MXGP: po drami v Mantovi do rdeče številčnice Gajser (video)

Deveta dirka sezone in obenem prva v Mantovi je postregla z izjemno pestrim dogajanjem, katerega pa so na žalost zaznamovale tudi poškodbe. 

MXGP: po drami v Mantovi do rdeče številčnice Gajser (video) (foto: Yamaha) Yamaha
28. 9. 2020

MX2 

Po treh zaporednih dirkah v Faenzi, karavana ostaja v Italiji, saj se je z minulo nedeljo začel niz dirk v Mantovi. V šibkejšem razredu sta kar nekoliko presenetljivo premoč prikazala tovarniška voznika Husqvarne, ki sta s prvim in drugim mestom podium obarvala v belo. K temu so, vsaj v manjši meri, pripomogle tudi težave vodilnih dveh v prvenstvu. Vialle je po zmagi v prvi vožnji, zaradi tehnične napake drugo končal na štirinajstem, medtem ko si je njegov rival Geerts zaradi padca, ki ga je utrpel na treningu prejšnji teden, v bolečinah privozil enajsto in osmo mesto. Vodilni v skupnem seštevku tako ostaja tovarniški voznik KTM-a, pred drugouvrščenim Geertsom pa ima solidnih trideset točk naskoka

Predstavnika pa smo imeli v tej kategoriji tudi Slovenci, saj je naše barve zastopal Jan Pancar. Voznik KTM-a se v italijanski mivki ni znašel najbolje, saj po izredno dobrih predstavah v Faenzi, tokrat ni osvojil točk. 

Rezultati: 

1.) Thomas Kjer Olsen (HUS) - 40

2.) Jed Beaton (HUS) - 39

3.) Ben Watson (YAM) - 37

4.) Maxime Reanux (YAM) - 36

5.) Roan Van De Moosdijk (KAW) - 33

MXGP

Veliko bolj pester pa je bil razplet v elitnem razredu. Ob koncu dirkaškega dneva je vse kazalo, da je z dvema drugima mestoma drugič v karieri zmagovalec postal Jorge Prado, a so kmalu po dirki sporočili, da so tako Prado kot tudi Febvre in Paulin, zaradi skakanja pri mahajoči rumeni zastavi v drugi vožnji, dobili pribitek dveh mest. To je močno premešalo razvrstitev v samem vrhu, česar pa se je razveselil Jeremy Seewer, ki je tako prvič v svoji karieri slavil v razredu MXGP. Na drugo mesto se je povzpel GasGasov voznik Glenn Coldenhoff, medtem ko je na najnižji stopnički, zaradi kazni, pristal Prado.

Odlično pa se je dan odvil tudi za Tima Gajserja, ki je po nekoliko slabši prvi vožnji, z zmago v drugi stvari obrnil sebi v prid. S tem je Timu uspelo prevzeti vodstvo v skupnem seštevku, kjer pred Cairolijem vodi za pet točk. Slednji se je v drugi vožnji soočal z obilo težavami in si v enem izmed padcev celo zlomil nos. Devetkratni svetovni prvak je stisnil zobe in dirko končal na štirinajstem mestu, kar je bilo v kombinaciji s tretjim iz prve vožnje dovolj za skupno osmo.

Cairoli pa ni bil edini, ki se je na včerajšnji dirki poškodoval. Za prizor, pri katerem je mnogim zastalo srce, je uprizoril Evgeny Bobryshev, ki je bil na enem imed skokov predolg, kar se je odrazilo v hudem padcu, a se Rus k sreči ni huje poškodoval. Športne sreče pa pri svojem padcu žal ni imel Arminas Jasikonis, ki se je na tleh znašel ob koncu druge vožnje. Litvanec je po padcu obležal v nezavesti, iz prizorišča pa ga je odpeljal helikopter. Natančnejših podatkov o poškodbi trenutno še nimamo, a skupaj z vsem motokrosističnim svetom upamo na najboljše. 

Rezultati: 

1.) Jeremy Seewer (YAM) - 45

2.) Glenn Coldenhoff (GAS) - 40

3.) Jorge Prado (KTM) - 40

4.) Tim Gajser (HON) - 38

5.) Clement Desalle (KAW) - 28