MXGP: Gajser le še točko oddaljen od rdeče številčnice (video)

Minuli vikend je v Trentinu potekala šestnajsta dirka sezone in obenem tretja na tem prizorišču, ki je v razredu MX2 že okronala letošnjega svetovnega prvaka. Drugačna pa je zgodba v elitnem razredu, kjer so vodilni trije dirkači še vedno v razliki treh točk.

MXGP: Gajser le še točko oddaljen od rdeče številčnice (video) (foto: Bavo Swijgers (Honda)) Bavo Swijgers (Honda)
1. 11. 2021

MX2

Vso sezono smo v razredu do 250 kubičnih centimetrov lahko spremljali prevlado Francozov. Najbolje je začel Vialle, a je zaradi poškodbe rdečo številčnico hitro predal Renauxu. Slednji se ni zlomil pod pritiskom in iz dirke v dirko počasi, a konstantno povečeval svojo prednost v skupnem seštevku. Usodo pa je tovarniški voznik Yamahe zapečatil na zadnji dirki v Trentinu, kjer je z zmago, prednost v skupnem seštevku povečal na 110 točk, kar z dvema dirkama do konca sezone pomeni, da je Francoz prvič v svoji karieri postal svetovni prvak.

Veselje v Yamahinem taboru je bilo neopisno, solze sreče v Renauxovih očeh in evforije na zmagovalnih stopničkah pa sta bila deležna tudi Renauxov rojak Tom Vialle, ki je na dirki zasedel drugo mesto in Ruben Fernandez, ki je prav na vseh treh dirkah v Pietramurati stal na najnižji stopnički.

Rezultati:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 47

2.) Tom Vialle (KTM) - 40

3.) Ruben Fernandez (HON) - 40

4.) Rene Hofer (KTM) - 38

5.) Wilson Todd (KAW) - 32

Skupni vrstni red:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 642

2.) Tom Vialle (KTM) - 532

3.) Jago Geerts (YAM) - 516

4.) Mattia Guadagnini (KTM) - 487

5.) Jed Beaton (HUS) - 477

MXGP

Za razliko od MX2 razreda pa v elitnem, vsaj kar glede naslova, ni še prav nič odločeno. Pravzaprav ravno obratno, saj se stvari iz dirke v dirko bolj zapletajo. Zdaj je namreč jasno, da se bodo za letošnji naslov udarili Romain Febvre, Jeffrey Herlings in Tim Gajser, ki so na nedeljsko dirko prišli v razliki treh točk.

Prva vožnja je potekala v znamenju borbe slednjih za drugo mesto, saj je vodilni Seewer že v uvodnih krogih naredil razliko, ki je kasneje ni bilo več moč izničiti. Od 'treh mušketirjev' se je na koncu najbolje izšlo Febvreju, ki je kljub padcu v zadnjem krogu zasedel drugo mesto, medtem ko je Herlings cilj prečkal kot tretji, Tim pa kot četrti.

Druga vožnja pa je med navijači dvignila nemalo prahu, saj je potekala predvsem v znamenju Gajserja na eni in Herlingsa na drugi strani. Tim Gajser je bil tisti, ki je vsem pokazal, zakaj je štirikratni svetovni prvak, saj je po odličnem startu in uvodnih nekaj krogih ustvaril veliko prednost, ki jo je do konca dirke le še nadzoroval in tako na veselje slovenskih navijačev ugnal vso konkurenco.

Jeffreya Herlingsa je kot kaže zdelal pritisk, ki ga s sabo prinese rdeča številčnica. Nizozemec se je v drugi vožnji dvakrat znašel na tleh, pri čemer je v drugo tovarniški voznik KTM-a padel na ciljnem skoku, na katerem je pristal približno deset metrov predaleč. K sreči se ob hudem padcu Herlings ni poškodoval, tako da je lahko nadaljeval vožnjo, v kateri se je nato prebijal iz ozadja. Nizozemec je močno pritiskal in v zadnji krog vstopil na petem mestu, ob čemer je imel za četrtouvrščenim Cairolijem okoli deset sekund zaostanka. V ekipi KTM-a se dobro zavedajo, kaj je na nitki, zato so Cairoliju v zadnjem krogu sporočili, naj počaka in spusti Jeffreya Herlingsa mimo, kar je 9-kratni svetovni prvak tudi storil.

V skupnem seštevku to pomeni, da Herlings rdečo številčnico predaja Romainu Febvreju, le točko za njim je Tim Gajser, Herlings pa se je po zanj nesrečni dirki znašel na skupno tretjem mestu s tremi točkami zaostanka za vodilnim Febvrejem. Omeniti velja še Jeremyja Seewerja, ki si je z zmago v prvi in drugim mestom v drugi vožnji privozil svojo drugo zmago v elitni kategoriji.

Rezultati:

1.) Jeremy Seewer (YAM) - 47

2.) Tim Gajser (HON) - 43

3.) Romain Febvre (KAW) - 42

4.) Jeffrey Herlings (KTM) - 38

5.) Antonio Cairoli (KTM) - 32

Skupni vrstni red:

1.) Romain Febvre (KAW) - 614

2.) Tim Gajser (HON) - 613

3.) Jeffrey Herlings (KTM) - 611

4.) Jorge Prado (KTM) - 502

5.) Jeremy Seewer (YAM) - 498

Utrinke te napete dirke si lahko ogledate v spodnjem videu.