Poročilo po motokros dirki: Šentviški ples v blatu

Letošnja dirka za državno prvenstvo v Dolini pod Kalom, ki je potekala prejšnjo nedeljo 26. avgusta, je bila ponovno ena izmed zanimivejših v sezoni.

Poročilo po motokros dirki: Šentviški ples v blatu (foto: AMD Šentvid) AMD Šentvid
4. 9. 2012

Deževno vreme in pestro dogajanje med samo dirko so prispevali k zares izvrrstnem dogodku. Veliko število obiskovalcev za takšne vremenske razmere pa kaže na to, da je dirka v organizaciji AMD Šentvid pri Stični zares praznik motokrosa, ki privabi najzvestejše spremljevalce slovenske motokrosistične karavane.

Tokratne dirke za državno in odprto prvenstvo Slovenije se je udeležilo nekaj manj kot 70 tekmovalcev, med njimi tudi nekaj iz sosednje Hrvaške in ob nekoliko oslabljeni domači konkurenci, saj je minuli vikend potekalo tudi svetovno mladinsko prvenstvo v Bolgariji, so prav hrvaški vozniki poskrbeli za pester razplet odprtega državnega prvenstva. Tudi organizator je imel kup dela, saj se je še vse dopoldne ukvarjal z zalivanjem proge, ob začetku prvih voženj pa se je vreme obrnilo na glavo in začel se je pravi ples v blatu, kar pa večino, ki je ta dan prispela v Šentvid, ni motilo.

MX 50 junior
Najmlajši tekmovalci so se s štartne rampe pognali na 50 kubičnih motorjih. Od štarta pa vse do konca je bil najhitrejši Gal Zupančič (MK Fire Group), takoj za njim Jan Cuznar (AMD Radovljica), na tretjem mestu pa Gal Hauptman (MK Fire Group). Jaka Osek (TRK Tajfun šport) se je v 10 minut trajajoči preizkušnji iz četrtega prebil na drugo mesto. Druga vožnja je bila zaradi slabih vremenskih razmer odpovedana in končni vrstni red je bil Zupančič, Osek, Cuznar, Hauptman.

MX 65 junior
Favorit v skupini MX 65, Luka Milec, je bil tokrat odsoten zaradi nastopa na mladinskem svetovnem prvenstvu v Bolgariji, tako so za spektakel z obilo prehitevanja poskrbeli njegovi tekmeci. Na štartu prve vožnje je bil najhitrejši Nikola Hranić (Hrvaška), takoj za njim je s ciljne rampe oddrvel Maks Mausser (AMD Feroda Celje), kot tretja pa je začela Staša Braniselj (MK Notranjska). Sledilo je prehitevanje in začasno vodstvo Mausserja, ki je nato izgubil mesto in končal kot drugi. Zmago si je prislužil Hranić, tretje mesto pa je pripadlo Staši Braniselj. Zaradi močnega deževja je bila druga vožnja odpovedana, in rezultati prve vožnje so obveljali za končne.

MX 85
Vreme ni nikoli preslabo za fante v kategoriji MX 85. V dežju so namreč odpeljali obe vožnji in s tem dokazali, da zanje ni nobenih ovir. Seveda je bila konkurenca zaradi odsotnosti Nicka Škorje (ŠK NEMC Team), Urbana Ražmana (MK Rihemberk) ter poškodovanega domačega aduta Jana Pancarja (AMD Šentvid pri Stični) oslabljena, pa vendar je bilo z zanimanjem spremljati kako so se fantje spopadali s težkimi razmerami in pritiskom, da vozijo dirko na vodilnih pozicijah.

V prvi vožnji je najhitreje štartal Nace Vegelj (AMD Tolmin), ki je kmalu popustil pritiskom Mihe Bubniča (AMD Beli kamen). Ta je vodstvo zadržal skoraj do cilja, nato pa odstopil. Najhitrejši je bil Vegelj, svojo spretnost pa je pokazal tudi Jaka Završan (MK ZAI), ki je celo dirko prehiteval sotekmovalce in tako končal kot drugi pred Denisom Vačovnikom (ŠK Spodnja Muta).

V drugi vožnji je bil po štartu najhitrejši Bubnič, ki pa je še enkrat odstopil. Njegovo mesto je najprej zavzel Patrik Knez (AMD Beli kamen), katerega je kmalu prehitel Vačovnik, ki je vožnjo tudi končal kot vodilni in skupni zmagovalec dirke. Drugo mesto je pripadlo Završanu, tretje Knezu, domačin Jan Hribar (MK Fire Group) pa je z dvema petima mestoma zasedel skupno četrto mesto.

MX 125
Spektakel dneva sta bili vsekakor vožnji »norega« razreda MX 125.  Štart prve vožnje je dobil Aljoša Molnar (TRK Tajfun šport), sledil pa mu je Luka Kutnar (ŠD Kegeljček). Domačin, ki je na tem dirkališču takorekoč od malega, je trdo delal vso vožnjo, kar se mu je ob napaki Molnarja tudi obrestovalo in na koncu pustil konkurenco daleč za seboj. Kot drugi je končal Molnar, tretji pa je bil Luka Križnik (Hrvaška). V drugi vožnji je Kutnar začel enako odločno kljub obilnemu dežju in vodil že od začetka. Ko je že zgledalo, da bo ta dan vendarle dočakal dolgo pričakovano zmago na domačem terenu, pa mu je sreča obrnila hrbet in zaradi napake je izgubil kar nekaj mest.

Nepričakovano se je na vrhu znašel Križnik, ki je z zmago v drugi vožnji postal tudi skupni zmagovalec dirke, Molnar je bil drugi, Kutnar pa (samo) na tretjem mestu. Predstavnik domačega društva Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični) je bil odličen tretji zlasti v drugi vožnji, skupno pa četrti. Prav tako visoko pa sta dirko končala tudi ostala člana domačega društva, Matevž Ahčin in Klemen Porenta, ki sta končala kot šesti in sedmi.

MX Open
Dirke v Šentvidu pa se je udeležil tudi ta čas eden izmed najhitrejših Slovencev, Klemen Gerčar (AMD Brežice). V kategoriji MX Open je v prvi vožnji zmagal z absolutno premočjo nad vsemi ostalimi tekmovalci, saj je bil njegov dres čist vse dokler ni ujel prvih za krog zaostalih tekmovalcev. Za drugo mesto sta se borila Toni Mulec (MK Slovenj Gradec) in Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice). Hitrejši je bil Mulec, domačin Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični) je celotno dirko vozil kot četrti, v zadnjem krogu pa izgubil mesto in končal kot peti. Gerčar je dominiral tudi v drugi vožnji, pestro pa je bilo dogajanje v ozadju. Mulec je štartal kot drugi, sledil mu je Koščak, Urbasu pa je padec preprečil boj za vrh. Koščak, ki se je suvereno vozil na tretjem mestu v devetem krogu odstopi zaradi tehničnih težav in moral se je sprijazniti s končnim sedmim mestom, Mulec je bil drugi in Urbas tretji.

Čeprav je ta kategorija kraljevski razred, pa je bila večina vztrajnih gledalcev mnenja, da je bila odsotnost Matevža Irta, ki je izbral zadnjo avgustovsko nedeljo za nastop v tujini, vsekakor primanjkljaj, ki je vplival na dodatno zanimivost dirke za državno prvenstvo v Šentvidu.

MX Veterani
Veterani so bili deležni pravega razkošja, saj so prvo vožnjo edini odpeljali še v suhem vremenu. Član domačega društva Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil na štartu nahitrejši, a ga je s petega mesta zasledoval Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport), ki je po nekaj krogih tudi prevzel vodstvo in ga do konca zadržal. Pancar je tako končal kot drugi, tretji je bil Stanislav Drobne (MD Motomirči MX Monster). V drugi vožnji so bile padavine premočne za polovico skupine, zato se je pomerilo le sedem veteranov a dogajanje na vrhu je bilo enako kot v prvi vožnji. Dober štart Pancarja, Vogrinc pa napada iz ozadja in prevzame vodstvo ter zmaga. Vrstni red v skupnem seštevku je bil Vogrinc, Pancar, Drobne, do petega mesta pa se je uspelo še enemu domačinu Stanetu Pečjaku (AMD Šentvid pri Stični).

Tretja dirka letošnjega MX državnega prvenstva bo tako ostalo v spominu mnogih po težkih razmerah zaradi dežja, ki je padal po daljšem sušnem obdobju. Vsekakor pa je bil to kljub nekoliko oslabljeni konkurenci pravi dirkaški praznik. Čestitke tako vsem voznikom, kakor tudi številnim obiskovalcem, ki so vztrajali in na ta način dali svoj delež malemu jubileju, domače društvo letos namreč praznuje 35 let dirk na sedanjem dirkališču v Dolini pod Kalom.

AMD Šentvid, foto: Peter Vasle