MXGP: na zahtevni stezi v Latviji prevladale izkušnje

Povsem svojevrstna sezona je z današnjim dnem postala še unikatnejša, saj se je prvič v zgodovini motokrosa zgodilo, da je dirka svetovnega prvenstva potekala med tednom. Le ta pa se na žalost ni odvila po željah Slovencev.

MXGP: na zahtevni stezi v Latviji prevladale izkušnje (foto: Juan Pablo Acevedo) Juan Pablo Acevedo
12. 8. 2020

Glede na to, da je četrta preizkušnja sezone potekala na isti stezi kot tista v nedeljo, so bili, vsaj tisti glavni favoriti, že znani. Kakorkoli pa je zahtevna in nepredvidljiva proga v Latviji poskrbela za nemalo presenečenj. 

V razredu MX2 je bilo večino oči uprtih v vodilnega v skupnem seštevku Toma Vialla, ki je obenem slavil tudi na zadnji dirki. Tovarniški voznik KTM-a tokrat ni imel odgovora na hitrost najhitrejših, kar je zanj posledično pomenilo skupno četrto mesto. To pa ni veljalo za timska kolega poltovarniške ekipe Kawasakija F&H Mathysa Boisrameja in Roana Van De Moosdijka, ki sta si z odličnima predstavama privozila že drugi zaporedni podium. Brez konkurence na tej zgodovinski sredini dirki pa je bil v tem razredu Jago Geerts, ki je z dvojno zmago svoj zaostanek za Viallom v skupnem seštevku zmanjšal na pičlih osem točk

Ne najboljši dan pa je tudi za edinim slovenskim predstavnikom v razredu MX2 Janom Pancarjem. Po dokaj solidnem startu v prvi vožnji je nato sledilo kar nekaj težav, kar je rezultatsko pomenilo sedemindvajseto mesto v prvi vožnji in pa odstop v drugi. Točnega razloga za odstop trenutno še nimamo, a lahko sklepamo, da je šlo za tehnično okvaro motocikla. 

Rezultati: 

1.) Jago Geerts (YAM) - 50

2.) Roan Van De Moosdijk (KAW) - 44

3.) Mathys Boisrame (KAW) - 40

4.) Tom Vialle (KTM) - 38 

5.) Maxime Renaux (YAM) - 30

MXGP

Izjemno zanimivo pa je bilo tokrat dogajanje tudi v elitnem razredu, v katerem ni manjkalo srditih bojev in tudi padcev. Na zahtevni mivki so na koncu prevladale izkušnje, katerih pa ima brez dvoma največ Antonio Cairoli. Italijan je v prvi vožnji, tudi na račun nekaj napak sotekmovalcev, slavil, kar je bilo v kombinaciji s četrtim mestom iz druge vožnje dovolj za devetdeseto zmago v svetovnem prvenstvu. Dolgo časa je sicer kazalo, da se bo na najvišjo stopničko povzpel Jeffrey Herlings, a se je moral zaradi napake ob koncu druge vožnje zadovoljiti s tretjim mestom. Med tovarniška voznika KTM-a pa se je z drugim mestom vrinil Jeremy Seewer, ki bo glede na trenutno formo, štrene v vrhu mešal tudi na naslednjih dirkah.

S četrto dirko sezone pa zagotovo ni zadovoljen aktualni svetovni prvak Tim Gajser, ki se je po težavah na startu v prvi vožnji, prebijal v ospredje, a nato na ritem sekciji naredil napako in grdo padel. Tim je zaradi omenjenega padca odstopil, a že v drugi vožnji z odlično predstavo in petim mestom zopet pokazal svoj pravi obraz. Tovarniški voznik Honde v skupnem seštevku ostaja na drugem mestu, s se je po današnji dirki razlika do vodilnega Herlingsa povečala na osemindvajset točk.

Rezultati:

1.) Antonio Cairoli (KTM) - 43

2.) Jeremy Seewer (YAM) - 40

3.) Jeffrey Herlings (KTM) - 40

4.) Arminas Jasikonis (HUS) - 38

5.) Romain Febvre (YAM) - 32