Uradno: Antonio Cairoli napovedal datum upokojitve!

Karavano svetovnega prvenstva v motokrosu je na socialnih omrežjih pretresla čustvena izpoved 9-kratnega svetovnega prvaka Antonia Cairolia, v kateri je naznanil, da se po devetnajstih letih poslavlja od dirkanja na najvišjem nivoju.

Uradno: Antonio Cairoli napovedal datum upokojitve! (foto: Ray Archer (KTM)) Ray Archer (KTM)
15. 9. 2021

Pisalo se je leto 2002, ko je Cairoli v Belgiji opravil s svojo krstno dirko v svetovnem prvenstvu. Že takrat se je vedelo, da ne gre zgolj za navadnega dirkača, temveč nekoga, ki se bo v zgodovino motokrosa zapisal z zlatimi črkami. In se je.

Svojo pot v svetovnem prvenstvu je Cairoli začel na Hondinem motociklu, že leta 2004 pa je podpisal z ekipo Yamahe, s katero je leta 2005 tudi prvič postal svetovni prvak. Pomembna prelomnica v njegovi karieri je bilo tudi leto 2010, ko je podpisal pogodbo s tovarniško ekipo KTM-a, za katero vozi še danes. V vsem tem času je danes že 35-letni Sicilijanec osvojil kar 178 posamičnih zmag, 93 skupnih in pa neverjetnih devet naslovov svetovnega prvaka.

Zadnji naslov mu je uspelo osvojiti v sezoni 2017 in vse od tedaj močno stremi k desetemu, s čimer bi se na lestvici na prvem mestu izenačil s Stefanom Evertsom. Ob vseh naslovih italijanskega, britanskega, evropskega in seveda svetovnega prvaka hitro postane jasno, da je Cairoli v svoji karieri osvojil vse, kar se osvojiti da. V svoji zbirki Italijan pogreša le zmago na slovitem pokalu narodov, katero lovi že od samega začetka.

Odhod na vrhuncu – kot se za prvaka spodobi

Kot omenjeno pa se Cairoli poslavlja šele ob koncu sezone, kar pomeni, da se v letošnjem letu lahko bori tako za zmago v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, kjer trenutno za vodilnim Gajserjem na tretjem mestu zaostaja za pičlih 29 točk, kot tudi na pokalu narodov, kjer se bo ob Alessandru Lupinu in Mattii Guadagniniju na domačih tleh boril za čast in slavo. Tudi ta podatek pa je še kako zgovoren, saj se bo Cairoli, po skoraj dveh desetletjih dirkanja v svetovni špici, poslovil v izjemni formi, s katero na čisto vsaki dirki spada med ožje favorite za zmago.

Vsi smo vedeli, da se trenutek Cairolijeve upokojitve bliža hitreje kot bi si želeli, a smo si pred vsem skupaj zatiskali oči, saj smo želeli še naprej uživati v čarovnijah, ki jih je znal in jih še danes zna na svojem motociklu kazati le g. Motokros – Antonio Cairoli.