MX PP: Uspešno v Slovenskih Konjicah

Pod viaduktom Škedenj je bila v nedeljo 10. aprila druga dirka v letošnji sezoni za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Člani AMD Slovenske konjice so na svojem dirkališču v toplem in sončnem vremenu gostili 136 tekmovalcev v desetih kategorijah, te pa je spremljalo približno 800 obiskovalcev.

11. 4. 2011

Kategorija MX OPEN R1 – 10 tekmovalcev

V najmočnejši kategoriji MX OPEN R1 je slavil Deni Ušaj (GAS Vrtejba). Drugi je bil Rok Bekanovič (Rolum team) in tretji Erik Slavec (TRK Tajfun šport). Na treningu je z najhitrejšim časom kroga napovedal hud boj svojim konkurentom domačin Aleksander Žafran (AMD Slovenske konjice), ki je v prvi vožnji za dva kroga uspel voziti na prvem mestu, žal pa padel in si močno pokvaril uvrstitev. Slavec je na treningu dosegel peti čas, v prvi dirki pa potegnil med prvimi. Po Žafranovem padcu je prevzel vodstvo, kasneje pa ga je prehitel Bekanovič, ki je prvi pripeljal v cilj. Ušaj je v tej vožnji končal na tretjem mestu. V drugi vožnji sta se za vodstvo takoj po štartu borila Ušaj in Žafran. Ušaj je bil uspešnejši in zmagal, Žafran pa je pripeljal v cilj na drugem mestu. Tretji v tej vožnji je bil Slavec.

Po dirki je Deni Ušaj strnil misli: » Vesel sem, sem na dirki sploh lahko nastopil, zmaga pa je samo pika na I danešnjemu odličnemu dnevu. Po padcu pred 14. dnevi sem dobil zdravniško prepoved vožnje zaradi močnega pretresa možganov. Na trenigu, ko je bila podlaga pošteno namočena in s tem drseča sem bil zelo previden. V prvi vožnji sem slabo tartal a vseeno našel linije za prehitevanje. V drugi vožnji sem potegnil drugi in kmalu povedel ter v svojem ritmu odpeljal do zmage v cilj.«

Kategorija MX 125 R1 – 12 tekmovalcev

Dejan Zver (MD Motomirči MX Monster) je v Konjicah kraljeval med najhitrejšimi iz 125 kategorije. Že na treningu se je pomešal med tekmovalce z močnejšimi dirkalniki in dosegel v svoji konkurenci najhitrejši čas. V prvi vožnji je prvo polovico dirke pred njim vozil le Anej Doplihar (MK Rihemberk). Luka Kutnar (ŠD Kegeljček) se je v tej vožnji izkazal s prehitevanji, saj je štartal zelo slabo in uspel pripeljati skozi cilj na tretjem mestu. V drugi vožnji je najhitreje potegnil Miha Urbas (AMD Slovenske konjice), a so ga najhitrejši kmalu ujeli in prehiteli. Hrvoje Karas (Hrvaška) je to napravil prvi in zmagal v tej vožnji. Zver, Doplihar in Kutnar so polovico dirke vozili skupaj, Zver pa je ostal pred konkurentoma. Kutnar je napravil napako in prepustil Dopliharju svoje tretje mesto. Končni vrsti red je bil Dejan Zver, Hrvoje Karas in Anej Doplihar.

Kategorija MX Open R2 – 20 tekmovalcev

Jože Škratek (AMD Slovenske konjice) je na veliko veselje svojih zvestih navijačev slavil na domačih tleh. Drugo mesto je zasedel Gašper Adamlje (MK ZAI) in tretje Matej Golob (MK Fire Group). Škratek je začel previdno. Zjutraj na treningu na namočeni progi je dosegel šele sedmi čas. Najhitrejši je bil Golob, ki je v prvi vožnji tudi povedel. Takoj za njim sta vozila Denis Zelko (AMD Štefan Kovač) in Jože Jerman (MK Bela Krajina). Škratek je štartal na šestem mestu in se konstatno iz kroga v krog prebijal v ospredje ter tri kroge pred koncem prevzel vodstvo in prvi pripeljal skozi cilj. Za njim je bil Golob na drugem mestu in Jerman na tretjem. V drugi vožnji je bil Golob še enkrat najhitrejši takoj po štartu. Tokrat ga je zelo kmalu prehitel Adamlje, ki je v tej vožnji zmagal. Drugi je skozi cilj pripeljal Peter Leber (AMD Slovenske konjice). S tretjim mestom v tej vožnji je svojo zmago potrdil Jože Škratek.

Kategorija MX 125 R2 – 24 tekmovalcev

Drugo zaporedno zmago je v Konjicah zabeležil Tomi Kastelic (MK ZAI). Na drugem mestu je stal Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub). Tretje mesto je zasedel Bine Špendl (Geodrill racing team). Kastelic je s progo najhitreje opravil že na treningu. Domačin Mitja Žaler (AMD Slovenske konjice) je postavil drugi najhitrejši čas. V prvi vožnji je bil na začetku najhitrejši Špendl, takoj za njim je bil Mozetič in na tretjem mestu Tolja Podbršček (Motokros društvo Brda). Kastelic je z mirno vožnjo prišel na prvo mesto. V drugi vožnji je povedel že na začetku in z zanesljivo vožnjo zmagal. Drugi je skozi cilj pripeljal Dean Bahur (MK Rihemberk) in tretji Jernej Mozetič.

Kategorija MX R3 – 32 tekmovalcev

Tudi tokrat je bila kategorija začetnikov najštevilčnejša. Z dvema zmagama pa je bil najuspešnejši Blaž Karba (AMD Štefan Kovač). Drugo mesto je zasedel Kevin Berginc (AMD Tolmin). Tretje mesto je zasedel Aljaž Novak (Motocross klub Boltija). Domačin Smiljan Pernek (AMD Slovenske konjice) je najhitreje odpeljal kvalifikacijski krog na treningu. Jan Petrič (AMD Lukavica) je bil drugi najhitrejši. Tretji najhitrejši čas pa je postavil Robert Oven (AMD Šentvid pri Stični). Prvo vožnjo je najbolje začel Berginc, a moral na koncu vodstvo prepustiti Karbi, ki je vseskozi vozil tik za njim. Berginca je prehitel še Novak. V drugi vožnji je povedel Rueben Macrae (AMD Sitar racing) in vozil v vodstvu dva kroga, potem pa popustil. Karba je prevzel vodstvo in zmagal. Drugi je skozi cilj pripreljal Berginc in tretji Franc Florjančič (AMD Tolmin).

Kategorija MX 85 – 4 tekmovalci

Tokrat je bila kategorija mladincev zelo maloštevilčna a vseeno zanimiva. Mladinci vozijo skupaj s podmladkom in med podmladkarji je v prvi vožnji presenetil Miha Bubnič (MK Beli Kamen), ki je povedel skupino in nekaj krogov vodstvu zadrževal najhitrejša dva. Miran Kovačič (AMD Trebnje) je tudi tokrat dokazal, da je najhitrejši, saj je zabeležil najhitrejši čas na kvalifikacijskem krogu ter obe zmagi v posameznih vožnjah. Njegova konkurenca je Anej Braniselj (MSK Notranjska), ki je dosegel drugo mesto. Kovačič ga ne sme podcenjevati, saj mu je Braniselj tudi tokrat vseskozi sledil in čakal na njegovo napako. Tretje mesto je zasedel Nejc Čuk (AMD Gorica). Četrti je bil obe vožnji Matic Milec (Geodrill racing team).

Kategorija MX 85 podmladek – 13 tekmovalcev

Med podmladkom je bil zmagovalec Luka Crnkovič (Hrvaška). Drugo mesto je osvojil Miha Bubnič (MK Beli Kamen). Tretji je bil David Gorkič (GAS Vrtejba). Bubnič je v prvi vožnji povedel in v svoji konkurenci ostal na prvem mestu.Gorkič je pripeljal skozi cilj na drugem mestu in na tretjem mestu Luka Crnković. V drugi vožnji je najbolje začel Gorkič, a ga je Crnković prehitel in zmagal. Bubnič je pripeljal skozi cilj na tretjem mestu.

Kategorija MX 65 – 6 tekmovalcev

Med najmlajšimi motokrosisti na prvenstvu je bil še enkrat nepremagljiv Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični). Na drugo mesto se je uvrstil Maks Mausser (TRK Tajfun šport), ki je presenetil v prvi vožnji in povedel skupinico tekmovalcev. Na tretjem mestu je tokrat pristala Maja Šketelj (MK ZAI), ki je v bila drugi vožnji uspešnejša od svoje sotekmovalke Staše Braniselj (MSK Notranjska). Branisljeva je v prvi vožnji dosegla tretje mesto v drugi pa napravila napako in končala na četrtem mestu. Peto mesto je zasedel tokrat najmlajši tekmovalec Žan Tomšič (AMD Lukovica). Šesti pa je bil Benjamin Vuk (MK ZAI).

Kategorija Veterani R1 – 11 tekmovalcev

Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil tokrat brez konkurence in je bil najhitrejši na treningu in v obeh vožnjah. Na drugem mestu je bil Dietmar Maier (Avstrija), ki je na treningu s progo opravil kot tretji, na dirki pa zasedel tretje in drugo mesto. Skupno tretje mesto je z istim številom točk kot Maier, zasedel Jernej Bogataj (AMD Buhc), ki je bil od Maierja hitrejši na treningu in v prvi vožnji, a za njim zaostal v drugi vožnji.

Kategorija Veterani R2 – 4 tekmovalci

Med najstarejšimi na dirki, to so tekmovalci nad 50 let, je bil dvakrat najhitrejši Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični). Dvakrat drugi je bil Marino Benvegnu (Italija). Dvakrat tretji je bil Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični) in dvakrat četrti je bil Miloš Sojer (AMD Lukovica).

AMD Slovenske konjice so s to dirko zabeležili še eno uspešno prireditev v svojem nekaj deset letnem delovanju. Na njihovem koledarju v letošnji sezoni je tudi dirka za Državno prvenstvo Slovenije v motokrosu MX SLO. Naslednja dirka za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu pa sledi 15. maja 2011 in bo izvedena na Radizelu.

Matjaž Košir