Najbolj čudna dirka za svetovno prvenstvo v cross-countryju vseh časov

Si predstavljate, da se v želji po pošteni motoristični bitki prijavite na reli za svetovno prvenstvo, nato pa je vaš edini nasprotnik puščava, vi pa kot mladinski kandidat uradno povedete na lestvici FIM pred Pablom Quintanillo? Sliši se kot pravljica za lahko noč.

Najbolj čudna dirka za svetovno prvenstvo v cross-countryju vseh časov (foto: Cristiano Barni/RallyZone) Cristiano Barni/RallyZone
22. 4. 2018

 

A ni, ni pravljica; vse je res! V Katarju se je danes končala precej nenavadna preizkušnja – četrta dirka za svetovni pokal FIA v vztrajnostnih relijih FIA ter drugi reli za svetovno prvenstvo FIM, Manateq Qatar Cross-Country Rally, ki med dirkači velja za pravo navigacijsko poslastico.

Država se že skoraj leto dni sooča s težko politično situacijo, predsednik katarske avto-moto zveze QMMF Al-Mannai pa se močno trudi, da kriza ne bi vplivala na šport. Nekdanji tekmovalec v superbajku svoje delo opravlja tako srčno, da si takšnega razpleta na svojem reliju zares ni zaslužil. Ironično se tovarniške ekipe motoristične kategorije Katarju namreč niso odrekle zaradi politike, ampak logistike in visokih stroškov. To pa ni edina ironija, ki smo ji tokrat bili priča. Glavni akter glavnega dramskega vložka je bil nihče drug kot Nasser Al-Attiyah, medtem ko je na lestvici svetovnega prvenstva FIM povedel 22-letni mladinec, Poljak Maciej Giemza – tu sta ironiji celo dve, saj je Giemza privozil zmago znamki KTM, ki je svoje tovarniške bojevnike poslala v Maroko, obenem pa je bil v svoji kategoriji tudi edini. Lahko bi ga premagala le tehnična okvara ali puščava.

V avtomobilski kategoriji je zmagal (istočasno pa povedel v svetovnem pokalu) nekdanji odlični motorist Kuba Przygonski z Minijem, potem ko sta z belgijskim sovoznikom Tomom Colsoulom za vodilnim domačim herojem Nasserjem včeraj zaostajala kar dobrih 14 minut. Nasser Al-Attiyah je pred zadnjo etapo izjavil točno tisto, kar od njega pričakujemo: »Srečni smo, ker vodimo z ogromnim naskokom.« Kakšnih 100 kilometrov pred ciljem je Nasser moral svojo Toyoto zaradi okvare motorja ustaviti, nato pa mu je nekako uspelo, da je avto s trase zvlekel do avtoceste, kjer ga je pobrala vlečna služba. Na drugo mesto se je na prašni zadnji etapi pripeljal Rus Vladimir Vasilyev (Mini), medtem ko je bil tretji Savdijec Yasir Seaidan s Toyoto. Nasser Al-Attiyah se je v bojazni za točke konec relija na hitro odločil, da bosta s sovoznikom Baumelom poleti vseeno odrinila na Silk Way Rally,  dakarsko dolgo dirko od Rusije do Kitajske.

In če smo že pri Rusiji: ruski voznik štirikolesnika je tokrat premagal aktualnega svetovnega prvaka Keesa Koolena a.k.a. Mr. Bookinga – intervju z edinim dirkačem, ki se je Dakarja udeležil v vseh štirih kategorijah in ga v vseh štirih tudi uspešno končal, si lahko preberete na spletnem mestu playboy.si.