MXGP: Gajser povečuje prednost v skupnem seštevku

Četrta postojanka svetovnega prvenstva v motokrosu se je ta vikend odvijala v nizozemskem Ossu, kjer so se motokrosisti spopadali z izjemno zahtevno mivkasto stezo. 

MXGP: Gajser povečuje prednost v skupnem seštevku (foto: Bavo Swijgers (Honda)) Bavo Swijgers (Honda)
18. 7. 2021

MX2

V razredu do 250 kubičnih centimetrov med najboljšimi še vedno pogrešamo lanskoletnega prvaka Toma Vialla, ki okreva po poškodbi. V trenutku, ko se je razširila vest o njegovi poškodbi, se je največ stav polagalo na Jaga Geertsa, ki pa na uvodnih treh dirkah ni ravno blestel. To pa se je ta vikend spremenilo, saj je mladi Belgijec z dvojno zmago naznanil boj za letošnji naslov.

Prešerno pa ni bilo zgolj v Yamahinem boksu, temveč tudi v Husqvarninem, saj so se veselili dvojnih stopničk. Na drugem mestu je namreč končal Jed Beaton, tretjega mesta pa se je razveselil novinec Kay De Wolf

Na dirki je nastopil tudi Jan Pancar, kateremu pa se tokrat ni uspelo uvrstiti med dobitnike točk. V prvi vožnji je končal izven dvajseterice, v drugi pa zaradi tehnične okvare dirko zaključil že v uvodnih minutah. 

Rezultati: 

1.) Jago Geerts (YAM) - 50

2.) Jed Beaton (HUS) - 42

3.) Kay De Wolf (HUS) - 38

4.) Maxime Renaux (YAM) - 30

5.) Rene Hofer (KTM) - 29

MXGP

Veliko bolj napeto pa je bilo dogajanje v elitnem razredu, v katerem se je drama začela že v uvodnem krogu prve dirke, ko je Ivo Monticelli na enem izmed skokov pristal na Jeffreyu Herlingsu. Slednji sicer ni padel, a se je hitro videlo, da je ob tem utrpel hud udarec. Štirikratni svetovni prvak se kljub temu ni dal motiti in domačo dirko na njegovi najljubši podlagi odpeljal v svojem slogu in slavil. Med premorom pa se je Herlings zaradi bolečin odpravil k zdravniškem osebju, ki ga je napotilo na nadaljnje rentgensko slikanje, to pa je pokazalo, da je tovarniški voznik KTM-a utrpel zlom lopatice. Herlings na drugi dirki seveda ni nastopil, po vsej verjetnosti pa se je s tem izstopil tudi iz boja za naslov svetovnega prvaka. 

Barve KTM-a sta tako v drugi vožnji branila Jorge Prado in Antonio Cairoli. Slednji je proti koncu stopnjeval tempo in v zadnjem krogu prehitel do takrat vodilnega Tima Gajserja, a to zaradi slabše prve vožnje ni bilo dovolj za skupno zmago. Le ta je romala v roke Tima Gajserja, ki je na zahtevni in nadvse nepredvidljivi stezi v Ossu z izjemno pametno vožnjo slavil svojo drugo zmago v letošnji sezoni. S tem si je Tim povečal tudi prednost v skupnem seštevku, ki sedaj pred drugouvrščenim Herlingsom znaša že 23 točk. 

Rezultati: 

1.) Tim Gajser (HON) - 42

2.) Antonio Cairoli (KTM) - 38 

3.) Romain Febvre (KAW) - 36

4.) Jorge Prado (KTM) - 35

5.) Ben Watson (YAM) - 27