MXGP: v težkih pogojih zobe pokazal Herlings (video)

Druga dirke sezone je ta vikend potekala v Valkenswaardu, kjer so se dirkači soočili z izjemno zahtevnimi pogoji.

MXGP: v težkih pogojih zobe pokazal Herlings (video) (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
8. 3. 2020

Močnega nizozemskega deževja se na sobotnih kvalifikacijah ni ustrašil Tim Gajser, ki je po odličnem startu začel uhajati konkurenci. Z odličnim ritmom je Tim na prvem mestu vozil s približno petimi sekundami prednosti, a mu jo je v šestem krogu zagodel motor. Po Hondini izjavi, naj bi šlo za težave z elektriko motocikla, kar je pomenilo, da je Tim nedeljski dirki začel iz 33. mesta. Sobotno dogajanje si lahko ogledate v spodnjem videu. 

Kljub slabi štartni poziciji, se je tovarniški voznik Honde obakrat 'izstrelil' v prvi zavoj in se s tem izognil kaosu v uvodnih krogih. V prvi vožnji se je hitro prebil do prvega mesta, ki ga ni izpustil do konca dirke. Podatek, ki navdušuje pa je, da je domačinu Herlingsu, ki velja za najhitrejšega voznika na mivkasti podlagi, 'odščipnil' 20 sekund. Jeffrey Herlings pa Gajserju ni ostal dolgo dolžan, saj je v drugi vožnji odbil vse njegove napade in v cilj pripeljal kot prvi, kar je zadostovalo za drugo zmago sezone. Tempo vodilnih dveh je bil v tej vožnji tako visok, da je imelo ob koncu dirke zgolj prvih pet tekmovalcev enako število krogov kot zmagovalec Herlings.

Rezultati MXGP

1.) Jeffrey Herlings (KTM) - 47

2.) Tim Gajser (HON) - 47

3.) Arminas Jasikonis (HUS) - 40

4.) Antonio Cairoli (KTM) - 30

5.) Jeremy Van Horebeek (HON) - 28

MX2

Pozornost je bila v kategoriji do 250-kubičnih centimetrov usmerjena na Jaga Geertsa, ki je v Valkenswaard pripotoval z rdečo številčnico. Slednji velja za odličnega voznika na peščeni podlagi, kar je v prvi vožnji z osvojenim prvim mestom tudi potrdil. V drugi pa se je po solidnem startu, v drugem zavoju znašel na tleh in posledično vso dirko napadal iz ozadja. S povsem zadnjega mesta se mu je uspelo prebiti do sedmega, kar je zadostovalo za skupno tretje. Zmage se je veselil tovarniški voznik KTM-a Tom Vialle, ki je po drugi dirki sezone prevzel tudi vodsvo v skupnem seštevku. Drugega mesta se je kar nekoliko presenetljivo veselil Maxime Renaux, ki je dokazal, da se da v ospredju voziti tudi brez tovarniške podpore. 

Rezultati MX2

1.) Tom Vialle (KTM) - 47

2.) Maxime Renaux (YAM) - 40 

3.) Jago Geerts (YAM) - 39

4.) Jed Beaton (HUS) - 37

5.) Ben Watson (YAM) - 34

Do točke tudi Pancar 

Prve točke v letošnji sezoni pa se je na nizozemskem veselil tudi Jan Pancar, za katerega je bila to prva letošnja uvrstitev med dvajseterico. Navdušuje pa predvsem to, da dirke, na katerih je Jan lani pokazal največ, šele prihajajo na vrsto.