MXGP: drama v Trentinu, vodilne tri v prvenstvu ločijo zgolj tri točke!

Sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se preveša v sam zaključek, a je boj za naslov med Gajserjem, Febvrejem in Herlingsom iz dirke v dirko bolj srdit.

MXGP: drama v Trentinu, vodilne tri v prvenstvu ločijo zgolj tri točke! (foto: Bavo Swijgers (Honda)) Bavo Swijgers (Honda)
28. 10. 2021

MX2

V šibkejšem razredu je do sedaj največ pokazal Yamahin voznik Maxime Renaux, kar ga tudi v skupnem točkovanju uvršča daleč pred konkurenco. Na dirki v Pietramurati pa je Francoz kot kaže občutil breme rdeče številčnice, saj se je v obeh vožnjah soočal z nemalo težavami. Kakorkoli je Renaux uspel izvleči 32 točk, kar ga je uvrstilo na peto mesto, prav tako pa v skupnem seštevku še vedno vodi z lepo prednostjo 87 točk.

V težavah pa se je znašel tudi Maximov rojak Tom Vialle, ki se je v drugi vožnji dvakrat znašel na tleh, pri čemer je ob drugem padcu odstopil. Točnih podatkov o poškodbi Vialla še nimamo, a lahko sklepamo, da ni nič hujšega, saj je tovarniški voznik KTM-a sam zapustil  stezo. Oranžne barve ekipe je tako uspešno branil Rene Hofer, ki si je s četrtim in prvim mestom privozil svojo prvo zmago v svetovnem prvenstvu, kar je na nek način pomenilo dvojno avstrijsko slavje. Za veselje Slovencov pa je poskrbel Jan Pancar, ki je v prvi vožnji osvojil osemnajsto mesto, s čimer si je privozil nove tri točke.

Rezultati:

1.) Rene Hofer (KTM) - 43

2.) Jago Geerts (YAM) - 37

3.) Ruben Fernandez (HON) - 36

4.) Mattia Guadagnini (KTM) - 32

5.) Maxime Renaux (YAM) - 32

Skupni vrstni red:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 595

2.) Jago Geerts (YAM) - 508

3.) Tom Vialle (KTM) - 492

4.) Matia Guadagnini (KTM) - 475

5.) Jed Beaton (HUS) - 454

MXGP

V elitnem razredu so vse oči uprte v glavne tri konkurente za letošnji naslov: Tima Gajserja, Romaina Febvreja ter Jeffreya Herlingsa. Po nedeljski dirki je kazalo, da je vajeti v svoje roke vzel Jeffrey Herlings, ki je zasledovalcema ušel na 24 točk. Na novinarski konferenci po dirki je Nizozemec poudaril, da je prvenstvo še odprto ter da ne smemo pozabiti, kako nepredvidljiv je lahko motokros. Na svojo žalost je že na naslednji dirki to občutil sam, saj je v prvi vožnji ob padcu na štartu poškodoval ročico plina, kar je botrovalo k odstopu. Za zmago v prvi vožnji sta se tako udarila Tim Gajser in Romain Febvre, pri čemer je bil uspešnejši tovarniški voznik Kawasakija.

V drugi vožnji je bilo torej vse odprto in ni trajalo dolgo, da so se glavni kandidati za naslov hitro našli na stezi. Po napeti vožnji polni borb, jo je s tretjim mestom najbolje odnesel Gajser, takoj za njim pa je v cilj pripeljal Herlings, nato pa še Febvre. Posledično se stvari v skupnem seštevku še zaostrujejo, saj še vedno vodi Herlings, vendar je njegova prednost pred drugouvrščenim Febvrejem le ena točka, pred Gajserjem pa še dodatne dve.

Zmagoslavje Cairolija

Hude borbe in napake favoritov pa je najbolje unovčil veteran Antonio Cairoli, ki je s tretjim in prvim mestom poskrbel za evforijo med navijači. 45 točk je namreč zadostovalo za skupno zmago, česar se je ob dejstvu, da se po letošnji sezoni poslavlja od profesionalnega dirkanja močno razveselil tudi tovarniški voznik KTM-a. Družbo na zmagovalnih stopničkah sta mu delala Tim Gajser na drugem in Romain Febvre na tretjem mestu.

Rezultati:

1.) Antonio Cairoli (KTM) - 45

2.) Tim Gajser (HON) - 42

3.) Romain Febvre (KAW) - 41

4.) Jeremy Seewer (YAM) - 40

5.) Glenn Coldenhoff (YAM) - 29

Skupni vrstni red:

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 573

2.) Romain Febvre (KAW) - 572

3.) Tim Gajser (HON) - 570

4.) Jorge Prado (KTM) - 473

5.) Antonio Cairoli (KTM) - 464