Nova sezona superkrosa je pred vrati, kdo so letošnji favoriti? (video)

Pričetek novega leta v svetu moto športa v Združenih državah Amerike pomeni samo eno, in sicer začetek sezone superkrosa, ki bo kot kaže tudi v letošnjem letu še kako zanimiva.

Nova sezona superkrosa je pred vrati, kdo so letošnji favoriti? (video) (foto: Simon Cudby (KTM)) Simon Cudby (KTM)
3. 1. 2022

Prvič v letošnji sezoni se bodo najboljši vozniki sveta pomerili že 8. januarja, in sicer v kalifornijskem Anaheimu, kjer bo kasneje v sezoni dirka potekala še dvakrat. Karavana se bo z začetkom na zahodu postopoma selila proti vzhodu, medtem ko bo zadnja, sedemnajsta dirka, potekala v Salt Lake Cityju.

KTM

S tarčo na hrbtu v sezono 2022 vstopa lanskoletni prvak Cooper Webb, ki je lani dominiral in v žep pospravil že svoj drugi naslov svetovnega prvaka v superkrosu. Ob boku Cooperja bosta v tovarniški ekipi KTM-a nastopala še Marvin Musquin in nov član ekipe Aaron Plessinger, ki je minulo sezono vozil pri Star Racing Yamahi.

Yamaha

Prav slednja ekipa pa je v letošnjem pripravljalnem obdobju pripravila prvovrstno presenečenje, saj je Eli Tomac s tovarniške ekipe Kawasakija odšel k Star Racing Yamahi, katera bo z njim in aktualnim motokros prvakom Dylanom Ferrandisom zagotovo ciljala visoko.

Kawasaki

S Tomacovim prestopom se je sprostilo mesto pri tovarniški ekipi Kawasakija, kar je izkoristil Jason Anderson in se tako pridružil Adamu Cianciarulu. Anderson je sicer zadnjih nekaj let preživel pri tovarniški ekipi Husqvarne, s katero je leta 2018 tudi osvojil naslov svetovnega prvaka.

Honda

Zgodovina nas uči, da moramo na vsaki dirki računati tudi na Hondine dirkače, sploh če ekipo sestavljata Chase Sexton in Ken Roczen. Medtem ko se je Roczen v zadnjih letih v 450 kubičnem razredu že večkrat boril za naslov, pa bo to za Sextona šele druga sezona v elitnem razredu, a glede na lanske rezultate tudi od tega mladeniča lahko pričakujemo veliko.

Husqvarna

Potem pa je tu še ekipa Husqvarne, ki je od lanske sezone doživela nekaj sprememb. Po oznanitvi upokojitve njihovega dolgoletnega dirkača Zacha Osborna, je ekipa v svoje vrste sprejela Malcolma Stewarta, ki bo skupaj z Deanom Wilsonom stremel k visokim uvrstitvam.

GasGas

Nikakor pa ne smemo pozabiti še na osamljenega jezdeca GasGasovega motocikla Justina Barcio, ki je uvodno dirko sezone v Anaheimu zmagal že trikrat zapored. S tem Barcia na prvi dirki sezone velja za tihega favorita, a bo imel ob tako močni konkurenci ogromno dela.

Uradni napovednik letošnje sezone si lahko ogledate v spodnjem videu, v katerem je prikazano tudi pripravljalno obdobje najboljših voznikov, skupaj z njihovimi intervjuji.