MXGP, Portugalska: Tim Gajser prvič letos na stopničkah

Motokrosist Tim Gajser je bil odličen tretji na dirki svetovnega prvenstva MXGP na Portugalskem. Devetemu, šestemu in sedmemu je tako dodal še tretje mesto, svojo najboljšo uvrstitev letos. Klemen Gerčar je bil osemindvajseti.

MXGP, Portugalska: Tim Gajser prvič letos na stopničkah (foto: Honda HRC) Honda HRC
15. 4. 2018

Nizozemec Jeffrey Herlings ostaja nepremagljiv, zmagal je že četrtič v tej sezoni.
V kvalifikacijah je bil Gajser uspešnejši kot pretekli vikend, privozil si je četrti startni položaj, Gerčar je bil šestindvajseti. Prvi je bil znova Jeffrey Herlings, ki je dominiral tudi na dirki. Nizozemec ostaja uganka za konkurente, ki nikakor ne najdejo odgovora na njegove vrhunske vožnje. Tako prvo kot drugo vožnjo je dobil brez tesnih dvobojev in je zmagal še četrtič letos. Najbolj se mu je približal sotekmovalec Antonio Cairoli, ki je bil v obeh vožnjah in skupno na drugem mestu.

Tim Gajser je prikazal najboljše vožnje letos, kar je kronal s končnim skupnim tretjim mestom. V prvi vožnji je odlično startal in je skoraj do konca zanesljivo držal drugo mesto za Herlingsom. Cairoli je po slabšem začetku proti koncu zmanjševal svoj zaostanek, dva kroga pred koncem pa je prehitel tudi Gajserja, ki je prvo vožnjo tako končal na tretjem mestu. Na začetku druge vožnje je Gajser naredil manjšo napako in izgubil stik z najhitrejšimi, obdržal pa se je v najboljši peterici, kar je bilo ob zanimivem razpletu dovolj za končno tretje mesto na dirki.

Klemen Gerčar je bil v prvi vožnji enaindvajseti, prvo točko, ki se mu je obetala vse do zadnjega kroga pred koncem, pa je zgrešil le za slabe tri sekunde. V drugi vožnji je bil petindvajseti, skupno osemindvajseti.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Gajser napredoval na osmo mesto, po odstopih in slabših rezultatih nekaterih tekmovalcev, ki so na prvenstvu trenutno uvrščeni pred Gajserjem, pa so se razlike med tekmovalci zmanjšale, kar obeta zanimivo nadaljevanje prvenstva. Izstopata le Herlings in Cairoli, ki imata po petih dirkah zavidljivo prednost. Herlings pred Cairolijem vodi s 16 točkami prednosti, ta pa pred tretjeuvrščenim Romainom Febvrejem že kar za 56 točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu bo v torek, 1. maja v Rusiji.

Rezultati

1. vožnja

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Antonio Cairoli (Ita)
3. Tim Gajser

21. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Antonio Cairoli (Ita)
3. Clement Desalle (Bel)

5. Tim Gajser (Slo)
25. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki

1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 44
3. Tim Gajser (Slo) 36
28. Klemen Gerčar (Slo) 0

Skupno na SP

1. Jeffrey Herlings (Niz) 241 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 225
3. Romain Febvre (Fra) 169

8. Tim Gajser (Slo) 113

Luka Milec sedemintrideseti na dirki EP

Luka Milec je prvič letos tekmoval na dirki evropskega prvenstva v kategoriji EMX 250 in je na dirki ostal brez točk. V konkurenci 60 motokrosistov si je v kvalifikacijah priboril uvrstitev med štirideseterico, na dirki pa je imel obilico težav. V prvi vožnji so se po padcu pojavile tehnične težave in je odstopil, v drugi vožnji pa so se težave nadaljevale in sledil je nov odstop. Skupno je bil sedemintrideseti. Zmagal je Francoz Mathys Boisrame. Naslednja dirka bo 1. maja v Rusiji.