MXGP: Gajser na stopničkah tudi na VN Evrope

Svetovno prvenstvo v motokrosu se je po dveh oddaljenih dirkah v Katarju in na Tajskem preselilo v Evropo. Motokrosisti razreda MXGP so minuli vikend tekmovali v Valkenswaardu na Nizozemskem, kjer je Tim Gajser na težki dirki osvojil tretje mesto, Klemen Gerčar je bil sedemindvajseti.

MXGP: Gajser na stopničkah tudi na VN Evrope (foto: moštva) moštva
29. 3. 2016

Motokrosisti so se tudi letos na Nizozemskem zaradi spremenljivega vremena spopadali z zahtevnimi razmerami in na razmočeni peščeni progi so se ustvarile globoke linije. Zato so bile že sobotne kvalifikacije polne preobratov med najhitrejšimi tekmovalci. Tim Gajser je bil v kvalifikacijah četrti, Klemen Gerčar je končal na štiriintridesetem mestu. Gajser je po kvalifikacijah napovedal, da se bo znova boril za najvišja mesta.

Tretjo dirko sezone je Tim Gajser začel sanjsko. V prvi vožnji je bil najhitrejši že takoj na startu in je s pametno vožnjo nadzoroval svoje vodstvo. Francoz RomainFebvre in nemški tekmovalec MaximilianNagl sta Gajserja nekajkrat skušala ujeti, a sta se lahko posvetila le medsebojnemu dvoboju, saj je bil Gajser varno v vodstvu. Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji sedemindvajseti.

V drugi vožnji je Gajser ponovno začel v ospredju, nato pa je sledil padec in številne težave, za tem mu je dvakrat ugasnil še motor. Zato so mu najhitrejši konkurenti pobegnili in stopničke so bile v drugi vožnji izgubljene. Gajser je ciljno črto jezen prečkal na osmem mestu, Gerčar je bil v drugo devetindvajseti.

Po tesnem obračunu med vodilnim Italijanom AntonijemCairolijem in Francozom Febvrejem je bil na koncu boljši Febvre, ki je postal tudi skupni zmagovalec dirke. Drugo mesto je osvojil nemški tekmovalec Nagl, Gajser pa je z zmago in osmim mestom osvojil skupno odlično tretje mesto. Klemen Gerčar je na končnem sedemindvajsetem mestu ostal brez točk.

»Prva vožnja je bila zelo dobra, v drugi vožnji pa sem imel precej težav. Dvakrat mi je iz neznanega razloga ugasnil motor in vesel sem, da mi je uspelo končati dirko. Hvala družini in ekipi za pomoč. Veselim se že naslednje dirke v Argentini,« je povedal Gajser, ki se je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva še utrdil na skupnem drugem mestu.

Gerčarju žal ni šlo vse po načrtih. Glede na veliko število prijavljenih dirkačev, na startu jih je bilo kar 36, je bila pred Klemnom težka naloga, saj si je kot enega od ciljev za prvo dirko zadal, da ob osvojil nove točke. A želja se mu ni izpolnila, saj je imel s stezo in tekmeci kar nekaj težav. »Mivkasta podlaga, katero je dodobra namočil še dež, mi je delal nekaj preglavic. Sicer sem vedel da bo težko, a bilo je tudi nekaj smole. V prvi vožnji mi je na sredini dirke odpovedala ročica za zadnjo zavoro, ki je v takih pogojih nujna, saj dejansko uporabljamo le zadnjo zavoro. Zatorej je 27. mesto bilo največ, kar sem lahko iztržil iz te vožnje. V drugi vožnji sem solidno startal, a je skupina tekmecev pred menoj padla v prvem ovinku in nisem imel kam. V nadaljevanju sem obtičal za enim od tekmecev, saj je bila dobra linija le ena, pa še tega je nato vrglo iz idealne linije in je bočno priletel vame in naju je oba pokosil z motociklov. S tem sem spet izgubil ogromno mest. Če gledam na dirko v celoti je bilo nekaj pozitivnih in nekaj negativnih stvari. Med slednje velja omeniti, da nisem osvojil nobene točke, a dejstvo je, da je to zame šele začetek sezone in da je mivkasta podlaga pokazala vse svoje zahrbtne strani,« je povedal Klemen Gerčar.

Naslednja Klemnova dirka bo prihajajoči konec tedna v Prilipah, kjer bo na sporedu preizkušnja za evropsko prvenstvo. Te dirke pa naj bi se udeležil tudi Tim Gajser.

Motokrosisti se selijo čez lužo, naslednji dirki svetovnega prvenstva MXGP bosta 10. aprila v Argentini in 17. aprila v Mehiki, od slovenskih tekmovalec pa bo nastopil le Tim Gajser.

REZULTATI:

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. MaximilianNagl (Nem), 3. RomainFebvre (Fra), ... 27. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. RomainFebvre (Fra), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Van Horebeek (Bel)... 8. Tim Gajser (Slo), 29. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. RomainFebvre (Fra), 45 točk, 2. MaximilianNagl (Nem) 40 točk, 3. Tim Gajser (Slo), 38 točk

Skupno v seštevku SP: 1. RomainFebvre (Fra) 137 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 124 točk, 3. EvgenyBobryshev (Rus)

PeK

Foto: moštva