MXGP koledar dirk 2017: kako kaže Slovencem po osmih rundah?

Po odličnem začetku Tima Gajserja v novo sezono in po saniranih poškodbah ostalih Slovencev v kraljevem razredu, gre vse skupaj le še navzdol.

24. 5. 2017

Napovedi izpred začetka sezone, da bomo na dirkah svetovnega prvenstva MXGP, vsaj na tistih na evropskih tleh, lahko spremljali štiri Slovence, se žal ne uresničujejo. Letošnja karavana vsebuje 19 tekem, tekmovalci pa so se minuli vikend pomerili na osmi v Nemčiji, a sta slovenske barve zastopala 'le' Jernej Irt in Tim Gajser.

Klemen Gerčar je tisti, ki je iz tekme v tekmo vidno napredoval in začel kazati hitrost, a ga je v Latviji ustavila poškodba kolena, ki ga bo po vsej verjetnosti stala celotne sezone, a kot se za svetovnega prvaka spodobi, Klemen že trdo fizično trenira, da se bo na motokrosistične steze vrnil še močnejši in hitrejši. 

Vse skupaj je v Latviji bolje izgledalo za Petra Irta, ki je tam osvojil dve točki in se v prihodnosti nadejal podobnih, oziroma še boljših rezultatov, a je ravno po tekmi v Kegumsu Peter naznanil konec sodelovanja z ekipo APJ. Kmalu zatem se je najmljajši izmed bratov Irt pojavil na močni tekmi britanskega prvenstva pod okriljem ekipe I-FLY JK Yamaha UK. Tekma zanj žal ni bila uspešna, saj je na štartu padel, pri tem pa ga je povozilo kar nekaj sotekmovalcev, a na srečo Peter ni utrpel hujših poškodb. Za Irta bomo v prihodnosti lahko navijali v nemškem ADAC prvenstvu in tudi na kakšni tekmi MXGP-ja.

Njegov starejši brat Jernej se je po poškodbi vrnil v karavano najmočnejših motokrosističnih tekem, a v Teutschentalu padel in si izpahnil že poškodovano ramo. Kdaj bomo zanj na tekmah lahko stiskali pesti, trenutno še ni znano.

Tudi Timu Gajserju zadnji dve rundi ne gre vse po načrtih: po dveh zgodovinskih sezonah v razredu MX2 in MXGP je odlično začel tudi letos in si kmalu privozil rdečo številčnico, a se mu je po tekmi v Latviji vse skupaj začelo 'podirati'. V prvi vožnji je s Timom grdo obračunal Jose Butron in ga agresivno 'zbil'. Tim je z veliko bolečine vstal in vožnjo vseeno končal na 14. mestu. Šampiona bolečina ni ustavila, saj je v drugi vožnji dirkal izjemno in večino dirke vozil na odličnem drugem mestu, a nato grdo padel in odstopil.

Tim na srečo ni utrpel hujših poškodb in se že dva tedna po grdem padcu odpravil na tekmo v Nemčijo, kjer je po odličnih časih na treningih in po vodstvu na kvalifikacijah pred odstopom še enkrat grdo padel, a jo tudi tokrat čudežno odnesel brez poškodb.

Ker je v svetu motokrosa, še posebej na tako visokem nivoju, konkurenca zelo močna, je vsaka točka za prvenstvo vredna zlata, tega pa se dobro zaveda tudi celotna Gajserjeva ekipa, zato je Tim stisnil zobe in si z ogromno bolečinami v Teutschenthalu privozil enajsto mesto. Trenutno v skupnem seštevku zaseda drugo mesto s 44 točkami zaostanka za letos izjemno hitrim in konstantnim Antoniom Cairolijem. Poleg Italijana pa se bo po nedavno videnih vožnjah v boj za naslov kmalu vmešal tudi Jeffrey Herlings, ki je po uspešni sanaciji zapestja iz tekme v tekmo hitrejši in trenutno na krilih svojih odličnih rezultatov, a kakorkoli, sezona je še zelo dolga in ne zaključujmo je prehitro.

Skupni vrstni red (po 8 od 19 tekmah):

1.) Antonio Cairoli (305)
2.) Tim Gajser (261)
3.) Gautier Paulin (260) 
4.) Clement Desalle (246) 
5.) Jeremy Van Horebeek (226)
6.) Jeffrey Herlings (221)
7.) Evgeny Bobryshev (214)
8.) Romain Febvre (177)
9.) Max Nagl (163)
10.) Glen Coldenhoff (153)

Koledar dirk:

25. februar - MXGP of Qatar (Losail)
05. marec - MXGP of Indonesia (Pangkal Pinang)
19. marec - MXGP of Patagonia Argentina (Neuquen)
02. april - MXGP of Leon (Leon)
16. april - MXGP of Trentino (Pietramurata)
23. april - MXGP of Europe (Valkenswaard)
07. maj - MXGP of Latvia (Kegums)
21. maj - MXGP of Germany (Teutschenthal)
28. maj - FIAT PROFESSIONAL MXGP of France (Ernee)
11. junij - MXGP of Russia (Orlyonok)
25. junij - MXGP of Lombardia (Ottobiano-ITA)
02. julij - MXGP of Portugal (Agueda)
23. julij - MXGP of Czech Republic (Loket)
06. avgust - MXGP of Belgium (Lommel)
13. avgust - MXGP of Switzerland (Frauenfeld - Gachnang)
20. avgust - MXGP of Sweden (Uddevalla)
03. september - Monster Energy MXGP of USA (Gatorback Cycle Park)
10. september - MXGP of The Netherlands (Assen)
17. september - MXGP of Pays de Montbéliard (Villars sous Ecot)
01. oktober - Monster Energy FIM MXoN (Matterley Basin)

Jaka Završan
f
oto: AMZS, Božidar Završan