MXON: zmagoslavje Italijanov, Slovenci brez uvrstitve v A finale (video)

Minuli vikend je v italijanski Mantovi potekal pokal narodov, motokrosistom poznan tudi pod imenom olimpijada motokrosa, kjer je med enaintridesetimi državami nastopila tudi Slovenija.

MXON: zmagoslavje Italijanov, Slovenci brez uvrstitve v A finale (video) (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
30. 9. 2021

Pokal narodov je povsem unikatna dirka, ki poteka le enkrat letno. Gre za dirko, kjer država izbere tri najboljše motokrosiste, ki nato branijo čast domovine. Zaradi posledic korona virusa je letošnja dirka potekala v nekoliko okrnjeni izvedbi, saj se je nekaj držav, z Združenimi državami Amerike in Avstralijo na čelu, sploh ni udeležilo.

Dokaj neugoden je bil tudi sam termin te edinstvene dirke, saj je bila umeščena sredi sezone svetovnega prvenstva, zaradi česar se je kar nekaj znanih imen odločilo dirko izpustiti in raje napolniti baterije za preostanek dirk svetovnega prvenstva. Takšno odločitev so izmed največjih zvezdnikov tega športa sprejeli Jago Geerts, Maxime Renaux, Jeremy Seewer, Jorge Prado, Romain Febvre in tudi Tim Gajser.

Slovenija do 24. mesta

Slovenska reprezentanco so tako ob odsotnosti Tima Gajserja sestavljali Jan Pancar, ki trenutno v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v kategoriji MX2 zaseda 18. mesto, aktualni državni prvak Peter Irt in Luka Kutnar, prav tako slovenski državni prvak elitne kategorije leta 2017. Pancar in Irt sta na tovrstni dirki že večkrat nastopila, medtem ko je bila to za Kutnarja neznanka. No, pa vendarle ne popolna, saj je bil v letošnjem letu izbran tudi v enduro reprezentanco, ki je na izjemno priznani dirki ISDE (International Six Days Enduro) osvojila 20. mesto.

Pod taktirko selektorja Bogomirja Gajserja je imela slovenska reprezentanca jasen cilj – uvrstitev v A finale – kar pomeni med dvajset najboljših držav. Na žalost jim tega ni uspelo izpolniti, saj je 14. mesto Pancarja v MX2 kategoriji, 23. mesto Irta v razredu Open in 26. mesto Kutnarja v kategoriji MXGP v kvalifikacijah Slovenijo uvrstilo na 23. mesto. S tem pa upanja o nedeljski dirki še ni bilo konec, saj se v kvalifikacijah neposredno na dirko uvrsti zgolj 19. držav, kar pomeni, da ostane prostor še za eno.

Vstopnico za nedeljski spektakel pa se da osvojiti na tako imenovani 'last chance' dirki, oziroma v B finalu, ki je potekal v nedeljo dopoldne. Na žalost pa se Slovencem sreča ni nasmehnila niti na tej dirki, saj so na njej zasedli peto mesto, kar jih je v skupnem točkovanju postavilo na 24.

Luka Kutnar:

»Vse se je začelo s klicem selektorja, približno tri tedne pred samo dirko. Čeprav takrat sploh nisem imel motokros motorja, sem še v istem trenutku rekel ja, saj so bile to moje sanje od otroštva. Motor sem dobil šele kakšnih štirinajst dni pred dirko, zato nisem mogel narediti veliko treningov, sploh pa ne na mivki, oziroma na podlagi, ki bi bila podobna tisti v Mantovi.

Težko je opisati veselje in pričakovanja, ki sem jih imel pred dirko, saj sem se zavedal, da bom vozil z najboljšimi motokrosisti sveta, a se mi v samih vožnjah ni izšlo tako kot bi si želel. Po pravici povedano sem nad svojimi vožnjami razočaran, vendar vem, da se razlog za to skriva v premajhni količini treningov, sploh pa na takšni podlagi. Če se mi bo takšna priložnost še kdaj ponudila, upam, da zanjo izvem kaj prej in posledično tudi prilagodim priprave ter pokažem česa sem zares sposoben.«

Slavje domačinov

Že pred samo dirko se je dobro vedelo da v ožji krog favoritov sodijo Nizozemska, Italija in Velika Britanija, a vendarle je MXON tako edinstvena dirka, da vedno postreže z nekaj presenečenji. Za še več napetosti je na dan dirke poskrbelo še vreme, ki je postreglo z obilo padavinami in s tem mivkasto stezo v Mantovi iz zahtevne spremenilo v še zahtevnejšo in obenem nepredvidljivo.

Nizozemska reprezentanca je v postavi Roan Van De Moosdijk, Glenn Coldenhoff in Jeffrey Herlings v Mantovo prišla z enim samim ciljem, in sicer ubranitvijo naslova, a je vse do konca dirke kazalo, da bodo morali krono predati Italijanom (Mattia Guadagnini, Alessandro Lupino in Antonio Cairoli), saj so imeli slednji ob koncu zadnje dirke na svojem kontu zgolj 27 točk.

Na tej točki pa so stvari postale zares zanimive, saj se je organizator ob koncu tretje vožnje odločil, da bo Alessandra Lupina, zaradi krajšanja enega izmed zavojev, kaznoval s pribitkom desetih mest. To je pomenilo, da je Italija dirko namesto s 27 zaključila s 37 točkami, kar je bilo na veselje Italijanov še vseeno dovolj za zmago. Drugouvrščeni Nizozemci so jih namreč zbrali 38, Britanci na tretjem mestu pa 39.

Veselje domačinov je bilo nepopisno, zmaga na tej prestižni dirki pa je imela še večjo težo, ker jo je Antonio Cairoli neuspešno lovil vso svojo kariero. Do tega trenutka. V svoji zadnji sezoni, mu je torej uspelo osvojiti ta laskavi naslov – edini – ki mu še manjkal.

Rezultati: 

1.) Italija (Guadagnini, Lupino, Cairoli) - 37

2.) Nizozemska (Van De Moosdijk, Coldenhoff, Herlings) - 38

3.) Velika Britanija (Mewse, Simpson, Watson) - 39

4.) Rusija (Petrashin, Brylyakov, Bobryshev) - 44

5.) Francija (Vialle, Boisrame, Paturel) - 50

Utrinke dirke si lahko ogledate v spodnjem videu.