MXGP, veliki finale letošnje sezone: Gajser četrti na svetu, Herlings le še potrdil prevlado

Najuspešnejši slovenski motokrosist Tim Gajser je bil na finalni dirki svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, ki jo je premierno gostila italijanska Imola, odličen drugi in je letošnjo sezono svetovnega prvenstva v motokrosu v elitni kategoriji MXGP končal na skupnem visokem četrtem mestu. Klemen Gerčar je na zadnji dirki sezone osvojil 24. mesto.

MXGP, veliki finale letošnje sezone: Gajser četrti na svetu, Herlings le še potrdil prevlado (foto: Honda HRC) Honda HRC
30. 9. 2018

Pred finalno dirko sta bila slovenska motokrosista dobro razpoložena in sta napovedovala dober rezultat. V Imoli ju je vso dirko spodbujalo več sto slovenskih navijačev, ki so bližnje prizorišče izkoristili za ogled zadnje letošnje dirke. V kvalifikacijah je bil Gajser tretji, Gerčar štiriindvajseti, najhitrejši pa je bil znova Nizozemec Jeffrey Herlings.

Gajser je v obeh vožnjah začel odlično, v prvi je celo povedel in je v začetnih krogih držal vodstvo. Herlings seveda tudi na zadnji dirki ni varčeval moči in je Gajserju vzel vodstvo ter zmago v prvi vožnji. Gajser je nato do konca držal drugo mesto. V drugi vožnji je Herlings povedel že na startu. Gajser je bil najprej tretji in je kmalu prehitel Belgijca Desalla ter nadaljeval na drugem mestu. Vrstni red pri vrhu je bil tako v obeh vožnjah enak. Zmagal je Herlings, Gajser je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Desalle. Klemen Gerčar je bil štiriindvajseti in mu na zadnji dirki ni uspelo osvojiti točk.

Cairoli razočaral domače navijače

Naslov svetovnega prvaka je bil pričakovano oddan že na predzadnji dirki, letošnji svetovni prvak je Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je zmagal kar 17-krat in osvojil 933 točk. Naslov podprvaka je osvojil Italijan Antonio Cairoli, ki pa je v kvalifikacijah na domači dirki padel in se lažje poškodoval, zato na finalni dirki ni tekmoval. Tretje mesto je na prvenstvu osvojil Clement Desalle. Tim Gajser je letošnje svetovno prvenstvo končal na visokem četrtem mestu. Gajser je letos prvo dirko zaradi okrevanja po poškodbi izpustil, za tem pa se je začel počasi vračati in je iz dirke v dirko izboljševal formo, vrhunec sezone pa je dosegel prav v zadnjem delu sezone, ko se mu je poleg Cairolija uspelo edinemu kosati z vodilnim Herlingsom. Gajser je bil letos štirikrat drugi in trikrat tretji, zmagati pa mu ni uspelo. Poleg Herlingsa sta letos zmagala samo Cairoli, ki mu je to uspelo dvakrat, in Desalle, ki je enkrat stal na najvišji stopnički.

Poleg Gajserja do točk tudi Gerčar in Pancar

Letos so slovenski motokrosisti, ki na svetovnem prvenstvu tekmujejo z licenco AMZS, skupaj osvojili 682 točk. 669 točk je osvojil Tim Gajser, dve Klemen Gerčar, 11 točk pa je v kategoriji svetovnega prvenstva MX2 letos osvojil Jan Pancar.

Naslednji vikend, v soboto, 6. oktobra, se bo s finalno dirko v Radizelu končala še sezona AMZS državnega prvenstva v motokrosu, kjer bo poleg najboljših slovenskih motokrosistov iz kategorij podmladka, članov in veteranov tekmoval tudi Tim Gajser.

Rezultati MXGP

1. vožnja
1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Clement Desalle

2. vožnja
1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Clement Desalle

Skupno na dirki
1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk
2. Tim Gajser (Slo) 44
3. Clement Desalle (Bel) 40
24. Klemen Gerčar

Skupno na SP
1. Jeffrey Herlings (Niz) 933 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 782
3. Clement Desalle (Bel) 685
4. Tim Gajser (Slo) 669