Tim Gajser s tretjim mestom do skupnega vodstva v prvenstvu

5. 5. 2024 | STA
Deli
Tim Gajser s tretjim mestom do skupnega vodstva v prvenstvu (foto: Honda Racing Coorporation)
Honda Racing Coorporation

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na peti dirki sezone svetovnega prvenstva v portugalski Aguedi v elitnem razredu MXGP zasedel tretje mesto. Potem ko je slavil v prvi vožnji, je v začetku druge padel in bil deseti. Drugi Slovenec v razredu MXGP Jan Pancar je dirko končal na skupnem 11. mestu.

Petkratni svetovni prvak Gajser je lovil prvo zmago v letošnji sezoni, potem ko je vse štiri doslej dobil svetovni prvak, Španec Jorge Prado. A po suvereni prvi vožnji, mu v drugi dirki ni šlo po načrtih.

Vseeno s 36 dobljenimi točkami Slovenec prevzema vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, kjer ima zdaj 252 točk. Drugi je Prado, ki ima tokrat na Portugalskem za sabo dve zelo slabi vožnji, z 238 točkami, tretji pa Francoz Romain Febvre (220).

Honda Racing Coorporation

Današnjo dirko je dobil Latvijec Pauls Jonass, ki je bil v obeh nastopih drugi in je zbral 44 točk. Drugi je bil Febvre z 38 točkami, tretji Gajser s 36. Pancar je za razvrstitev SP pridobil novih 17 točk. V seštevku SP je na 16. mestu s 54 točkami.

Gajser je danes dobil prvo vožnjo, v zelo zahtevnih deževnih razmerah je zanesljivo ugnal vse tekmece. Pancar se je v težkih razmerah tudi znašel zelo dobro, mesta vztrajno pridobival in končal na devetem mestu, kar je njegov najboljši rezultat v razredu MXGP v karieri.

Na drugi dirki dežja več ni bilo, steza pa je bila še vedno zahtevna in premočena. Gajser je v drugo v prvem zavoju zdrsnil in padel v ozadje. Do konca je nato lovil tekmece, to ni šlo brez napak, a je prišel nazaj do desetega mesta. Drugo dirko je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki pa v prvi zaradi težav z motorjem ni prišel do točk.

Honda Racing Coorporation

Gajser je po dobrem startu v prvi vožnji v uvodu vozil na prvem mestu. A hitro se mu je približal Herlings, agresivno je po notranji liniji poskušal z napadom in se kmalu prebil mimo Slovenca, skupaj pa sta se tekmecem nekoliko odpeljala.

Na vse bolj blatni in mokri stezi se ni znašel Prado, ki je padel in po odhodu v bokse zdrsnil na 23. mesto, na koncu je bil 15. Gajser si je vzel čas za nov napad, iskal nove linije in se po zunanji strani prebil mimo Herlingsa. Smola je nato doletela tudi Nizozemca, saj mu je ugasnil motor, verjetno zaradi pregrevanja.

Tudi iz Gajserjevega motorja je skozi celo dirko prihajal dim in Febvre se mu je približal. A je Francoz nato storil preveč napak in znova zaostal, potem pa je tudi sam imel tehnične težave in na koncu zasedel tretje mesto. Jonass je na drugem mestu za Gajserjem zaostal več kot 40 sekund.

Honda Racing Coorporation

Tudi v drugo je Gajser startal dobro in v prvi zavoj pripeljal kot vodilni. Vendar je Slovenec nato storil napako, zdrsnil in padel v ozadje. V začetku dirke je vnovič padel tudi Prado, brez težav ni šlo niti Pancarju.

V vodstvu je tako vozil Herlings, ki tega do cilja ni več izpustil. Precej bolj sončno drugo dirko je večino časa na drugem mestu odpeljal Jonass, na tretjem pa Febvre, ki pa ga je pred koncem le ujel in prehitel Norvežan Cornelius Toendel.

Gajser je skozi vožnjo lovil tekmece, pridobil nekaj mest, a je še naprej delal nekaj napak. Ni šlo vse po maslu in zdrsnil je na 15. mesto, tudi za Prada. Počasi se je spet začel vzpenjati in na koncu končal kot deseti. Pancar je nekaj časa vozil v ozadju, nato pa počasi pridobival mesta za končni 16. dosežek druge vožnje.

"Neverjetno, ko smo začeli, ni bilo tako slabo, ampak potem je začelo deževati. Dobro sem startal, vendar Herlings je bil agresiven. Vozil sem za njim in ga skušal prehiteti. Ko mi je uspelo, sem skušal čim bolj voziti z občutkom in naokoli, saj so bile brazde na progi tako zelo globoke. Zelo sem vesel, da sem zmagal v tej vožnji," je v cilju po prvi vožnji dejal Gajser.

Naslednja postaja sezone bo VN Galicije, ki bo v španskem Lugu na sporedu 12. maja.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk