Nove stopničke za spidvejista Mateja Žagarja na Švedskem

V težkih vremenskih razmerah je Žagar osvojil drugo mesto in se tako z najboljšim letošnjim rezultatom vrnil med deseterico najboljših v skupnem seštevku.

Nove stopničke za spidvejista Mateja Žagarja na Švedskem (foto: AMZS) AMZS
13. 8. 2018

VN Skandinavije se je v švedski Malilli zaradi močnega dežja začela eno uro pozneje kot načrtovano, a je to v tem delu Švedske že nekaj običajnega. To ni motilo številnih gledalcev, na srečo pa tudi ne Mateja Žagarja. Edini slovenski predstavnik, ki nastopa v elitni seriji Speedway Grand Prix z licenco AMZS, je na šesti od desetih dirk letošnje sezone dosegel najboljši rezultat do zdaj. Dirko je dobil Danec Nicki Pedersen (15), Žagar je bil z največjim številom osvojenih točk (16) drugi, na tretjo stopničko pa je stopil domačin Fredrik Lindgren (13).

Brez večjih težav se je Črnovaščan, sicer član AMTK Ljubljana, prebil do polfinalnih voženj. Že v prvi vožnji je z odličnim startom iz povsem zunanjega položaja samozavestno opravil s tekmeci in z zmago na najboljši možen način začel dirko. Za seboj pa pustil tudi vodilnega v skupnem seštevku SP, Britanca Tia Woffindna. V naslednji vožnji mu ni šlo tako dobro, saj se je s Slovakom Martinom Vaculikom moral boriti za tretje mesto, ki ga je na koncu tudi iztržil. Je pa zato v naslednjem nastopu, deseti vožnji, izkoristil povsem notranji startni položaj in za seboj pustiti še lep šopek favoritov, tudi lanskega prvaka, Avstralca Jasona Doyla. Na krilih nove zmage je v tokrat srečni 13. vožnji večera dodal še eno zmago, za seboj pa spretno pustil tudi domačina Fredrika Lindgrena, sicer do tega večera drugega v seštevku svetovnega prvenstva. Žal se Žagarjev niz ni nadaljeval še v zadnji vožnji njegovega rednega dela dirke, ko je v 19. vožnji s tretjim mestom privozil še eno točko. Kljub temu se je suvereno uvrstil v polfinalni vožnji, saj je po 20. vožnjah zasedal tretje mesto.

Polfinalna vožnja je bila za dobre živce. Žagar je z letečim startom poskrbel za prekinitev in si s tem zaslužil še opozorilo, ki je pomenilo, da bi bil ob ponovni enaki napaki diskvalificiran. Kljub vsemu je še v drugo odlično startal, vzel prvi zavoj precej na široko in z veliko hitrostjo premagal tekmece, ki so se za njim do konca borili za drugo mesto. Žagar pa je lagodno vknjižil nove tri zelo pomembne točke in se prvič letos uvrstil v veliki finale.

Tam je iz povsem notranjega položaja najprej povedel, a v drugi zavoj zapeljal preveč na široko, proti zunanjemu robu proge, kar je izkoristil stari maček, Danec Nicki Pedersen, in se tako prebil pred našega šampiona, ki je do konca štirih krogov obdržal drugo mesto in se tako prvič letos v velikem slogu povzpel na stopničke. V Malilli, kjer je bil lani povsem razočaran, saj je domov odnesel zgolj tri točke, jih je letos nabral največ, kar 16. Zaradi kar štirih zmag tako celo še točko več od Pedersena. S tem je popravil svoj izkupiček tudi v skupnem seštevku SP, saj štiri dirke pred koncem prvenstva na devetem mestu za najboljšo osmerico, ki jo trenutno zaokroža Rus Artem Laguta, zaostaja le še za tri točke.

»Znova me je bolela glava, in to tako močno kot lani pred dirko v Teterowu, kjer sem na koncu osvojil zmago na VN Nemčije,« nam je svoje občutke pred dirko opisal Žagar in dodal: »Na treningu sem bil na progi zgolj dvakrat, potem pa enostavno več nisem mogel in ekipo sem prosil, da le pospravi motorje in se vidimo na dan dirke. Vzel sem kar tri tablete, se spravil v posteljo, dejansko nadel zimsko kapo, da sem si pregrel glavo, in zaspal.«

Dirko je spremljal dež, ki pa Žagarja ni zmotil. »Kot pogosto je to večino voznikov pošteno prestrašilo, mene pa to načeloma ne moti, kar se je izkazalo tudi tokrat. V polfinalu mi je uspelo zmagati z vožnjo in prehitevanjem po zunanji strani, kar sem pričakoval, da bo recept tudi za finale, dobro sem sicer potegnil z zunanjega položaja, vendar je bila steza pretrda, zato se mi je Pedersen izmuznil po notranji strani, ko sem zapeljal navzven. To je uspelo tudi Lindgrenu, a njega mi je uspelo premagati. Kakorkoli, vsak si želi zmagati, a sam sem tokrat več kot zadovoljen tudi z drugim mestom in izvrstnim točkovnim izplenom. Upam, da mi bo šlo podobno ali še bolje tudi v Gorzowu. Težko je to napovedati, a če bodo motorji ponovno delovali, kot je treba, je vse mogoče,« je svoje poglede in potek dirke na koncu opisal presrečni Žagar.

Naslednja dirka bo čez 14 dni na enem od najbolj znanih ovalov za našega tekmovalca, v poljskem Gorzowu, kjer je že zabeležil eno zmago v seriji SGP, prav tako je za ta klub vozil večino svoje kariere. Oval, ki ga torej še kako dobro pozna.

Rezultati:

 1.  Nicki Pedersen (Dan) 15 točk
 2.  Matej Žagar (Slo) 16
 3.  Fredrik Lindgren (Šve) 13
 4.  Martin Vaculik (Slk) 10
 5. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14
 6. Maciej Janowski (Pol) 11
 7.  Patryk Dudek (Pol) 10
 8. Tai Woffinden (VB) 10
 9. Artem Laguta (Rus) 6
 10. Emil Sayfutdinov (Rus) 6 ...

Skupni seštevek po 6. dirki od 10:

 1.  Woffinden 91 točk
 2.  Lindgren 74
 3. Janowski 70
 4. Zmarzlik 69
 5. Sayfutdinov 62
 6. Dudek 56
 7. Hancock 56
 8. Laguta 53
 9. Žagar 50
 10. Pedersen 46 …