MXGP: Gajser z zlomljeno ključnico na sam vrh (podrobnosti)

Enajsta postojanka karavane svetovnega prvenstva v motokrosu je bil znameniti Teutschenthal, ki je tudi letos postregel s pravo dramo.

MXGP: Gajser z zlomljeno ključnico na sam vrh (podrobnosti) (foto: Bavo Swijgers (Honda)) Bavo Swijgers (Honda)
4. 10. 2021

MX2

Lanskoletni prvak Tom Vialle je kot že nemalokrat v svoji karieri tudi tokrat v Nemčiji dokazal, zakaj gre za enega izmed najbolj perspektivnih motokrosistov na svetu. V obeh vožnjah je brez večjih težav slavil, a se na koncu vendarle moral zadovoljiti s skupnim drugim. Razlog za to je bil pribitek dveh mest v drugi vožnji, in sicer zaradi neupoštevanja rumenih zastav, kar pa je organizator naznanil šele po razglasitvi. S tem so se vrata do zmage na široko odprla vodilnemu v skupnem seštevku Maximu Renauxu, ki ima sedem dirk pred koncem pred zasledovalci že 85 točk prednosti.

Na zahtevni stezi v Nemčiji je nastopil tudi Jan Pancar. V prvi vožnji se mu zaradi padca ni uspelo prebiti med dobitnike točk, kar pa je spremenil v drugi, v kateri je osvojil 18. mesto.

Rezultati:

1.) Maxime Renaux (YAM) - 45

2.) Tom Vialle (KTM) - 45

3.) Rene Hofer (KTM) - 40

4.) Jago Geerts (YAM) - 38

5.) Jed Beaton (HUS) - 34

MXGP

Že po jutranjem ogrevanju je kazalo, da se bo za zmago zopet udarilo pet voznikov, ki vrh krojijo že vso sezono. Med njih spadajo tovarniški vozniki KTM-a, Romain Febvre in seveda Tim Gajser, ki si je pred tremi tedni na treningu zlomil ključnico. Kljub bolečinam pa je Makolčan stisnil zobe in prvo vožnjo končal na odličnem tretjem mestu, zgolj za Pradom in Herlingsom. Med njima pa se je ob koncu dirke na ciljnem skoku zgodil nenavaden incident, saj je v zraku prišlo do dotika, kar je za oba dirkača pomenilo hud padec. Jeffrey Herlings je sicer lahko vstal in nastopil tudi v drugi vožnji, medtem ko so Jorgeja Prada, zmagovalca prve vožnje, žal odnesli na nosilih.

V drugi vožnji pa je stvari v svoje roke vzel Tim Gajser in z dominantno predstavo slednjo tudi dobil. S tem si je privozil tudi zmago na veliki nagradi Nemčije, obenem pa zopet prevzel rdečo številčnico. V skupnem seštevku mu tako največjo grožnjo še vedno predstavlja Jeffrey Herlings, ki za njim zaostaja zgolj dve točki.

Tim Gajser:

"Sploh ne vem, kaj reči. Pred tremi tedni sem si zlomil ključnico, danes, tri tedne zatem pa že stojim na najvišji stopnički. Zavedam se, da je sezona še zelo dolga in glavni cilj zagotovo ostaja ostati kar se da konstanten. Poleg tega pa bomo z ekipo velik poudarek dali tudi na rehabilitacijo moje poškodbe, saj bom le tako lahko do konca sezone povsem stoodstoten."

Rezultati:

1.) Tim Gajser (HON) - 45

2.) Jeffrey Herlings (KTM) - 42

3.) Romain Febvre (KAW) - 40

4.) Pauls Jonass (GAS) - 33

5.) Jeremy Seewer (YAM) - 29