MX PT: Blato povzročilo najbolj ekstremno motokros dirko doslej

Več kot 35 let se že dirka tu, čisto blizu Šentvida pri Stični, a tako ekstremne dirke kot je bila ta, še nismo doživeli. Kljub kislemu vremenu, se je107 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije spoprijelo z globokim blatom. Mnogi so v njem tudi obtičali in predčasno zaključili z dirkanjem.

MX PT: Blato povzročilo najbolj ekstremno motokros dirko doslej (foto: Miha Fabijan in Peter Kavčič) Miha Fabijan in Peter Kavčič
26. 8. 2013

Dež, ki je pred dirko dodobra prepojil zemljo in jo spremenil v lepljivo blatno brozgo je močno prekrižal načrte tako tekmovalcem kot organizatorjem. A po že enkrat prestavljeni dirki (vzrok je bilo zelo slabo vreme, ki je progo naredilo neprevozno), vnovična prestavitev ni prišla v poštev. Veterani in najmlajši, ki vozijo v kategorijah do 65 in 85 kubičnih centimetrov, so tako odpeljali le po eno vožnjo, a še te so bile zaradi izrednih razmer predčasno prekinjene z rdečo zastavo.  Maks Mausser je bil ponovno neulovljiv v kategoriji do 65 kubičnih centimetrov in še tretjič letos zabeležil prepričljivo zmago. Drugo in tretje mesto je pripadlo Dominiku Piskor in Žanu Tomšič. V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov je vlogo favorita potrdil Jan Pancar in domačemu društvu AMD Šetvid pri Stični privzil prvo lovoriko dneva. Na drugem in tretjem mestu sta se zvrstila Jaka Završan in edino dekle med fanti Staša Braniselj.

Ko so zarohneli štiritaktni motorji, ki so jih v blato zapodili veterani je kmalu postalo jasno, da bo tudi tu na vrhu znano ime. Igor Pancar (oče Jana – zmagovalca v kategoriji do 85 ccm) se je namreč gladko in brez zapletov odpeljal zmagi naproti. Za njim sta med mlajšimi veterani zasedla drugo in tretje mesto še Alojz Vogrinc in Boštjan Braniselj. Med starejšimi veterani je tokrat slavil Stane Pečjak, sicer 'oče' te steze, ki skrbi da je ta kar se da redno in dobro vzdrževana. Kljub poznavanju domačega terena je priznal, da mu to ni kaj dosti pomagalo, saj so bili pogoji zares težki. Predvsem se je najbolje izmed vseh izognil napakam. In prav s tako tekočo vožnjo sta stopničke dopolnila še Vojko Križan in Stanko Oštir.

V najštevilčnejši kategoriji R3, kjer se med seboj pomerjajo motokrosisti začetniki, jim zagnanosti ni manjkalo. Največ znanja in občutka za vožnjo v blatu je pokazal Jernej Benčan in ugnal vseh preostalih 28 tekmecev. Drugo mesto je pripadlo domačinu Igorju Zupančiču, tretje pa Boštjanu Maver.

'Srednjekategorniki' v razredih 125 R2 in Open R2, ki sodijo že med bolj izkušene voznike, so prav tako pokazali veliko mero borbenosti. V šibkejši kategoriji je po dramatičnem boju z Bubničem in Šketom na koncu vendarle slavil Jan Petrič, Miha Bubnič je končal na drugem in Matic Šket na tretjem mestu. Tudi tu blato fantom ni prizaneslo in so morali dirko predčasno končati, saj so vsi obtičali v istem klancu. Med močnejšimi motorji je svoj dober občutek za vožnjo v blatu dokazal Andrej Zdovc. Matej Kumar je zasedel drugo mesto, Blaž Kotnik pa tretje. Kako zelo so fantje vozili skupaj priča dejstvo, da je bila od tretjega, do petega mesta le točka razlike. Jure Pečjak in Anže Tomšič sta namreč iztržila enako število točk in si med seboj razdelila četrto in peto mesto.

Med vozniki, ki dirkajo tudi v državnem prvenstvu in so med najbolj izkušenimi je bilo na prvih treh mestih precej izenačeno. No, na koncu je skupna zmaga odšla v roke najbolj 'konstantnemu'  izmed njih. Anej Doplihar je zasedel prvo mesto, drogo je pripadlo Aleksandru Žafranu, ki si je moral pomagati s postankom v boksih, tretje mesto je zasedel Rok Virant. Ti trije so bili tudi edini v katagoriji, ki so končali obe vožnji.

Najbolj prestižna dirka dneva, torej open R1, je postregla s kar nekaj preobrati, ki jim je botrovala zahtevna steza. Ko je že vse kazalo, da bo na najvišjo stopničko stopil domačin Borut Koščak, je ta dva kroga pred koncem za nekaj minut obtičal v blatu in s tem odprl pot Hrvatu Danijelu Božiću do zmage. Borut je vseeno uspel z drugim mestom, tretje pa je osvojil Erik Slavec.

Naslednja dirka pokalnega tekmovanja AMZS v motokrosu bo že čez en teden, natančneje 1. septembra v Slovenskih Konjicah, torej tik pred začetkom novega šolskega leta.

V dolino pod Kalom pa se bodo motokrosisti letos še vrnili in sicer  že 15. Septembra, ko se bodo na tej stezi, ki velja za eno najbolj priljubljenih prog pri nas, pomerili naši najboljši motokrosisti v državnem prvenstvu. Vsekakor upamo, da na malo manj blatni stezi, kot na tokratnem pokalnem tekmovanju. Nedvomno pa bo izredno zanimiv in spektakularen prav dvoboj za prestiž med Timom Gajserjem in Klemenom Gerčarjem, ki sta ta hip v sami svetovni 'špici' motokrosa v razredih MX2 in MX3.

Rezultate in koledar dirk najdete na www.amzs.si v rubriki šport in na www.speed-timing.hr

Foto: Miha Fabijan in Peter Kavčič

AMZS Sport  – MX press