. Domačin Benjamin Cirnski (AMD Brežice), je odlično odpeljal štarte, vendar moral priznati premoč prvih dveh in končal na skupnem tretjem mestu. Cirnskega, ki je v skupnem seštevku četrti, je v prvi vožnji prehitel Uroš Horjak (TRK Tajfun šport), ki je končal v Prilipah kot četrti, skupno pa zaseda tretje mesto.

Kategorija MX 125 R2 – 25 tekmovalcev

Sebastjan Bahur (MK Rihemberk) je po zadnjem ponesrečenem štartu v Dolini pod Kalom spet odpeljal dirko v svojem stilu. Z zmago v obeh vožnjah, kjub padcu v drugi vožnji. Tudi na treningu je bil najhitrejši in s tem rezultatom še povečal prednost v vodstvu prvenstva. Matic Berzin (AMD Moste) je edini, ki od daleč drži stik z Bahurjem in je pri njegovem padcu tudi prevzel vodstvo. Vendar le za en krog. Trening in obe vožnji je končal na drugem mestu in tako osvojil drugo stopničko zmagovalnega odra. Ker je z vožnjami v prvenstvu začel sredi sezone zaseda deveto mesto. Na trejem mestu v Prilipah je končal Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team), ki je tudi trening odpeljal s tretjim časom. Obe vožnji je končal, kot tretji za kar se je moral nekoliko potruditi, saj je imel slabše štarte. V seštevku prvenstva zaseda drugo mesto z veliko prednostjo pred tretjim Matejem Kimovcem (MK ZAI), ki je tokrat končal peti za Aljažem Lampretom (AMD Šentvid pri Stični).

Kategorija MX R3 – 32 tekmovalcev

Tom Kastelic (MK ZAI) je od dvanajstih odpeljanih voženj v šestih dirkah prvi skozi cilj pripeljal devetkrat. Med ostalimi tudi dvakrat v Prilipah, po tem ko je imel najboljši čas tudi na jutranjem treningu. Tako še naprej, s povečano prednostjo, vodi v skupnem seštevku prvenstva. Na drugem mestu je Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice), ki se je »navadil« na druga mesta. Tudi on je bil konstaten tako na treningu, kot tudi v prvi in drugi vožnji, ter zasedel pozicijo št. dva. Tretji je to dirko končal Uroš Mrak (MK Rihemberk) z dvema četrtima mestoma in je v skupnem seštevku prvenstva na tretjem mestu. Na tretjem mestu v posameznih vožnjah sta bila dva tekmovalca. V prvi vožnji je najbolje potegnil Rudi Hribar (AMD Kranj), ki je do konca vožnje pristal na tretjem mestu in zasedel skupno peto mesto za Aljažem Novakom (Motocross klub Boltija). V drugi vožnji pa je bil tretji Dean Bahur (MK Rihemberk), ki je v prvi vožnji ostal brez točk.

Kategorija MX 85 podmladek – 12 tekmovalcev

V tej kategoriji sta v Prilipah majkala samo dva tekmovalca, od vseh ki so se letos udeležili dirk med podmladkom s 85 kubičnimi motorji. Tudi Nick Škorja (TRK Tajfun šport) je dokazal, da je dirkanje brez konkurence sproščeno in zmagal brez težav, z najhitrejšim časom treninga in zmagama v obeh vožnjah, ko je večino časa vodil. Tako je še trdneje v vodstvu skupnega seštevka prvenstva. Za njim je na drugem mestu Anej Braniselj (Motosport klub Notranjska), ki ima podobno zgodbo kot Škorja le da je Braniselj na drugem mestu. Za odtenek počasnejši je bil že na treningu in z dobrim štartom na drugem mestu končal obe vožnji, ter ostal drugi tudi v skupnem seštevku prvenstva. Boj za prvaka je še vedno odprt, če vzamemo v obzir poškodbe in tehnične težave. Tretji je dirko končal Nejc Čuk (Gas Vrtejba), ki je bil na treningu tretji, prav tako v prvi vožnji in četrti v drugi vožnji. V prvenstvu zaseda deveto mesto, saj je zaradi poškodbe izpustil večino prvenstva. V drugi vožnji je zasedel tretje mesto Miha Bubnič (MK Beli Kamen), ki je v prvi vožnji končal šesti in zasedel skupno četrto mesto. Na petem mestu je bil tokrat David Gorkič (GAS Vrtejba), ki je v prvenstvu rangiran na tretje mesto.

Kategorija MX 85 – 4 tekmovalci

V kategoriji, kjer sta manjkala Tim Gajser (AMD Feroda Celje), ki je prestopil v višjo kategorijo in je dirkal evropsko prvenstvo in Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki je poškodovan, je zmago odnesel Jernej Mozetič (ABC Sport klub), ki ni imel prave konkurence. Vse tri preizkušnje v Prilipah je odpeljal najhitreje in s tem še vedno vodi v skupnem seštevku prvenstva. Za njim na drugem mestu je bil njegov klubski kolega Luka Ličen (ABC Sport klub) in to spet na vseh razpredelnicah: trening, obe vožnji in skupna uvrstitev v prvenstvu. Kandidat za tretje mesto je bil Matjaž Kumar (Motokros društvo Brda), ki je upravičil svojo vlogo. Na četrtem mestu je bil Jure Gerl Intihar (MSK Notranjska), ki v skupnem seštevku na petem mestu zostaja tudi za Kovačičem.

Kategorija MX 65 – 5 tekmovalcev

Tudi v tej kategoriji, so bili vsi najmlajši motokrosisti pokalnega prvenstva na stopničkah za zmagovalce.

Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je spet vozil svojo dirko ob odsotnosti Luke Mileca. Tudi na tej progi nima konkurence, saj je po najhitrejšem krogu na treningu in premočni zmagi v prvi vožnji v drugo grdo padel, a vseeno prišel nazaj na prvo mesto in si zagotovil 100 procentni izkupiček točk, ter povečanje prednosti na poti do naslova pokalnega prvaka. Drugo uvrščena Staša Braniselj (MSK Notranjska) ima tak rezultat predvsem po zaslugi svoje konstantne vožnje. Na treningu je bila malce počasnejša od svojega rivala Jake Završana (MK ZAI). V štartu prve vožnje je bila Staša hitrejša, a je Jaka vstrajal in jo na sredini dirke tudi prehitel. V drugi vožnji je bil Završan hitrejši na štartu a na sredini dirke napravil napako, ki je Branisljevi prinesla toliko prednosti, da je ni več ujel oz. prehitel. Tako sta končala Branisljeva na drugem mestu in Završan tretji in prav tako sta razvrščena tudi v skupnem seštevku prvenstva. Žan Rijavec (GAS Vrtejba) je bil četrti in je četrti tudi skupno. Na petem mestu pa je končala novopečena motokrosistka Maja Šketelj (MK ZAI), ki skupno zaseda šesto mesto.

Kategorija MX Veterani 35 – 18 tekmovalcev

Na prvih treh mestih ostajajo isti trije tekmovalci. Boris Cerar (AMD Lukovica) še vedno na prvem mestu. Še vedno prvi na treningu, prvi v prvi vožnji in prvi v drugi vožnji. Tako ima še vedno popoln izkupiček točk v prvenstvu. Tudi tokrat drugi Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport), ki je svoje izboljšanje forme napovedoval ob koncu prvega dela prvenstva in to svojo napoved tudi uresničuje. V Prilipah je dobil drugi štart in pa dvoboj za drugo mesto z Igorjem Pancarjem (AMD Šentvid pri Stični) in to v obeh vožnjah. V prvenstvu je Pancar na drugem mestu, pred tretje uvrščenim Vogrincem in razlika med njima je tako velika, da bo vrstni red ostal enak če ne pride do odstopa. Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice) je bil tokrat četrti in zaseda skupno šesto mesto. Peti na dirki pa je bil Stanislav Drobne (HMP Lemberg), ki je skupno na četrtem mestu.

Kategorija MX Veterani 45 – 8 tekmovalcev

Svojo novo zmago si je pripisal Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team), vodilni v prvenstvu, ki je tokratne Prilipe ocenil kot klasične. Na jutranji progi, ki je imela nekaj blatnih delov se ni najbolje znašel in pripeljal šele peto štartno pozicijo. Obe dirki pa je štartal odlično in zmagal. Emmerich Lampl (Geodrill racing team) je bil še enkrat drugi z obema drugima mestoma v posameznih vožnjah in zaseda skupno četrto mesto v pokalu. Tretji Ciril Jeraj (AMD Kranj) je tretji tudi v skupni razvrstitvi. Pravo presenečenje je pokazal Vojko Križan (MK Notranjska), ki je na treningu najhitreje odpeljal progo, na dirki pa mu ta ni več ustrezala zaradi prevelike količine kamenja, s katerim so se domači organizatorji med samimi odmori trudili, da bi ga kar se da odstranili.

Naslednja dirka Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo 26. septembra 2010, v Stranski vasi pri Semiču v organizaciji NIX Semič, kjer se spet pričakuje polno zasedbo tekmovalcev.

Matjaž Košir