MXGP: blatne razmere najbolje unovčil Cairoli, Gajser z ogromno težav do šestega mesta

Peta dirka sezone je ta konec tedna potekala v Mantovi, kjer je kombinacija peščene podlage in velike količine padavin tekmovalcem zelo oteževala delo. 

MXGP: blatne razmere najbolje unovčil Cairoli, Gajser z ogromno težav do šestega mesta (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
12. 5. 2019

MX2

Nesporni vladar tega tekmovalnega razreda ostaja Jorge Prado, ki je dokazal, da mu tudi blatne razmere ne morejo do živega. Z dvojno zmago se je v skupnem seštevku zelo približal Thomasu Kjeru Olsnu, saj njegov zaostanek trenutno znaša le še sedem točk. Za Danca se velika nagrada Italije ni začela najbolje, saj se je v prvi vožnji na startu znašel na tleh in se v zahtevnih razmerah prebijal iz ozadja. S požrtvovalno vožnjo je Olsen s šestim in drugim mestom minimaliziral izgubo točk in na koncu dneva končal kot drugi. Dejstvo, da blatne razmere velikokrat postrežejo s prvovrstnimi presenečenji, se je izkazalo tudi danes, saj je na najnižjo stopničko stopil Nizozemec Davy Pootjes.

Rezultati:

1.) Jorge Prado (KTM) - 50

2.) Thomas Kjer Olsen (HUS) - 37

3.) Davy Pootjes (HUS) - 36

4.) Mitchell Evans (HON) - 28

5.) Iker Larranaga Olano (KTM) - 26

MXGP

Poleg čistih očal so bile na današnji dirki zelo zaželene tudi dolgoletne izkušnje, ki pa jih ima devetkratni svetovni prvak ogromno, kar je v Mantovi le še potrdil. Brez večjih težav je Cairoli v obeh vožnjah vodil od starta do cilja in s tem le še potrdil prvo mesto v skupnem seštevku. Dominantna predstava Italijana pa ni bila voda na mlin našemu asu Timu Gajserju, ki se je predvsem v prvi vožnji ukvarjal z ogromno težavami. Po padcu na startu je z veliko željo napadal iz ozadja in celo naredil najhitrejši krog na dirki, a se moral zaradi napak in številnih padcev na koncu zadovoljiti z desetim mestom. Bolj umirjeno se je Makolčan lotil druge vožnje in s solidno predstavo veliko nagrado Italije sklenil kot šesti. V skupnem seštevku najboljši slovenski motokrosist še vedno zaseda 2. mesto, a zaostanek po današnji tekmi znaša že 40 točk. Slovenske barve je v Mantovi branil tudi Klemen Gerčar, ki se je v zahtevnih razmerah predvsem v drugi vožnji z 22. mestom močno približal točkam, kar mu je zagotovo vlilo nekaj dodatne motivacije za prihodnje tekme. 

Rezultati: 

1.) Antonio Cairoli (KTM) - 50

2.) Pauls Jonass (HUS) - 42

3.) Gautier Paulin (YAM) - 33

4.) Clement Desalle (KAW) - 30

5.) Glenn Coldenhoff (KTM) - 29

6.) Tim Gajser (HON) - 26

...

26.) Klemen Gerčar (HUS) - 0