MX PP: Slovenske Konjice

V Škednju se je na dirkališču AMD Slovenske Konjice v nedeljo, 6. junija 2010, odvijala tretja od osmih dirk za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu. 160 tekmovalcev se je v devetih kategorijah pod žgočim soncem borilo s konkurenco in prahom ter vročino.

7. 6. 2010

Kategorija MX Open R1 – 9 tekmovalcev

Kristijan Tadič (MTD racing) je uspel dvakrat zmagati. V prvi vožnji je moral prehiteti najprej Aleksandra Žafrana (Geodrill racing), ki je bil prvi po štartnem zavoju, kasneje pa še Thea Urbasa (AMD Slovenske Konjice), ki je vodil več kot polovico prve vožnje. Urbas je naletel na tekmovalce, ki so zaostajali za krog in to ga je zaustavilo. Tadič je izkoristil gnečo, prehitel Urbasa in se oddaljil na zmagi varno razdaljo. V drugi vožnji Žafran ni bil tako hiter na štartu. V ospredju sta bila spet Tadič in Urbas, ki sta dvigovala napetost med gledalci, saj sta večino dirke vozila skupaj. Tadič vodstva ni izpustil in s tem odnesel zmago. Urbas je zasedel drugo mesto, Žafran pa je bil tretji.

Kategorija MX 125 R1- 9 tekmovalcev

V šibkejši kategoriji konkurence R1 sta si zmagovalec Dejan Zver (MD Motomirči MX Monster) in drugo uvrščeni Borut Bele (TRK Tajfun šport) priborila vsak po eno zmago, srečnejši je bil v drugo Zver, ki mu v prvi vožnji ni uspel štart. Z napadalno vožnjo je pridobil pet mest. Bele je v prvi vožnji odpeljal odlično na prvem mestu v drugi pa se tudi njemu ni posrečil štart in z agresivno vožnjo je poizkusil nadoknaditi zamujeno. Tretji je bil Miha Urbas (AMD Slovenske Konjice), ki zaradi obveznosti v šoli in poškodb letos še ni vozil Pokalnega prvenstva. Stopničke si je priboril z odličnim štartom v drugi vožnji, ko je polovico dirke vodil konkurenco. Nekoliko manj sreče je imel v Slovenskih Konjicah Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični) tretje uvrščeni iz prve vožnje, ki je na kocu končal kot peti.

Kategorija MX Open R2 – 26 tekmovalcev

Najmočnejša kategorija amaterskega prvenstva je dobila novega zmagovalca. Roman Cerar (AMD Lukovica) se tokrat ni pustil zmesti in pobral skoraj vsa odličja Slovenskih Konjic. Prvi čas je imel na kvalifikacijah, dvakrat je prvi pripeljal skozi cilj, le v prvi vožnji mu je »holeshot« vzel Marko Meglič (AMD Buhc). Drugo mesto ni bilo pod vprašajem saj je bil zelo suveren tudi Uroš Horjak TRK Tajfun šport) z dvema drugima mestoma. V prvi vožnji je štartal šele kot šesti, v drugi pa kot osmi, vendar se je obakrat uspel prebiti na drugo mesto. Tretje mesto je v skupnem seštevku zasedel Matej Golob (MK Fire Group). Najbolje uvrščena domačina (AMD Slovenske Konjice) sta bila Jože Škratek na sedmem mestu in na štirinajstem mestu Marko Delakorda. Robert Pahovec je doživel v prvi vožnji zaplet na štartni ravnini in grdo padel s tem pa tudi končal tekmovanje to nedeljo v tej kategoriji.

Kategorija MX 125 R2 – 26 tekmovalcev

Sebastjan Bahur (MK Rihemberk) je tudi v Slovenskih Konjicah dokazal da nima prave konkurence v tej šibkejši kategoriji amaterjev. Dobil je trening in suvereno obe vožnji. Drugo mesto je osvojil Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team). Petrič je bil v prvem krogu obeh voženj sredi deseterice in pripeljal obakrat do drugega mesta. Na tretje mesto se je uvrstil Gašper Adamlje (MK ZAI). Dvakrat je odlično štartal Denis Zorman Pestotnik (ŠD HMC team), ki se je na to dirko vrnil po poškodbi in ni zdržal tempa na začetem drugem mestu. Svoj prvi »holeshot« je v drugi vožnji naredil Jure Kavšek (AMD Šentvid pri Stični).

Kategorija R3 – 31 tekmovalcev

Tokrat spet najštevilčnejša kategorija prav R3, v kateri nastopajo motokrosisti začetniki. Prvo zmago pa si je po lemberškem blatnem neuspelem prvencu priboril Rudi Hribar (AMD Kranj). S četrtim časom na treningu je Hribar obakrat odlično štartal. Z dobro vožnjo ter malce sreče je osvojil svoj prvi pokal za prvo mesto z drugim in prvim mestom. Manj sreče in isto število točk kot Hribar je imel Tom Kastelic (MK ZAI), ki je zmagal v prvi vožnji. V drugi je doživel zaplet s so tekmovalci v začetku dirke in vseeno uspel pripeljati do drugega mesta, Hribar pa mu je pobegnil. Uroš Mrak (MK Rihemberk) je osvojil tretje mesto. Na veselje domačinov pa je četrto mesto osvojil Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice) z istim številom točk kot Mrak in slabšo drugo vožnjo. Na enajstem mesto je bil uvrščen Ivan Škratek, na petnajsto Boštjan Maver, na enaindvajseto Zlatko Sekelšek in na osemindvajseto Smiljan Pernek (vsi AMD Slovenske Konjice).

Kategorija MX 85 – 10 tekmovalcev

Hrvaški tekmovalec Kelnarič Mihael je bil najhitrejši v obeh vožnjah . Dvakrat je bil na drugem mestu Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub). Breznik Miha (AMD Orehova vas) je imel zasedel tretje mesto z istim število točk kot Luka Ličen (A.B.C. Sport Klub), ki je bil v drugi vožnji za Breznikom. Najhitrejši na treningu Miran Kovačič (AMD Trebnje) je v prvi vožnji nesrečno padel v prvem ovinku in končal na urgenci s poškodbo gležnja.

Kategorija MX 85 podmladek – 12 tekmovalcev

Anej Braniselj (MSK Notranjska) si je to zmago z malo sreče več kot zaslužil. Skozi cilj se je pripeljal prvič prvi in drugič drugi. Na drugem mestu je tokrat stal Nick Škorja. Oba štarta je Škorja dobil, potem pa so se mu začele dogajati nevšečnosti. V prvi vožnji je najprej padel takoj v prvem krogu, proti koncu dirke pa vozil s predrto prednjo pnevmatiko in končal kot peti. V drugi vožnji je med prehitevanje zaostankarjev ostal v gneči in spet moral ujeti in prehiteti pred seboj vozečega Branislja, kar mu je tudi uspelo. Dvakrat tretji je bil David Gorkič (GAS Vrtejba).

Kategorija MX 65 – 5 tekmovalcev

Mali Matic Milec (Geodrill racing team) se je zelo veselil svoje prve letošnje zmage. Za njim je bil uvrščen Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je v drugi vožnji padel in s tem zaostal toliko, da Mileca ni več ujel. Tretje mesto in pokal si je priborila Staša Braniselj (MSK Notranjska). Četrto mesto je osvojil Jaka Završan (MK ZAI) in peto mesto Žan Rijavec (GAS Vrtejba).

Kategorija MX Veterani 35 – 28 tekmovalcev

Boris Cerar (AMD Lukovica) je na svoj rojstni dan pripeljal novo zmago med mlajšimi veterani. Drugo mesto je osvojil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport). Z istim številom točk na tretjem mestu je stal domačin Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice). Tokrat na oder zmagovalce ni stopil Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični). V prvi vožnji je končal na drugem mestu, v drugi pa le na petem mestu ter s tem skupno četrti. Robert Pahovec je končal skupno na šestem mestu in Jože Škratek na dvanajstem mestu (oba AMD Slovenske konjice).

Kategorija MX Veterani 45 – 10 tekmovalcev

Emmerich Lampl (Geodrill racing team) je bil najhitrejši že na treningu. S četrtim in pa prvi mestom pa je postal tudi skupni zmagovalec. Isto število točk za doseženo prvo in četrto mesto je dosegel Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) in s tem skupno drugo mesto. Le za točko je na tretjem mestu zaostal Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) z drugim in tretjim mestom v posameznih vožnjah.

Naslednja dirka Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo v MX parku Boltija 4.julija 2010.

Matjaž Košir