MXGP, Turčija: Gajser nadaljeval odlično, pri točkah tudi Pancar

Tim Gajser je na osemnajsti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v kategoriji MXGP znova osvojil vrhunski rezultat. Na novi progi v Afyonkarahisarju je bil drugi.

MXGP, Turčija: Gajser nadaljeval odlično, pri točkah tudi Pancar (foto: Honda HRC) Honda HRC
2. 9. 2018

 V Turčiji sta pretekli konec tedna tekmovala dva predstavnika AMZS, Tim Gajser v kategoriji MXGP in Jan Pancar, ki je premierno tekmoval v kategoriji MX2. Mladi Pancar je izkoristil nekoliko okrnjeno zasedbo kategorije MX2 in se prvič pomeril v konkurenci svetovnega prvenstva. V kvalifikacijah je pokazal, da se je sposoben uvrstiti med najboljših dvajset. V prvi vožnji je bil 17., v drugi 14., tudi v skupnem seštevku je dirko končal na 14. mestu in osvojil 11 točk. Zmagal je Američan Thomas Covington.

Tim Gajser je bil v kvalifikacijah drugi. Znova je zaostal le za Jeffreyjem Herlingsom in je bil edini, ki je držal stik z Nizozemcem. Gajser je na zadnjih dirkah dokazal, da je v zadnjem delu sezone ujel vrhunsko formo, in je navdušil tudi na dirki. V prvi vožnji je začel najhitreje, a je vodil le nekaj ovinkov, saj se je Herlings odpeljal v vodstvo. Gajser je nato nekaj minut držal drugo mesto, vendar je Italijan Antonio Cairoli, ki je vozil na tretjem, stopnjeval svoj tempo in Gajserja izrinil z drugega mesta. Gajser je tako v cilj prve vožnje pripeljal kot tretji.

V drugi vožnji Gajser ni ponovil odličnega starta, a je kmalu ujel vodilnega Herlingsa, ki si ni privozil vidnejše prednosti, saj mu Gajser vse do cilja ni pustil dihati. Gajser se je proti koncu celo pripeljal ob bok Herlingsu in ga poskušal prehiteti, toda Herlings je po Gajserjevih napadih še pospešil in vodstva ni izpustil iz rok, Makolčan pa je drugo vožnjo končal tik za Nizozemcem.

Zmago je na turški dirki osvojil Herlings, Gajser je bil v seštevku obeh voženj drugi, Belgijec Desalle pa tretji. V seštevku svetovnega prvenstva pri vrhu ni sprememb: vodi Herlings, ki bo, kot kaže, čez dva tedna na svoji domači dirki že dirko pred koncem sezone pričakovano slavil naslov svetovnega prvaka. Drugo mesto na prvenstvu še vedno zaseda Italijan Antonio Cairoli, ki je imel v Turčiji veliko težav, tretji ostaja Belgijec Desalle. Gajserja, ki je še vedno četrti, do skupnega tretjega mesta loči 28 točk.

Naslednja, predzadnja dirka za svetovno prvenstvo bo čez dva tedna na peščeni progi v Assnu na Nizozemskem.

Rezultati MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)
2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle (Bel)
Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 42, 3. Clement Desalle (Bel) 38
Skupno na SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 833 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 738, 3. Clement Desalle (Bel) 619, 4. Tim Gajser (Slo) 591