MXGP: nove spremembe koledarja in poteka dirk

Letošnja, že povsem na glavo obrnjena sezona svetovnega prvenstva v motokrosu bo zaradi koronavirusa deležna še povsem novih ukrepov in sprememb.

MXGP: nove spremembe koledarja in poteka dirk (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
16. 5. 2020

FIM in Infront Motor Racing sta po vnovični spremembi koledarja dirk prejšnji teden včeraj naznanila, da bo dogajanje posamezne dirke elitnih dveh razredov do konca letošnje sezone izpeljano v enem samem dnevu, in ne v dveh, kakršna je bila praksa do zdaj. Gre le za začasen ukrep, ki bo veljal do konca letošnjega leta z namenom zmanjšati stroške, ki bodo, glede na to, da se bodo dirke odvijale brez gledalcev, že tako ali tako previsoki. "Dirke spremljevalnega programa, torej svetovno prvenstvo za ženske in vse dirke evropskega prvenstva, bodo potekale ob sobotah, medtem ko bodo nedelje namenjene razredoma MX2 in MXGP," je povedal David Luongo, direktor Infront Motor Racinga.

Zaradi nastale časovne stiske bo tako iz programa odstranjena kvalifikacijska dirka, kar pomeni, da si bodo dirkači štartno pozicijo izbirali glede na njihov najhitrejši krog iz tako imenovanega 'treninga na čas'.

Nekaj prahu pa je dvignila tudi izjava, da se lahko zgodi, da bo za točke prvenstva štel tudi pokal narodov, motokrosistom znan kot 'olimpijada motokrosa', kar je nekoliko sporno z vidika, da lahko na tej unikatni dirki posamezno državo zastopajo le trije vozniki. "Vse skupaj je še v fazi dogovarjanja. Omenjeno težavo bi lahko rešili z 'wild card' povabilom drugih voznikov, a se moramo o tem najprej posvetovati s FIM," je dejal Luongo, ki pa je na koncu še dodal: "Zagotavljam pa vam, da se bodo letošnjega pokala narodov v Erneeju v Franciji udeležili vsi najboljši vozniki sveta."

Spremenjen koledar dirk: