MX PP: Šentvid pri Stični

Peta dirka Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu se je odvila preteklo nedeljo, 5. septembra, na dirkališču AMD Šentvid pri Stični. V Dolini pod Kalom se je pred 2.000 gledalci v sončnem vremenu, na dobro pripravljeni, a zelo trdi podlagi, pomerilo 160 motokrosistov v desetih kategorijah.

7. 9. 2010

Člani domačega društva so tako letos že drugič, tokrat na nekoliko spremenjeni stezi, uspešno opravili z organizacijo dirk.

Kategorija MX Open R1 – 16 tekmovalcev.

Svoje mojstrovine je letos prvič prikazal aktualni državni prvak Jaka Može (AMD Trebnje), ki se je lani poslovil od dirkanja. V svojem povratku je brez konkurence in zmagal med najhitrejšimi. Že na treningu je postavil najhitejši krog in ostal nepremagljiv tudi v obeh dirkah. Povedel je kmalu po štartu in tam ostal do cilja. Jaka Može je po dirki povedal. »To je bila moja prva letošnje dirka in moral priznati, da sem v vožnji zelo užival. Organizator je dobro pripravil dirkalno stezo, kar je moj užitek še povečalo. Na treningu sem odpeljal najhitrejši čas in tudi v obeh vožnjah sem zlahka prišel do vodstva in zmagal.«

V ozadju je potekal boj za drugo mesto. Takoj po štartu prve vožnje je imel najboljši položaj Erik Slavec (TRK Tajfun Šport), ki se je v prvih ovinkih boril za prvo mesto. Kasneje se je zapletel z Ušajem iz kategorije 125 R1 in odstopil, ter tako končal z dirko. Na drugo mesto se je v obeh vožnjah pripeljal Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki je vodilni v prvenstvu. Tretje mesto je zasedel domačin Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični), ki je štartal iz šeste pozicije. V obeh vožnjah je končal na tretjem mestu, še največ borb pa je imel s fanti iz kategorije 125 R1. Četrti je bil Aleksander Žafran (Geodrill racing) in peti Aleksander Osek (TRK Tajfun šport).

Kategorija MX 125 R1 -11 tekmovalcev.

Najhitrejši na treningu je bil v tej konkurenci Deni Ušaj (GAS Vrtejba). Kazalo je da bo tudi on slavil brez konkurence, saj se na prvem mestu svoje kategorije boril za boljšo pozicijo s Slavcem iz kategorije Open R1. Po zapletu je sledil padec in Ušaj ni mogel več med vodilne. Tako je vodstvo prevzel domačin Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični). Za njim pa je vseskozi vozil Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje). Ta je Viranta prehitel v sedmem krogu prve vožnje. Na tretje mesto v tej vožnji se je prebijal iz sredine skupine, debitant v tej kategoriji, lanskoletni pokalni prvak v kategoriji MX 85 Luka Kutnar (ŠD Kegeljček). Kutnar je v drugi vožnji štartal nekoliko bolje in se še enkrat pripeljal na tretje mesto med svojimi konkurenti, žal pa je že v naslednjem krogu padel in odstopil. Tudi Molnar je v drugi vožnji štartal bolje in vozil svoj tempo na prvem mestu med konkurenti 125, ter tako odnesel skupno zmago. Drugo mesto si je še z eno dobro predstavo na drugem mestu zagotovil Virant. Za njima pa so se skupaj vozili Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice), Dejan Zver (MD Motomirči MX Monster in Borut Bele (TRK Tajfun Šport). Urbas je bil med trojico najuspešnješi in osvojil tretje mesto, Zver je bil četrti in Bele peti.

Kategorija MX Open R2 – 27 tekmovalcev.

Med mnogoštevilčnimi tekmovalci na amaterskem nivoju najmočnejše kategorije Open R2 se je tokrat najbolje znašel Gregor Mede (AMD Trebnje). In to že na treningu, ko se je za pičlih 8 desetink bolje odpeljal od Romana Cerarja (AMD Lukovica). Tretji čas treninga je imel Jure Pečjak (AMD Šentvid pri Stični), ki najbolje pozna to dirkalno progo. Vendar sreča to nedeljo ni bila na Pečjakovi strani, saj je zaradi padca v drugem ovinku prve vožnje staknil poškodbo rame in odstopil. Po prvem štartu je bil v vodstvu Benjamin Cirnski (AMD Brežice). Cerar za njim je že začel z napadom na prvo mesto, a na zelo suhem terenu, na ciljni ravnini spektakularno padel in z vožnjo nadaljeval iz zadnjega mesta. V vodstvo pa je zelo hitro prešel Mede. Iz 19. mesta je proti vrhu drvel Rok Erjavec (MK Fire Group) in se v svojem naletu ustavil na tretjem mestu prve vožnje. V drugi vožnji je najhitreje potegnil Boris Skubic (AMD Šentvid pri Stični) in vodil prvi krog. Mede je za tem prevzel vodstvo in ostal tam do cilja ter zmagal. Skupno drugo mesto je odnesel s tretjim mestom v drugi vožnji Cirnski. Erjavec pa je stal na stopnički št. 3. Cerar je bil v drugo pazlivejši vendar več kot do drugega mesta ni prišel, zaradi slabega rezultata v prvi vožnji pa zasedel skupno četrto mesto. Peti je bil Skubic.

Kategorija MX 125 R2 – 32 tekmovalcev.

Še ena od bolj obiskanih kategorij. Trening je postregel z zanimivimi rezultati. Med konkurenco je najboljši čas postavil Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični), ki je letošnjo sezone s to dirko šele začel v zanj novi konkurenci. Lani je vozil v kategoriji MX 85. Drugi čas je presenetljivo postavil Peter Leber (AMD Slovenske Konjice). Med peterico sta bila še Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team) in Matevž Jerebic (Geodrill racing team). Vodilni v skupnem seštevku Sebastjan Bahur (MK Rihemberk) je bil na šestem mestu. Vendar se je Bahur v prvi dirki takoj po štartu v prvi ovinek pripeljal prvi in dirko zmagal, vendar ne tako kot smo pri njem navajeni. V drugi polovici ga je začel preganjati Matic Berzin (AMD Moste), vendar je Bahur pritisk vzdržal. Petrič je slabo štartal in vodilna dva sta mu ušla, vseeno pa se je prebil do tretjega mesta prve vožnje. Tretji je bil tri kroge takoj po štartu Erik Rojc (MK Rihemberk), ki ni mogel držati tempa vodilnih in je končal vožnjo na šestem mestu. Četrti v prvi vožnji je kljub slabemu štartu končal Lampret. Peti pa je bil Matija Grahek (MK Notranjska). V drugi vožnji je imel Bahur zaplet takoj po štartu. Zardi padca je staknil manjši pretres glave in odstopil. Berzin tako ni imel konkurence in se je sam vozil v ospredju do zmage v tej vožnji in z njo tudi v skupnem seštevku dirke. Skupno drugo mesto je z drugim mestom v drugi vožnji osvojil Lampret. Skupno tretji pa je bil Grahek, ki se je v tej drugi vožnji iz začetnega osmega mesta pripeljal do tretjega. Skupno četrti je bil Rojc in peti Petrič.

Kategorija MX R3 – 32 tekmovalcev.

Še eno zmago v tej kategoriji je odnesel Tom Kastelic (MK ZAI). Prvi čas na treningu in pa zmagi v obeh vožnjah, s hole shot prvim ovinkom, so dejstva, da samo poškodba ali okvara motorja lahko vzameta fantu naslov prvaka. Za njim sta bila obe vožnji in s tem tudi na zmagovalnem odru uvrščena Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice) na 2. mestu in Dean Bahur (MK Rihemberk) kot tretji. Na skupnem četrtem mestu je bil Rudi Hribar (AMD Kranj), ki je prvi potegnil v prvo in vodil prvi krog, do konca dirke pa padel na peto mesto. V drugi vožnjio je štartal na drugem mestu in tudi tokrat zaostal ter končal kot četrti. Na petem mestu je končal domačin Rober Oven (AMD Šentvid pri Stični).

Kategorija MX 85 podmladek – 10 tekmovalcev.

Med podmladkom 85 kubične kategorije si Nick Škorja tokrat ni privoščil nobenega spodrsljaja. Najhitreje je odpeljal krog na treningu in zmagal tudi obe vožnji. Podobno, le da na drugem mestu, je s šentviško dirko opravil Anej Braniselj (Motosport klub Notranjska). Urban Ražman (MK Rihemberk) je osvojil skupno tretje mesto s četrtim mestom v prvi vožnji in tretjim v drugi. Na skupnem četrtem mestu je bil tokrat Nejc Čuk (Gas Vrtejba), ki se je vrnil po poškodbi in še ni v pravi formi. Peti je bil Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec), ki je najbolje opravil z drugim štartom in vodil v prvem krogu.

Kategorija MX 85 – 6 tekmovalcev.

Jernej Mozetič (ABC Sport klub) je tudi tokrat pobral odličje z najhitrejšim treningom in zmagama v obeh vožnjah. S tem rezultatom je še bolj trdno vodilni v skupnem seštevku prvenstva. Drugi je bil njegov klubski kolega Luka Ličen (ABC Sport klub), ki je osvojil vsa druga mesta na dirki. Tretje urščeni Matjaž Kumar (Motokros društvo Brda) ni bil sto odstoten s tretjim rezultatom, saj je bil na treningu peti in v prvi vožnji četrti, ter v drugi vožnji tretji. Četrto mesto je zasedel Jure Gerl Intihar (MSK Notranjska), peto mesto je pripadlo Domnu Racetu (MK Beli kamen) in šesti je bil Žan Vaupotič (MK Notranjska).

Kategorija MX 65 – 7 tekmovalcev

Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je ob odsotnosti Luke Mileca, ki je poškodovan, na domači progi dokazal da še zdaleč nima konkurence. Tako se je na prvem mestu, daleč pred ostalimi sam vozil obe vožnji in nekatere od sotekmovalcev prehitel za cel krog. Bolj pestro pa je bilo dirkanje za drugo mesto. Jaka Završan (MK ZAI) je tokrat uspel zasesti to pozicijo, čeprav mu s četrtim časom na treningu to ni kazalo. V prvi vožnji je v drugi tretjini dirke prišel do drugega mesta, v drugi vožnji pa je vozil celo dirko na drugem mestu v varni razdalji. Tretji je bil Žan Rijavec (GAS Vrtejba), ki je bil na treningu na petem mestu, odpeljal prvo vožnjo na četrtem in v drugo osvojil tretje mesto. Skupno četrto mesto je zasedla Staša Braniselj (MSK Notranjska), ki se je imela po treningu tretji čas in se v prvi vožnji dolgo časa vozila kot druga. Na koncu te vožnje je končala na tretjem mestu, v drugi vožnji pa končala na četrtem mestu. Peti je bil Matevž Robek (MK Fire Group). Šesta pa še druga deklica Maja Šketelj (MK ZAI). Drugouvrščeni na treningu Gašper Polajžer (MK Fire Group) je v drugi vožnji grdo padel in odstopil.

Kategorija MX Veterani 35 – 25 tekmovalcev.

Spisek najboljših treh v tej kategoriji se ponavlja iz dirke v dirko. Boris Cerar pa na njem kraljuje na prvem mestu. Tudi tokrat je osvojil vse kar se je osvojiti dalo in zmagal. Na drugo mesto je tokrat stopil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport) z istim številom točk, kot domačin Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični). Vogrinc je bil pred Pancarjem v drugi vožnji, zato tudi boljši skupen rezultat. Četrto mesto je zasedel Leon Ferš (MTD racing team) in peto Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice).

Kategorija MX Veterani 45 – 13 tekmovalcev.

V tej kategoriji, kjer tekmujejo najstarejši slovenski motokrosisti, se je po poškodbi vrnil prvi oblikovalec dirkalne steze v Dolini pod Kalom, Stane Pečjak (AMD Šentvid pri Stični). In to zmagoslavno, saj je na »svoji« progi zmagal obe vožnji. Na drugem mestu je bil Emmerich Lampl (Geodrill racing team), ki je bil dvakrat drugi. Z dvema tretjima mestoma je bil tudi skupno tretji Ciril Jeraj (AMD Kranj). Četrto mesto je tokrat odnesel Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) in peto mesto je zasedel še en domačin Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični).

Naslednja dirka Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo že to nedeljo, 12. septembra 2010, v Prilipah v organizaciji AMD Brežice.

Matjaž Košir