Prvi intervju s prvakom: Tim Gajser razkril načrte za prihodnost

Ostaja  Evropi, saj bo branil naslov prvaka, a nezadržno ga vleče na drugo stran velike luže, kjer se bo že sredi oktobra pomeril z najboljšimi na dirki Monster energy Cup, kjer glavna nagrada znaša kar milijon ameriških dolarjev. S svetovnim MXGP prakom, se je ob prihodu domov pogovarjal Jaka Završan:

Prvi intervju s prvakom: Tim Gajser razkril načrte za prihodnost (foto: Honda proimages) Honda proimages
15. 9. 2016

Po zadnji dirki za svetovno prvenstvo na stezi Glen Helen in predčasno osvojitvijo naslova svetovnega prvaka, je imel Tim Gajser v svojem rodnem kraju v Makolah, na gradu Štatenberg, tiskovno konferenco. Tim svoje utrujenosti ni mogel skriti, a je vseeno iz sebe iztisnil še zadnje moči in bil do vseh navijačev in novinarjev odprt, prijazen in skromen kot vedno. Z mislimi je bil tudi že na dirki, ki bo to nedeljo v Šentvidu pri Stični.

Ali je zdaj, ko si v Evropi osvojil že vse, kar se osvojiti da, kaj bolj jasno ali boš naslednje leto ostal tu, ali se odpravljaš v Ameriko?

Naslednjo sezono bom zagotovo ostal v Evropi. V mislih smo imeli da, ko osvojimo naslov odidemo v ZDA. Ampak naslov prvaka je prišel zelo hitro, nihče ni pričakoval, da bom prvak postal že v krstni sezoni. Z očetom sva se odločila, da še eno leto ostanem v MXGP razredu in branim naslov, saj je časa še dovolj. Po koncu naslednje sezone pa bomo videli kako naprej.

Lani v MX2 razredu si s Herlingsom že imel boje, kako Jeffreya dojemaš kot konkurenta v kategoriji MXGP?

Tega se veselim, za sam motokros bo vse skupaj le še bolje. Zagotovo bo eden izmed glavnih kandidatov za naslov prvaka, ampak s tem se ne obremenjujem. Upam, da bodo priprave pozimi potekale po načrtih. Že na začetku sezone pa bo postalo jasno, kako stvari stojijo.

Kako bodo izgledale tvoje priprave na Monster Energy Cup- MEC, kdaj odhajaš v Ameriko? Ali boš superkros tam tudi treniral?

Do Monster Energy Cup-a imam še kar nekaj tekem, od državnega prvenstva do pokala narodov. Kljub temu da, doma že imam superkros progo, bo oče Bogo naredil še eno, bolj podobno ameriškim. V ZDA potujem v ponedeljek, pet dni pred samo dirko. Na Hondini progi bomo imeli dvo-dnevno testiranje, kjer bomo motocikel za tekmo poskušali čim bolje pripraviti.

Kakšna so tvoja pričakovanja za MEC, kaj misliš da lahko dosežeš?

Mislim, da sem se sposoben peljati odlično. Nase pa nočem vršiti kakršnega koli pritiska v obliki rezultata. Po resnici povedano, se v Ameriko odpravljam brez pričakovanj. Na Monster Energy Cup se odpravljam predvsem uživati in nabirati izkušnje. Kot zanimivost lahko povem tudi, da bo to moja prva tekma na tako visokem nivoju na stadionu.

Širijo se govorice, da te že vabijo v HRC, v kakšni vlogi bo takrat Gariboldi?

Tudi sam sem že slišal te govorice, ampak gre zgolj in le za to. S HRC-jem se o tem sploh nič nismo pogovarjali. Jaz sem tako ali tako HRC-jev voznik, le da vozim za Gariboldi, s katerim smo se zelo dobro ujeli.

Bobryshev je zadnji dve tekmi v ZDA že vozil s Hondinim 2017 modelom. Kako to, da si ti vztrajal na modelu 2016?

Novejšo različico smo že testirali, a smo se vsi skupaj v timu odločili, da letošnjo sezono odpeljem na modelu 2016, saj sem se na njem počutil odlično. Brez predmetno bi se bilo usesti na meni še ne čisto domač motocikel in s tem tudi prvenstvo postaviti na kocko, saj so se testiranja dogajala še pred Assnom. Mogoče pa bom že pokal narodov vozil na novejšem motociklu.

Je zdaj, ko imaš punco, odnos z očetom kaj drugačen kot prej?

Ne, odnos z mojim očetom ostaja enak. No priznam, morda se je za malenkost spremenil. Mislim pa, da je oče počasi začel dojemati, da odraščam, potrebujem čas zase in da si želim v življenju početi še kaj drugega poleg motokrosa. Ko sem bil mlajši, drugih stvari od motokrosa sploh nisem poznal. Jutra, dopoldneve in popoldneve sem pretreniral, ob večerih, ko je bil končno čas za počitek, pa sem po televiziji gledal motokros.

Kako bi komentiral Tomacovo prevlado na zadnjih dveh tekmah?

Tomac je bil na obeh preizkušnjah domimanten, peljal se je odlično in imel zelo dobro hitrost. Vse to so potrjevali tudi njegovi časi krogov, ki so bili po več kot dve sekunde boljši od kateregakoli od nas. Evropejce nas je zdelala časovna razlika. Sam sem kar nekaj časa potreboval, da sem se privadil na 9-urni zamik. Ne smemo zanemariti dejstva, da je sta bili obe preizkušnji za Eli-ja domači. Kakorkoli, nočem da to izpade kot izgovor, priznam, da gre za odličnega tekmovalca, ki je trenutno v življenjski formi.

Kaj boš počel, ko se bo sezona končala, kakšne bodo tvoje priprave?

Težko rečem kdaj bom imel kaj časa zase, čeprav se tega že zelo veselim, saj je sezona bila in bo še zelo naporna. Mislim pa da bom imel enkrat novembra en teden prost, takrat si bova s punco vzela čas zase. Priprave pa se začnejo v sredini novembra. Takrat veliko treniram v fitnesu in delam na kondiciji. Poleg testiranj in priprav na Sardiniji, pa se z očetom pogovarjava, da bi blizu Vira na Hrvaškem, tam kjer imamo hišo, naredili progo.

Kaj bi v enem stavku povedal svojim mladim oboževalcem, ki v prihodnosti strmijo k uspehom kot jih dosegaš ti?

Naj sledijo svojim sanjam, ker so vse sanje uresničljive, če res verjameš v njih. Veliko je odrekanja, žrtvovanja in trdega dela, a če ostaneš motiviran tudi v slabih trenutkih, se vse to poplača.

Svetovno prvenstvo je sicer končano, a  Tim ima do konca sezone še kar veliko tekem. Že 25. septembra ga čaka finale letošnjega leta, saj bo z Jernejem Irtom in Janom Pancarjem, na pokalu narodov v Maggiori zastopal slovenske barve. Kljub temu, da Tim trenutno sodi v sam svetovni motokrosistični vrh, s svojo prijaznostjo, radodarnostjo in skromnostjo iz dneva v dan pridobiva več navijačev. To, da je 'Tiga' kot mu tudi pravijo ljubljenec ljudstva, se je pokazalo tudi 15.9.2016, na sprejemu v Štatenbergu, na katerega je prišlo okoli 3000 privržencev iz cele države.

Jaka Završan

Foto: Honda proimages