MXGP: Tim Gajser peti v Angliji, Herlings nepremagljiv

Motokrosist Tim Gajser na svetovnem prvenstvu MXGP nadaljuje z dobrimi predstavami. Na prizorišču lanskega pokala narodov v Veliki Britaniji se mu je za las izmuznila nova uvrstitev na zmagovalni oder, končal je na petem mestu.

MXGP: Tim Gajser peti v Angliji, Herlings nepremagljiv (foto: MXGP) MXGP
4. 6. 2018

Makolčan je bil v kvalifikacijah, ki jih je dobil Italijan Antonio Cairoli, četrti. Že na dirki v Nemčiji je dokazal, da se je vrnil med najboljše, v Matterley Basinu pa je prikazal novo vrhunsko predstavo. V prvi vožnji je bil Gajser zelo konstanten, saj je po odličnem začetku do cilja pripeljal na tretjem mestu. V drugi vožnji je začel agresivno in po prvem ovinku je vsem zastal dih, saj se mu je po napaki v zadnjem trenutku še uspelo obdržati na motorju. To ga je stalo nekaj mest, zato ga je čakalo pestro nadaljevanje dirke. Nadaljeval je s polno močjo in se približal Francozu Febvreju, s katerim sta se udarila za tretje mesto. Febvreju je uspelo zadržati Gajserja za seboj, nato ga je prehitel tudi Belgijec Desalle in Gajser je drugo vožnjo končal na petem mestu.

V obeh vožnjah sta se za zmago borila Italijan Antonio Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta poskrbela za izjemno razburljivo končnico. Tako v prvi kot v drugi vožnji je iz tesnih dvobojev največ izvlekel Herlings, ki je bil obakrat uspešnejši od devetkratnega svetovnega prvaka Cairolija. Tretje mesto je v seštevku dirke osvojil Febvre, Desalle je bil četrti, Gajser peti. Tretje-, četrto- in petouvrščeni motokrosisti so osvojili enako število točk, zato je bila za uvrstitev na dirki odločilna uvrstitev v finalni vožnji.

V seštevku svetovnega prvenstva pri vrhu ni sprememb. Vodi Herlings, Cairoli je drugi, Desalle pa tretji. Gajser ostaja šesti, a se je petouvrščenemu Francozu Paulinu približal na vsega deset točk.

Klemen Gerčar se je zaradi lažje poškodbe zapestja tik pred tekmovalnim vikendom odločil, da bo dirko izpustil.

Naslednja, deseta dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji vikend v Franciji.

 

Dva slovenska veterana med deseterico

V Veliki Britaniji je ob dirki svetovnega prvenstva MXGP potekal tudi letošnji svetovni pokal za veterane. Na tekmovanju so nastopili motokrosisti med 40. in 55. letom starosti. Slovenijo so zastopali državna prvaka Borut Koščak in Bogomir Gajser ter Igor Pancar.

V kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Bogomir Gajser z desetim časom, Borut Koščak je bil dvanajsti, Igor Pancar petindvajseti.

Na dirki je najboljši rezultat dosegel Borut Koščak, ki je bil v prvi vožnji na desetem, v drugi na osmem mestu, svetovni pokal pa je končal kot deveti. »Slovenske proge niso niti približno take kot ta v Matterley Basinu in rabil sem nekaj časa, da sem jo osvojil. V drugi vožnji sem užival, mi je pa malo zmanjkalo do petega mesta. Zahvaljujem se bratu za pomoč,« je po uspešni dirki povedal Koščak. Bogomir Gajser je izboljšal lansko uvrstitev, z enajstim in desetim mestom je bil skupno deseti. Igor Pancar je v drugi vožnji osvojil pet točk za 16. mesto, skupno je bil sedemnajsti.

Že drugič zapored je zmagal češki motokrosist Martin Žerava, ki se je pred leti uvrščal pri vrhu na svetovnem prvenstvu kategorije MX3. Drugi je bil nekdanji svetovni prvak, Francoz Michael Pichon, tretji pa Finec Niko Kalatie.

 

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Romain Febvre (Fra), … 5. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Antonio Cairoli (Ita) 44, 3. Romain Febvre (Fra) 36, … 5. Tim Gajser (Slo) 36

Skupno na SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 436 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 382, 3. Clement Desalle (Bel) 314, … 6. Tim Gajser (Slo) 257

AMZS Press

Foto: MXGP