MXGP: Gajser ostaja nepremagan (video)

Druga dirka sezone je minuli vikend potekala v italijanski Mantovi in tudi tokrat so slovenski navijači prizorišče lahko zapustili nadvse zadovoljni. 

MXGP: Gajser ostaja nepremagan (video) (foto: Bavo Swijgers (HRC)) Bavo Swijgers (HRC)
7. 3. 2022

MX2

Dirka v Veliki Britaniji je poskrbela za nekaj presenečenj, katera pa so se nadaljevala tudi na drugi preizkušnji sezone v Mantovi. Prvovrstno presenečenje je bila zagotovo vožnja domačina Andree Adama, ki je s poltovarniško ekipo Gas Gasa s četrtim in tretjim mestom pristal na skupnem drugem. Za Italijana so bile to prve stopničke v njegovi karieri, ki pa so bile še toliko slajše, ker mu jih je uspelo osvojiti pred svojimi navijači.

Skupno tretje mesto je z istim številom točk, a slabšo uvrstitvijo v drugi vožnji, pripadlo Kayu De Wolfu, ki je v cilj pripeljal nekoliko razočaran, saj ga je padec v zadnjem krogu druge vožnje stal boljše uvrstitve. Kar pa se tiče prvega mesta pa Jago Geerts v zanj domači mivkasti podlagi ničesar ni prepuščal naključju in z dvojno zmago slavil že svojo 22. zmago v svetovnem prvenstvu. S tem je Belgijec prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima štiri točke prednosti pred drugouvrščenim Laengenfelderjem. 

Hud padec Vialla 

V drugi vožnji pa je na enem izmed skokov za pravo dramo poskrbel tovarniški voznik KTM-a Tom Vialle. Pred skokom je Francoz naredil napako in brez motorja 'poletel' čez skok. K sreči se je Vialle lahko pobral in nadaljeval z dirko, a v cilj pripeljal kot 21, kar mu ni prineslo točk. Njegov padec si lahko ogledate v spodnjem videu. 

Pancar se vzpenja

Slovenske navijače je v Mantovi v razredu MX2 navduševal Jan Pancar, ki je po devetnajstem mestu v prvi vožnji, v kateri se je na tleh znašel že v prvem zavoju, v drugi vožnji pokazal česa je zmožen. S premišljeno in tekočo vožnjo je Jan v cilj pripeljal na enajstem mestu, kar je bilo dovolj za skupno petnajsto. Po dveh dirkah ima tako Pancar na svojem kontu že devetnajst točk za svetovno prvenstvo, kar ga uvršča na skupno osemnajsto mesto. 

Rezultati: 

1.) Jago Geerts (YAM) - 50

2.) Andrea Adamo (GAS) - 38

3.) Kay De Wolf (HUS) - 38

4.) Simon Laengenfelder (GAS) - 36

5.) Kevin Horgmo (KAW) - 28

MXGP

Že med sobotnim dogajanjem je bilo jasno, da se bo boj za najvišje mesto bil med Timom Gajserjem in Jorgejem Pradom. Slednji je po odličnem startu s Timom povsem za petami, uspel ubraniti vodilno pozicijo in se tako veselil svoje druge posamične zmage v letošnji sezoni. Druga vožnja pa je bila povsem v znamenju Tima Gajserja, ki je po solidnem startu kmalu prevzel vodstvo, katerega ni izpustil do konca dirke. S 47 točkami - enakim izkupičkom kot na prvi dirki - je Tim še drugič v tej sezoni stopil na najvišjo stopničko, s čimer je tudi povečal prednost v skupnem seštevku, saj ta sedaj pred zasledovalci znaša že dvanajst točk

Jorge Prado se je po zanj ne značilnem slabem startu v drugi vožnji prebijal z ozadja, a pri tem v boju z Jeremyjem van Horebeekom storil napako in padel. To ga je stalo nekaj časa, kar je rezultatsko pomenilo zanj skromno sedmo mesto. Kakorkoli je bilo v kombinaciji z zmago iz prve vožnje to dovolj za skupno tretje, a je moral Španec tokrat poleg Timu v roko seči tudi Maximu Renauxu

Tim Gajser:

"Steza je bila tokrat malo drugačna kot smo pričakovali, zato smo se z ekipo nekoliko lovili pri nastavitvah, a nam je za drugo vožnjo uspelo motor odlično prilagoditi razmeram. Vesel sem, da mi je uspelo dobiti še drugo dirko sezone, prav tako pa sem zadovoljen tudi s svojimi starti, ki so mi do sedaj povzročali nemalo težav."

Rezultati: 

1.) Tim Gajser (HON) - 47

2.) Maxime Renaux (YAM) - 42

3.) Jorge Prado (GAS) - 39

4.) Brian Bogers (HUS) - 34

5.) Jeremy Seewer (YAM) - 34