MXGP, Indonezija: Gajser četrti, Herlings po poškodbi do nove zmage

Motokrosist Tim Gajser je na dvanajsti dirki svetovnega prvenstva MXGP v Indoneziji na izredno razburljivi dirki osvojil četrto mesto, zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings.

MXGP, Indonezija: Gajser četrti, Herlings po poškodbi do nove zmage (foto: Honda HRC) Honda HRC
1. 7. 2018


Svetovno prvenstvo se je po evropskem delu preselilo v Indonezijo, kjer bodo motokrosisti odpeljali dve dirki zapored. Prva je bila na prizorišču Pangkal Pinang, kjer so bile letos razmere povsem drugačne kot lani in priča smo bili izjemni dirki.

Kvalifikacije je Gajser po solidnem startu in nekaj preobratih na koncu zaključil na šestem mestu, dobil pa jih je Jeffrey Herlings, ki je marsikoga presenetil s hitrim povratkom po zlomu ključnice. Nizozemec, ki je zaradi poškodb v preteklosti že izgubil dva naslova svetovnega prvaka, letos, kot kaže, ničesar ne bo prepustil naključju. V Indoneziji je dokazal, da je res v vrhunski formi, saj ga poškodba ni preveč oslabila.

Tim Gajser je v prvi vožnji začel solidno in se je pognal za vodilnim Italijanom Antonijem Cairolijem in drugouvrščenim Herlingsom. Toda iz ozadja je bil vse bliže Belgijec Clement Desalle, ki ga Gajserju ni uspelo zadržati za seboj in je osvojil četrto mesto.

Poslastica dneva je bila finalna, druga vožnja dirke, ki je marsikomu načela živce. Na startu je bil pred Gajserjem le Cairoli, boju za vodstvo pa se je priključil še Herlings. Sledilo je nekaj izjemnih prehitevanj, pri čemer je bil najuspešnejši Herlings. Odpeljal se je naprej in pridelal nekaj sekund razlike pred Cairolijem in Gajserjem, ki sta še bila bitko za drugo mesto. Cairoli je naredil kar nekaj napak, a je kljub temu čez čas znova prehitel Gajserja. Dvoboj Cairolija in Gajserja je izkoristil Francoz Romain Febvre, ki se je približal tretjeuvrščenemu Gajserju in ga po nekaj poizkusih prehitel. Gajser je tako tudi v drugi vožnji osvojil četrto mesto. Bolj ko se je dirka bližala h koncu, bolj vroče je postajalo na progi, saj se je tik pred koncem dirke znova vnel bojza vodstvo. Herlings in Cairoli vse do ciljne črte nista popustila. Zmagal je Herlings, Cairoli se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Herlings in Cairoli sta imela ob koncu enako število točk, zaradi boljše druge vožnje je bil zmagovalec dirke Herlings. Cairoli je bil drugi. Tudi Febvre in Gajser sta bila po točkah izenačena, tretjega mesta pa se je veselil Febre. Gajser je znova osvojil četrto mesto. V seštevku svetovnega prvenstva je Makolčan napredoval na peto mesto.

Motokrosisti ostajajo v Indoneziji, kjer bodo prihodnjo nedeljo odpeljali še trinajsto dirko sezone.

Rezultati MXGP

1. vožnja:

1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Jeffrey Herlings (Niz)
3. Clement Desalle (Bel)
4. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Antonio Cairoli (Ita)
3. Romain Febvre (Fra)
4. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 47
2. Antonio Cairoli (Ita) 47
3. Romain Febvre (Fra) 36
4. Tim Gajser (Slo) 36

Skupno v SP:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 533 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 521
3. Clement Desalle (Bel) 407
...
5. Tim Gajser (Slo) 390