Obeta se nam vikend poln motokrosa

Poleg Gajserja, ki bo odličen rezultat ponovno lovil na dirki MXGP-ja, se bo ta konec tedna odvijal tudi mladinski pokal narodov, kjer imamo Slovenci močno zasedbo.

Obeta se nam vikend poln motokrosa (foto: hondaproracing.com, KTM (Ray Archer), Peter Kavčič) hondaproracing.com, KTM (Ray Archer), Peter Kavčič
30. 8. 2017

MXGP

Motokrosisti razreda MXGP bodo ta konec tedna nastopali na Floridi, natančneje v Jacksonvillu, kjer bo naš šampion Tim Gajser čisto razbremenjen svoje moči meril proti najboljšim motokrosistom iz Amerike kot so Eli Tomac, Cooper Webb in Justin Barcia

Za motokrosiste iz Evrope dirke preko luže predstavljajo še dodaten izziv, saj si z dobrimi vožnjami lahko odprejo vrata v AMA prvenstvo. Gajser bo v nedeljo tekmoval kot zmagovalec zadnje dirke svetovnega prvenstva, ki je bila pred dvema tednoma na Švedskem. Na Florido je odpotoval že v ponedeljek, proge pa si zaenkrat še ni ogledal v živo, a pravi, da mu je po posnetkih sodeč zelo všeč in da bo njegov primaren cilj na tej dirki uživati in dati vse od sebe. Medtem, ko se bo Tim na dirko odpravil razbremenjen pa to ne bo tako lahko za Antonia Cairolija, ki si lahko z dobrimi vožnjami in uvrstitvijo pred Jeffreyem Herlingsom že dve dirki pred koncem sezone zagotovi svoj deveti naslov svetovnega prvaka, a to ne bo lahko delo, saj je prejšnji konec tedna Herlings z zmago na dirki ameriškega državnega prvenstva dokazal, da je nanj zagotovo potrebno računati.

Slovenci z močno zasedbo na evropski pokal narodov

Sedemnajst mladinskih reprezentanc bo ta vikend na poljskem merilo moči na evropskem pokalu narodov. Slovensko izbrano vrsto bodo v Gdansku zastopali Gal Hauptman (MX 85), Bor Brejc (MX 85), Luka Milec (MX 125) in Jan Pancar (MX 250).

Naslov mladinskih evropskih prvakov bodo branili Italijani, ki so slavili pred dvema letoma, lani pa je tekmovanje odpadlo. Slovenska reprezentanca je bila na zadnjem tekmovanju šesta. Letos reprezentanco zastopajo štirje precej različni tekmovalci. Največ izkušenj ima najstarejši predstavnik, sedemnajstletni Jan Pancar, ki bo tekmoval v najmočnejši kategoriji tekmovanja, MX 250, kjer letos iz dirke v dirko vidno napreduje.

V kategoriji MX 125 bo Slovenijo zastopal prav tako sedemnajstletni Luka Milec. Milec se je pred kratkim vrnil po poškodbi in je na domačih dirkah že dokazal, da je po vseh letošnjih težavah pridobil hitrost, ki bo ta vikend še kako pomembna.

V kategoriji MX 85 bosta tekmovala mlada in manj izkušena motokrosista. Trinajstletni Gal Hauptman že ima nekaj izkušenj z dirk evropskega prvenstva, letos pa mu je cilje med sezono prekrižala poškodba kolena.

Za enajstletnega Bora Brejca bo to prvi reprezentančni nastop, ki se ga gorenjski motokrosist zelo veseli.

Za končni seštevek prvenstva bodo šteli najboljši trije rezultati posamezne ekipe, najslabši rezultat pa se bo izbrisal. Med glavne favorite za naslov mladinskih evropskih prvakov glede na posamične uvrstitve v tej sezoni, poleg Italijanov sodijo Francozi in Danci, ekipne reprezentančne preizkušnje pa so vsakič polne presenečenj.

Jaka Završan 

Foto: hondaproracing.com, KTM (Ray Archer), Peter Kavčič