MXGP: Gajser na 'domači' stezi v Trentinu brez zmage (video)

Letošnja sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se bliža koncu, s čimer se močno stopnjuje tudi boj ter napetost za laskavi naslov.

MXGP: Gajser na 'domači' stezi v Trentinu brez zmage (video) (foto: Bavo Swijgers (Honda)) Bavo Swijgers (Honda)
25. 10. 2021

Najboljši motokrosisti se ta teden mudijo v Italiji, kjer jih v Pietramurati čakajo kar tri dirke. Minuli vikend je na Slovencem dobro poznani stezi potekala prva dirka tega trojnega programa, ki je postregla s hudimi dvoboji, troboji in celo četveroboji med glavnimi kandidati za naslov prvaka.

MX2

Zadnjih nekaj dirk lahko v šibkejšem razredu spremljamo dominanco lanskoletnega svetovnega prvaka Toma Vialla. Svoj niz zmag je Francoz nadaljeval tudi na prvi dirki v Trentinu, kjer je z dvojno zmago ugnal vso konkurenco. Kakorkoli pa se v KTM-ovem taboru dobro zavedajo, da je drugi zaporedni naslov mogoč le še v teoriji, saj je zaradi poškodbe Vialle izpustil kar tri dirke. V skupnem seštevku tako vodi Maxime Renaux, ki se je v Pietramurati soočal z nemalo težavami, katerim se je tovarniški voznik Yamahe dobro zoperstavil in vseeno osvojil šesto in osmo mesto. S tem je mladi Francoz osvojil nekaj izjemno pomembnih točk, s čimer pred zasledovalci ohranja prednost 92 točk.

Dobro pripravljenost pa je na prvi dirki v Italiji pokazal tudi Jan Pancar, ki se je v prvi vožnji po dobrem štartu v uvodnih krogih boril za deseterico, a nato storil napako, ki ga je stala padca. S podobnimi težavami se je Jan soočal tudi v drugi vožnji, kar je bil razlog, da mu kljub dobri predstavi, tokrat ni uspelo doseči točk.

Rezultati:

1.) Tom Vialle (KTM) - 50

2.) Jago Geerts (YAM) - 44

3.) Ruben Fernandez (HON) - 36

4.) Jed Beaton (HUS) – 34

5.) Isak Gifting (GAS) – 32

Skupni vrstni red:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 563

2.) Jago Geerts (YAM) - 471

3.) Tom Vialle (KTM) - 467

4.) Mattia Guadagnini (KTM) - 443

5.) Jed Beaton (HUS) - 429

MXGP

Pietramurato imamo Slovenci na čelu s Timom Gajserjem v izjemno lepem spominu, saj je Tim ravno na tem prizorišču v lanski sezoni osvojil svoj četrti naslov svetovnega prvaka. Največja ovira pri osvojitvi petega pa bosta kot kaže Romain Febvre in zadnjih nekaj dirk izjemni Jeffrey Herlings. Prav slednji je tisti, ki je ta vikend pokazal največ in z dvojno zmago slavil že svojo 97. zmago v svetovnem prvenstvu. S tem je Herlings naredil nov, velik korak proti osvojitvi letošnjega naslova, saj je proti Gajserju na tretjem mestu in Febvreju na četrtem ušel za novih dvanajst točk.

To pomeni, da ima Nizozemec štiri dirke pred koncem sezone pred Romainom Febvrejem v skupnem seštevku že 24 točk prednosti, pred Timom pa še dodatne tri.

Rezultati:

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 50

2.) Glenn Coldenhoff (YAM) - 38

3.) Tim Gajser (HON) -  38

4.) Romain Febvre (KAW) - 38

5.) Jeremy Seewer (YAM) – 38

Skupni vrstni red:

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 555

2.) Romain Febvre (KAW) - 531

3.) Tim Gajser (HON) - 528

4.) Jorge Prado (KTM) - 457

5.) Antonio Cairoli (KTM) - 419

Utrinke dirke si lahko ogledate v spodnjem videu.