Pričakovanja in žalost

V dneh, ki jih odštevamo do prvih testov v letošnji sezoni, smo priča predstavitvam ekip za sezono 2021, na dirkaško skupnost pa se je ob vznemirjanju pred novo sezono spustila tudi koprena žalosti. Za vedno jo je zapustil Fausto Gresini, dirkač, ki je močno zaznamoval dirkaško zgodovino.

Pričakovanja in žalost (foto: Honda) Honda
27. 3. 2021

Fausta sem poznal osebno. Nekajkrat sva se srečala na kosilu, malček sva v času, ko je vodil ekipo Gresini Honde, tudi sodelovala. Bil je klen tradicionalen italijanski dirkač. Neizprosen sogovornik, stvari je vedno obračal (in tudi obrnil) v svojo korist. »No parla Inglese,« je vedno govoril, »ne govorim angleško«. Eh, ne. To je bil njegov trik, razumel je seveda vse. Konec decembra ga je ujel virus covid-19 in od takrat sta družina in ekipa trepetali. Kazalo je, da bo virus premagal, a konec februarja je bil ta zanj premočan in usoden.

Fausto je prvič nastopil v razredu 125-kubičnih centimetrov na svetovnem prvenstvu leta 1983, prvi zmagi je ubral naslednje leto. Leta 1985 je osvojil prvi naslov svetovnega prvaka v tem razredu, drugič si je nadel krono najboljšega leta 1987. Potem ko je skupaj z 21 zmagami postal eden najuspešnejših dirkačev v 125-kubičnem razredu in ko je končal aktivno dirkaško kariero, se je lotil vodenja različnih ekip, in to s precejšnjimi uspehi. Fausto, hvala za vse!

Nova sezona, novi dirkači – Rossi v novih barvah

Kar običaj je že, da pred novo sezono ekipe prikažejo nove dirkalnike z novimi dirkači in novimi poslikavami. Letos so se predstavitve zaradi koranavirusa v celoti preselile na splet in tako bo še vse do začetka prve dirke v Katarju 28. marca. Največ zanimanja so seveda pritegnile predstavite tovarniških ekip, predvsem tistih, v katerih imajo nove dirkače. No, to pa so skoraj vse. KTM Factory Racing je za sezono 2021 svetovnega prvenstva razreda MotoGP prikazal svoje KTM-e RC16 v novih barvah. V ekipi Red Bull KTM Factory Racing bosta letos nastopala Brad Binder in Miguel Oliveira, v ekipi Tech3 KTM Factory Racing pa Danilo Petrucci in Iker Lecuona.

Tudi uradna predstavitev ekipe Ducati Lenovo Team za sezono 2021 je potekala po spletu. Na predstavitvi je Claudio Domenicali, izvršni direktor Ducati Motor Holdinga, odkril nova Desmosedicija GP, tokrat popolnoma obarvana v rdečo, s katerima bosta v letošnji sezoni nastopala 26-letni Avstralec Jack Miller in 24-letni Francesco 'Pecco' Bagnaia iz Torina. Za oba bo to prva sezona nastopanja za tovarniško ekipo Ducatija iz Borgo Panigaleja.

Na motociklih spet prevladuje znamenita Ducatijeva rdeča barva, dodan je logotip Lenova, vodilnega podjetja v svetu računalnikov. To je z ekipo podpisalo triletno pogodbo kot vodilni partner ekipe, od leta 2018 pa je bilo sponzor in tehnični partner ekipe. Hja, ni naključje, v preteklih treh letih je Lenovo opazno prispeval k razvoju novih dirkaških strategij in inovacij. Z novo pogodbo Lenovo še tesneje sodeluje z Ducatijevo ekipo, ki se od letos imenuje Ducati Lenovo Team.

Yamaha letos praznuje 60-letnico nastopanja na dirkah za veliko nagrado, kar bo letos še dodaten motiv za ekipo Monster Energy Yamaha MotoGP. Da bi se kar najbolje približali navijačem ter medijem in predstavili motocikla in dirkača, so uporabili novo, inovativno tehniko in tehnologijo.

Na daljavo sta se predstavila Maverick Viñales in Fabio Quartararo, ekipa je pokazala motocikla YZR-M1 z letnico 2021. Glavni sponzor ekipe je še naprej Monster. Prav tako se je predstavila tovarniška ekipa Honde. V novi sezoni bosta zanjo nastopala Pol Espargaro in Marc Marquez, čeprav zanj še vedno ni jasno, kdaj se bo zaradi poškodbe letos prvič pojavil na dirki.

Rossi bo letos nastopal v novi ekipi Petronas Yamaha, mesto v tovarniški Yamahini ekipi je odstopil Quartararoju, a kljub temu ima še vedno na voljo tovarniški material. Doctorjev moštveni kolega bo Morbidelli, seveda pa ima Italijan za sezono 2021 spremenjeno grafiko čelade.

Kaj pa drugi?

Preostali dirkači in ekipe, ki se še niso predstavili, pridno nabirajo kondicijo s superbike motorji, trenirajo na stezah za motokros ali gokart. Posebej pa omenimo Aleixa Espargaroja, ki je navdušen kolesar in občudovalec našega zvezdnika Primoža Rogliča. V zimskem obdobju mu je uspelo pridobiti eno od Primoževih koles, v njegovi zbirki je tudi nekaj originalnih koles ali replik drugih kolesarskih herojev. Je zelo dejaven: konec februarja se je udeležil treninga kolesarske profesionalne ekipe, se kmalu zatem odpravil na dirkališče blizu Zaragoze in tam z Aprilio RSV4 Superbike pilil dirkaško formo.

BMW Motorrad Days 2021 odpovedan

Na dogodek BMW Motorrad Days, ki je bil eden večjih v sklopu slavne bavarske znamke, so v Garmisch-Panrtenkirchen na začetku julija tradicionalno prihajali gosteje z vsega. Tako kot lani pa so se Bavarci tudi letos odločili, da zaradi varnosti in preprečitve širjenja koronavirusa odpovedo to veliko srečanje lastnikov in ljubiteljev svoje znamke. V BMW Motorradu vse zainteresirane vabijo na BMW Motororrad Days naslednje leto.