Pester začetek sezone v MotoGP. Tako neumnost si je privoščil eden najbolj izkušenih! (VIDEO)

27. 3. 2023
Deli

Začetek nove sezone v MotoGP je prinesel starega zmagovalca in povratnika, ki pa je bil na koncu tudi največji osmoljenec.

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec prve dirke nove sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu. Na preizkušnji v portugalskem Portimau je v elitnem razredu motoGP zanesljivo ugnal tekmece, drugi je bil Španec Maverick Vinales (Aprilia), tretji pa Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46).

Bagnaia je na najboljši način začel obrambo naslova svetovnega prvaka iz lanske sezone. Poleg današnje dirke je namreč v soboto dobil tudi prvo sprintersko preizkušnjo, novost v tekmovanju motoGP. V seštevku ima tako po prvi dirki vse možne točke.

Včeraj je s prvega startnega mesta sicer začel Španec Marc Marquez (Honda), ki je dobil sobotne kvalifikacije, te po novem določajo startni vrstni red tako za sobotno kot nedeljsko dirko.

A se Marquez, ki je letos po dolgem okrevanju in seriji poškodb vendarle nared, ni dolgo obdržal na prvem mestu. Že po dveh krogih se je znašel za tremi tekmeci, potem pa se je dirka zanj tudi končala.

Ne le zanj, kajti s prepoznim zaviranjem in vstopom v zavoj se je dobesedno zaletel v Miguela Oliveiro in Portugalca sklatil z motorja. Slabše se je končalo za domačina, ki so mu morali nuditi prvo pomoč že ob stezi, pozneje pa so dirkača ekipe Aprilia RNF prepeljali še na dodatne preglede v bolnišnico.

Zaradi nevarne vožnje je vodstvo tekmovanja Marquezu naložilo kazen v obliki dveh dolgih krogov na naslednji dirki v Argentini naslednji konec tedna, staknil pa je tudi poškodbo in po tekmi okoli novinarjev hodil z mavcem na desni roki.

Po nekaj krogih se je v vodstvo prebil Bagnaia in tam tudi ostal do konca dirke. Ni delal napak in je brez težav dobil prvih polnih 25 točk v novi sezoni. Za njim pa se je razplamtel zanimiv boj za preostali mesti na stopničkah, a v zadnjem delu dirke sta se na mestih dve in tri vendarle ustalila Vinales in Bezzecchi, ki sta se privozila nekaj sekund naskoka pred tekmeci.

Skupina dirkačev za najboljšo trojico pa se je prav do cilje črte borila in menjala na mestih od 4 do 8. Nazadnje je na četrtem mestu končal Francoz Johann Zarco (Pramac Ducati), peti je bil Španec Alex Marquez (Gresini Ducati), na šestem in sedmem sta dirko končala oba tovarniška voznika ekipe KTM Južnoafričan Brad Binder in Avstralec Jack Miller, osmi je bil svetovni prvak iz leta 2021 Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), vseh pet se je zvrstilo v pol sekunde.

"Kar malo smo že pozabili, kako je videti običajno dolga dirka. A šlo je odlično, vsekakor sem zelo zadovoljen, da smo sezono začeli tako dobro, hvala vsem v ekipi za vložen trud v pripravljalnem obdobju," je po dirki dejal dvojni zmagovalec Portugalske Bagnaia.

V soboto je v Portimau potekala tudi premierna sprinterska dirka. V sezoni 2023 bodo takšne dirke del stalnega programa, dolge bodo približno 50 odstotkov dolžine klasične dirke (sobotna v Portimau je imela 12 krogov, današnja 25), točke pa bo dobila prva deveterica. Na premieri sta bila med prvo trojico poleg Bagnaie še Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) in Marc Marquez.

V seštevku po prvi dirki vodi Bagnaia, ki ima vseh možnih 37 točk. Drugi je Vinales s 25, tretji pa Bezzecchi s 16.

Medtem ko so imeli dirkači najmočnejšega razreda motoGP konec tedna več dela kot prejšnje sezone, pa v obeh nižjih razredih sistem tekmovanja ostaja enak. Danes je prvo dirko nove sezone v najšibkejšem razredu moto3 dobil Španec Daniel Holgado (KTM), zanj je bila to prva zmaga v karieri, V tesnem obračunu je le za 160 tisočink ugnal rojaka Davida Munoza (KTM), tretji je bil Brazilec Diogo Moreira (KTM).

V moto2 je prvo zmago v novi sezoni dosegel Španec Pedro Acosta (Kalex), ki je ugnal rojaka Arona Caneta (Kalex), na najnižjo stopničko je prišel Italijan Tony Arbolino (Kalex).

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden z dirko v Argentini.