MX PP: Semič

Sedma dirka za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu je bila izvedena v nedeljo, 3. oktobra 2010, na dirkališču NIX Semič v Stranski vasi.

7. 10. 2010

Prestavljen termin, do katerega je prišlo zaradi prevelike količine padavin, se je izkazal za dobro odločitev, saj je dirka potekala v delno sončnem vremenu na idealni podlagi. Sezona gre proti koncu in to se pozna tudi na številu tekmovalcev, ki se jih je tokrat zbralo nekaj deset manj, kot prejšnje dirke. Vidno vlogo igrajo poškodbe, v Stranski vasi pa zdravniška služba ni imela veliko dela.

Kategorija MX Open R1 – 11 tekmovalcev

Na štartni listi je bil še enkrat letos prijavljen aktualni državni prvak Jaka Može (AMD Trebnje). Tudi tokrat je brez težav opravil s progo in osvojil prvo mesto s tem pa odpeljal tudi najhitrejše kroge tako na treningu, kot tudi v obeh vožnjah dirke. Svojo zmago je komentiral takole: » Zelo sem vesel, da sem se udeležil tudi te dirke in jo odpeljal po najbolših močeh. Malce sem utrujen, saj sem včeraj vozil tudi Enduro challenge na Dolenjskem in v tri urni vožnji tudi tam slavil zmago. S tem sem z dirkanjem zaenkrat zaključil.« Drugo mesto je osvojil Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) in si že dirko pred koncem zagotovil naslov pokalnega prvaka v tej kategoriji. Svoje dirkanje je opravil zadovoljivo, saj je bil vseskozi na drugem mestu. Tretje mesto je tokrat odnesel Aleksander Žafran (Geodrill racing). Na treningu je bil v svoji konkurenci četrti, na dirki pa je z dobrimi štarti prehitel Boruta Koščaka (AMD Šentvid pri Stični), ki je trening odpeljal s tretjim časom a slabo štartal in končal kot četrti. Skupno peto mesto je osvojil Aleksander Osek (TRK Tajfun šport). Žafran v skupnem seštevku stoji na drugem mestu pred Koščakom na tretjem, Osekom na četrtem in Borisom Cerarjem (AMD Lukovica) na petem mestu.

Kategorija MX 125 R1 -9 tekmovalcev

Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje) prihaja po poškodbi v svojo staro formo. Že na treningu je bil najhitrejši, še vedno pa mu delajo težave štarti in prvi krogi na dirki. Zaradi tega je imel precej dela s prehitevanji, ki so sotekmovalcem povzročala kar nekaj nevšečnosti. Molnar je hitrejši in za prehitevanje ne rabi veliko prostora zato ga je težko zadrževati za seboj. Tako je zmagal obe vožnji, v skupnem seštevku pa zaseda četrto mesto. Dvakrat drugi s tretjim mestom na treningu je bil Deni Ušaj (GAS Vrtejba), ki letos ni vozil vseh dirk v prvenstvu in zaseda skupno deveto mesto. Pokal za tretje mesto je pripadal Dejanu Zveru (MD Motomirči MX Monster). Zver je bil na treningu na drugem mestu, obe vožnji pa zaključil na tretjem mestu. V skupnem seštevku je prevzel vodstvo. Na četrtem mestu je zaključil Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice), peto mesto pa je tokrat presenetljivo zasedel do te dirke vodilni v prvenstvu Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični). Že na treningu je kazalo da Virant nima svojega dneva. Po dveh neposrečenih štartih se mu ni uspelo prebiti na mesta, kjer smo ga spremljali celo sezono.

Kategorija MX Open R2 – 15 tekmovalcev

V kategoriji Open R2 je bilo presenetljivo malo tekmovalcev, saj je ponavadi prav tukaj gneča na štartu. Gregor Mede (AMD Trebnje) je trening odpeljal najhitreje in veljal kot prvi favorit za zmago v Stranski vasi. V prvi vožnji je štartal najbolje, a ga je prehitel Benjamin Cirnski (AMD Brežice), ki je bil na treningu tretji in je to vožnjo zmagal. Na drugem mestu je zaključil Mede in tretji je bil Roman Cerar (AMD Lukovica), ki je tening odpeljal z drugim časom. Cerar je drugo vožnjo štartal najbolje in se konkurentoma počasi oddaljeval. Z varno razdaljo se je v cilj pripeljal prvi in po seštevku točk tudi zmagal. Z istim številom točk je skupno drugo mesto zasedel Cirnski, ki se je to vožnjo skozi cilj pripeljal na tretejm mestu. Drugi v drugi vožnji in točko za prvima dvema v skupnem seštevku točk na tretjem mestu, je bil Mede. Dvakrat četrti je bil Uroš Horjak (TRK Tajfun šport) in dvakrat peti Jure Pečjak (AMD Šentvid pri Stični). V skupnem seštevku točk v prvenstvu vodi Mede pred Cerarjem in Horjakom. Zadnja dirka pa bo odločala o naslovu prvaka.

Kategorija MX 125 R2 – 20 tekmovalcev

Tudi v tej kategoriji je bil primankljaj s strani tekmovalcev. To ni motilo Sebastjana Bahurja (MK Rihemberk), da ne bi še enkrat dokazal svojo premoč in s padcem še enkrat zmagal v obeh vožnjah. S tem je samo potrdil, da si resnično zasluži naslov amaterskega prvaka v kategoriji 250 kubičnih 4 taktnih motorjev in prestop med najhitrejše. Matej Kimovec (MK ZAI) je bil na treningu tretji na dirki pa se je še malekonst bolje znašel. Po dveh solidnih štartih je obe vožnji končal na drugem mestu, s tem pa končal kot drugi. Tretje mesto in svoje prve zmagovalne stopničke je osvojil Jernej Kuhar (AMD Tolmin) s četrtim in tretjim mestom. Na skupnem četrtem mestu je bil Denis Zorman Pestotnik (ŠD HMC team), ki se je pripeljal skozi cilj peti v prvi vožnji in četrti v drugi vožnji. Nekaj navijačev ob progi je imel Ciril Podržaj (AMD Šentvid pri Stični), ki je štartal v prvi vožnji na drugem mestu in končal na tretjem. V drugi vožnji na štartu ni bil tako uspešen jin je končal šele na sedmem mestu ter zasedel skupno peto mesto. Za Bahurjem na lestvici prvenstva na drugem mestu zaenkrat še vedno stoji Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team), ki je bil malce poškodovan in v Stranski vasi ni nastopil. Na tetjem mestu je Kimovec. Četrto mesto zaseda Kuhar in peto Podržaj.

Kategorija MX R3 – 21 tekmovalcev

Tom Kastelic (MK ZAI), kot že zadnje tri dirke ostaja nepremagljiv. Nekaj borbe mu je zadal v prvi vožnji Dean Bahur (MK Rihemberk), ki je edini štartal pred njim in imel na treningu drugi čas za njim, a je Kastelic že po nekaj krogih prevzel vodstvo in zmagal v svojem stilu. Na drugo mesto je prišel Mitja Žaler (AMD Slovenske konjice), ki je bil po treningu na četrtem mestu, v prvi vožnji tretji in v drugi vožnji drugi. Tretje mesto je z drugim mestom v prvi vožnji in tretjim v drugi vožnji zasedel Bahur, sledila pa sta še Rudi Hribar (AMD Kranj) na četrtem mestu in na petem mestu Uroš Mrak (MK Rihemberk). Tom Kastelic je v vodstvu prvenstva in mu za osvojitev prvenstva manjka le še pet točk. Za njim je na drugem mestu Mitja Žaler, tretji pa je Uroš Mrak. Sledita še Bahur na četrtem mestu in Hribar na petem mestu.

Kategorija MX 85 podmladek – 11 tekmovalcev

Spet smo imeli priložnost spremljati odličen dvoboj v katerem je bil srečnejši Anej Braniselj (Motosport klub Notranjska). Nick Škorja (TRK Tajfun šport) je sicer hitrejši a je storil preveč napak in izgubil prvo mesto, ki ga je v Stranski vasi odnese Braniselj. Tretje mesto je zasedel David Gorkič (Gas Vrtejba), čeprav je bil na treningu na tej poziciji Nejc Čuk (Gas Vrtejba), ki pa je imel oblico težav in zaključil šele na skupnem desetem mestu. Četrti je bil Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec) in peti Miha Bubnič (MK Beli kamen). V skupnem seštevku prvenstva še naprej ostaja v vodstvu Nick Škorja, pred Anejem Branisljem na drugem mestu in Davidom Gorkičem, ki je tretji. Na četrtem mestu je Denis Vačovnik, peto mesto pa trenutno zaseda Miha Bubnič.

Kategorija MX 85 – 5 tekmovalcev

Luka Križnik (Hrvaška) je nastopil v Stranski vasi in premagal vse svoje konkurente v obeh vožnjah in na treningu. Jernej Mozetič (ABC Sport klub) je bil v vseh treh nastopih drugouvrščen. Tretji je bil Luka Ličen (ABC Sport klub), tako na treningu in v obeh vožnjah. Matjaž Kumar (Motokros društvo Brda) in Domen Race (MK Beli kamen) sta si z istim številom točk razdelila četrto in peto mesto in se na teh dveh mestih zamenjala v dveh vožnjah. Kumar je bil prvo vožnjo peti in drugo četrti, Race pa prvo četrti in drugo peti. V skupnem seštevku je Jernej Mozetič že osvojil več razliko petdesetih točk pred zadnjo dirko in si s tem zagotovil naslov prvaka. Luka Ličen je trenutno drugi, Matjaž Kumar pa tretji. Na četrtem mestu je zaenkrat še poškodovani Miran Kovačič (AMD Trebnje), peto mesto pa zaseda Domen Race.

Kategorija MX 65 – 9 tekmovalcev

Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je v Stranski vasi spet imel konkurenco, ko se je po poškodbi vrnil na dirke Luka Milec (Geodrill racing team). Pancar je bil najhitrejši na treningu. Milec je v prvi vožnji povedel in počasi a vstrajno raztegoval prednost in zmagal v tej vožnji. V drugi vožnji je Pancar bolje štartal, Milec za njim pa naredil preveč napak, da bi ga lahko še ulovil na prvem mestu. Z istim številom točk sta zaključila dirko. Zmagovalec je bil Jan Pancar, drugi Luka Milec in tretji Luka Crnkovič (Hrvaška). Na četrtem mestu je bil še en Hrvaški predstavnik Nikola Hranič (Hrvaška). Peto mesto je zasedel Jaka Završan (MK ZAI). Sledilo so še: Staša Braniselj (MSK Notranjska), Žan Rijavec (GAS Vrtejba), Tim Vindiš (MTD Racing team) in Maja Šketelj (MK ZAI). Jan Pancar ima pred drugo uvrščeno Stašo Braniselj že več kot petdeset točk prednosti in je že lahko slavil naslov pokalnega prvaka. Razlika med Branisljevo na drugem mestu in Jako Završanom na tretjem mestu je osem točk in zadnja dirka bo odločila končni vrstni red. Četrto mesto trenutno zaseda Žan Rijavec, takoj za njim pa je Luka Milec na petem, ki ima še možnosti da napreduje.

Kategorija MX Veterani 35 – 22 tekmovalcev

Boris Cerar (AMD Lukovica) je tudi v Stranski vasi odpeljal najhitrejši trening in obe vožnji zmagal. Za drugo mesto se je vnel boj med Alojzem Vogrincem (TRK Tajfun Šport) in Igorjem Pancararjem (AMD Šentvid pri Stični). Pancar je bil hitrejši na treningu in v prvi vožnji. Vogrinc je v prvi vožnji slabo štartal in mu je zmanjkalo časa da bi Pancarja ogrozil.V drugo mu je uspel dober štart in skozi celo vožnjo je bil v prednosti pred konkurentom. Tako je osvojil skupno drugo mesto. Tretji je bil Pancar. Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice) je bil tokrat četrti. Za njim na petem mestu pa Leon Ferš (MTD racing team). Cerar ima naslov prvaka v žepu že od prejšnje dirke. Za njim sta razvrščena Pancar na drugem mestu in Vogrinc na tretjem mestu. Razlika med njima je devetindvajset točk, kar bi moralo Pancarju zadostovati za končno drugo mesto. Četrti je Ferš, na petem mestu pa je Stanislav Drobne (HMP Lemberg).

Kategorija MX Veterani 45 – 6 tekmovalcev

Tudi med najstarejšimi motokrosisti na pokalnem prvenstvu je potekal velik dvoboj za prvo mesto. Tega je nakazal domačin Gorazd Vidic (NIX Semič) z najhitrejšim časom na treningu. V prvi vožnji je Vidic v zadnjem ovinku opravil napad na Tomaža Hrena (ŠD Inoterm racing team), ki je bil vse do tedaj v vodstvu. Hren se je zavedal, da lahko izgubljeno dobi nazaj v drugi vožnji. Tako je dobil drug štart in skozi celo dirko vse do ciljne zastave sta vozila v tem vrstnem redu. Zmago je odnesel Hren, pred Vidicem na drugem mestu. Tretje mesto je osvojil Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) z istim število točk, kot Ciril Jeraj (AMD Kranj), ki je bil četrti. Peto mesto je zasedel Vojko Križan (MK Notranjska), šesti pa je bil Miloš Sojer (AMD Lukovica). Hren je v skupnem seštevku prvi z lepo prednostjo, ki mu lahko zadostuje za osvojitev prvenstva v primeru, da na zadnji dirki ne bo ostal brez točk. Za njim sta uvrščena Kavšek in Jeraj, ki ju loči le točka in obeta se napeta dirka za skupno drugo mesto. Četrto mesto zaseda Vidic, peti pa je trenutno Emmerich Lampl (Geodrill racing team).

Naslednja dirka Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo 17.oktobra 2010, v Mislinjski dobravi v organizaciji MK Slovenj Gradec.

Matjaž Košir