MXGP: zanimiv uvod v novo sezono (video)

Težko pričakovana uvodna dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je za nami. Sobotnemu spremenjenemu urniku in zahtevnim razmeram skozi ves vikend pa se je najbolje prilagajal Jeffrey Herlings.

MXGP: zanimiv uvod v novo sezono (video) (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
1. 3. 2020

Veliko vlogo je v Matterley Basinu igralo značilno angleško vreme, zaradi katerega so morali organizatorji nekoliko prilagoditi sobotni urnik. Hudo neurje je posledice pustilo tudi na stezi, ki je bila dobršen del dneva skoraj neprevozna. Kvalifikacijsko dirko je tako zamenjala vožnja na čas, kjer je štel le najhitrejši krog. Sobotno dogajanje si lahko ogledate v spodnjem videu. 

Oči so bile v nedeljo v veliki meri uprte v aktualnega svetovnega prvaka Tima Gajserja, ki je sobotni dan zaključil na prvem mestu, kar je pomenilo, da je na nedeljskih dirkah prvi izbiral startno pozicijo. To se je v obeh vožnjah izkazalo kot velikanska prednost, saj je obakrat startal med vodilnimi. V prvi vožnji se je z nekaj smole znašel na tleh v tretjem zavoju, kar mu je močno otežilo delo. Kot se za šampiona spodobi, se je tudi Tim skozi vso vožnjo boril in se prebil do sedmega mesta, a nato v zadnjem zavoju naredil napako in zdrsnil na osmega.

Čisto drugačna zgodba pa se je pisala v drugi vožnji, saj je tovarniški voznik Honde po dobrem startu in izredno hitrih uvodnih krogih prevzel pobudo vodilnega in z ogromno prednostjo, ki jo je iz kroga v krog povečeval, le še nadzoroval dogajanje za njim. To je Makolčana uvrstilo med tovarniška voznika KTM-a, saj se je Herlings z zmago in drugim mestom veselil svoje prve letošnje zmage, medtem ko se je moral njegov moštveni kolega Cairoli zadovoljiti z najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

MX2

Svojo premoč pa je tudi v razredu do 250 kubičnih centimetrov pokazal KTM, za katerega v tej sezoni vozita Tom Vialle in novinec Rene Hofer. Njuna odlična pripravljenost se je pokazala predvsem v drugi vožnji, v kateri sta zasedla prvi dve mesti. Kakorkoli, to ni bilo dovolj za skupno zmago, katere se je veselil tovarniški voznik Yamahe Jago Geerts. To posledično pomeni, da bo imel na svojem motociklu na naslednji dirki v Valkenswaardu, ki bo na sporedu že naslednji konec tedna, rdečo številčnico. Skupno drugo mesto je osvojil prej omenjeni Vialle, družbo na podiumu pa jima je delal Danec Mikkel Haarup.

Naš predstavnik Jan Pancar pa žal ni upravičil visokih pričakovanj, saj se mu z 32. in 26. mestom ni uspelo uvrstiti med dobitnike točk.