Pričel se je reli Dakar 2011

V Argentinski prestolnici je nepregledna množica ljudi pospremila tekmovalce na start vzdržljivostnega relija Dakar. Med udeleženci je tudi Slovenec Miran Stanovnik.

1. 1. 2011

Organizatorji relija so v zadnjih treh letih, odkar reli gostuje v Južni Ameriki, prvi dan dirke vedno namenili gledalcem. Tudi tokrat naj bi se v prvih desetih kilometrih, 377 kilometrov dolgega prologa, ob trasi zbralo milijon ljudi. Med njimi je bilo tudi nekaj izseljenskih Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo v Buenos Airesu in njegovi širši okolici. Slednji so predvsem ponosni na edinega slovenskega predstavnika Mirana Stanovnika, ki se je že štirinajstič v karieri podal proti cilju te peklenske preizkušnje.

S startne rampe so se proti Victoriji podali udeleženci v 407-ih vozilih kolikor jih je dobilo zeleno luč za nastop. Stanovnik je eden izmed 170-ih motoristov in nastopa s startno številko 24. V nedeljo bo na sporedu 1. etapa, ki bo dolga skoraj 800 kilometrov. Od tega bo hitrostna preizkušnja, ki bo že dala nekaj odgovorov, dolga 192 kilometrov.

Rajko Petek