Pred prvo dirko SXC: Dirkal bo tudi Sašo Kragelj

Slovenski Cross Country, najbolj množični motošport pri nas, vstopa v svojo drugo sezono. V soboto, 21. aprila, se bodo v Lembergu, zgodovinskem mestecu z dolgoletno motokrosistično tradicijo, pomerili vozniki na terenskih motociklih in štirikolesnikih.

17. 4. 2012

Sporočilo SXC-ja ostaja enako kot lani: dirka lahko vsak, le voljo in pogum mora zbrati. Tudi letos se bodo med seboj pomerili najboljši v kategorijah profijev, rekreativci in ljubiteljski vozniki v kategoriji amaterjev..

Na kratko o spremembah pravilnika: preimenovanje razreda R1 v PROFI, R2 v SPORT in QUAD ATV v ATV 4X4. Razred VETERAN se deli na VETERAN 40 in VETERAN 50, novi razred AMATER, JUNIORJI vozijo v tem letu dve uri (lani eno uro). SXC tako v letu 2012 šteje deset razredov med motoristi in tri razrede med štirikolesniki. Lani najboljši trije rekreativci brez dirkaških licenc, se letos selijo iz razredov SPORT (nekdanji R2) v razred PROFI.

Kar nekaj novosti pa se navezuje tudi na najboljše dirkače in njihove nove razrede. Največja novost je nedvomno napoved udeležbe Saša Kraglja na vseh dirkah SXC. Vozil bo z Yamaho WR 450.

Prvak razreda PROFI E2 Miha Špindler, se seli v razred PROFI E3, dirkal bo s Husqvarno TE 511. Menjal je tudi štirikolesnika - zdaj vozi KTM v razredu PROFI Quad. Jaka Seles, prvak razreda PROFI E3, se seli v razred E1 (KTM EXCF 250). Podprvak razreda PROFI E2 Damijan Švajncer Butinar se seli v PROFI E3 razred z dvotaktno Husqvarno WR 300. Zmagovalec treh dirk SXC v razredu PROFI E3 David Tepuš ostaja v tem razredu, vendar je štiritaktnega Husaberga menjal za dvotaktnega TE 300.

Savinjski hrust Marko Jager, tretjeuvrščen v razredu PROFI E3, se z novim motorjem Sherco 300 4T seli v razred PROFI E2. Na dirkah pša bo ponovno nastopal tudi s štirikolesnikom. Prvak razreda ATV 4X4 še vedno vozi Can-am, vendar s podporo avstrijskega zastopnika BRP. Zmagovalec razreda PROFI E1 Čorko Neven (Hrvaška) v letošnjem letu pavzira. Drugouvrščeni iz razreda SPORT E1 Pušnik Sandi prihaja v razred PROFI E1 z novim motorjem Yamaha YZ 250 F.

To soboto se v Lembergu torej obeta zanimiv spektakel. Organizator bo motokros stezo prilagodil zahtevam 'crosscountryja,' kot so veljale v lanskem letu. Prve vožnje se bodo začele ob 10. uri.

Koledar dirk SXC 2012
1.    21.4. Lemberg
2.    19.5. Vipava
3.    30.6. Slovenske Konjice
4.    28.7. Boltija
5.    1.9. Orehova Vas
6.    29.9. Šentvid pri Stični
7.    6.10. Paha (Otočec)
8.    20.10. Dragonja

Več na www.crosscountry.si.

Preberite še:
Svetujemo: Kako na Cross Country dirko?